Dokumentation av utredning

Skolan ska dokumentera utredningen skriftligt eftersom den utgör grunden till ett beslut. Det är nödvändigt att det framgår av utredningen när den är gjord, vem som har ansvarat för den och vilken befattning den personen har. Dokumentationen ska vara en sammanfattning av kartläggningsmaterialet, den ska ge tillräcklig information om elevens skolsituation, identifierade behov och eventuella behov av särskilt stöd. Vid dokumentation beskrivs elevens funktioner och förmågor, undvik värderande och generaliserande beskrivningar som ”pigg och glad”, ”lat” eller ”omotiverad/saknar drivkraft”. Beskriv så konkret som möjligt vad som sker i olika situationer, vilka krav som ställs och vad eleven har svårt för. Upplevelsen av situationen kan skilja sig mellan olika personer, något som kan vara betydelsefullt att lyfta fram i utredningen. Redogör därför för vem som uttalar sig. Exempel: Eleven uttrycker att… I samtal med specialpedagog framkommer att … Läraren i svenska menar att… Vårdnadshavarna beskriver att…….


När utredningen av en elevs behov av särskilt stöd är klar ska skolan se till att elev och vårdnadshavare får ta del av denna.


Utredning av en elevs behov av särskilt stöd är en offentlig handling när den är avslutad.

I Prorenata finns både kartläggningsunderlag dvs. stödmallar som kan utgöra ett stöd i utredningsarbetet och de formella mallarna som blir ett underlag för ett beslut.

I kartläggningsunderlaget kan allt insamlat kartläggnings- och bedömningsmaterial samlas, dessa sparas under en begränsad tid.

Den formella mallen Utredning av en elevs behov av särskilt stöd blir ett underlag till beslut och kommer därför att sparas. I denna mall görs en kortfattad och relevant beskrivning av vad som framkommit i kartläggningen samt den pedagogiska bedömningen.


Utredning av en elevs behov av särskilt stöd dokumenteras under tre huvudrubriker i ovanstående mall i Prorenata.

Andra gjorda utredningar

Ange om det har gjorts psykologiska, sociala eller medicinska utredningar i ärendet. Ange i så fall vem eller vilka som har gjort utredningarna, vilken befattning den/de personerna har samt vilket datum som utredningarna gjordes.

Kartläggning

Här sammanfattas kartläggningen olika delar, de faktorer som har betydelse utifrån frågeställningen. I sammanfattningen ska de tydligt framgå vad eleven uttrycker om sin skolsituation, vårdnadshavarnas beskrivning av sitt barns styrkor och svårigheter och deras reflektioner kring skolsituationen samt skolans bild dvs. en sammanfattning av faktorer på skol- och gruppnivå som påverkar eleven och elevens kunskaper och färdigheter i relation till betygskriterier. I sammanfattningen kan även en beskrivning av de stöd och anpassningar som redan är genomförda och dess effekter.

Pedagogiska bedömning

Här beskrivs elevens samtliga identifierade behov, både de behov som ska mötas upp genom extra anpassning och de behov som ev. ska tillgodoses genom särskilt stöd. Om bedömningen visar att något behov ska mötas upp med ett särskilt stöd ska det upprättas ett åtgärdsprogram. De behov som ska mötas upp genom särskilt stöd kopieras och flyttas över till åtgärdsprogram under rubriken Behov av särskilt stöd. Behov som ska mötas upp genom extra anpassning kopieras och flyttas till Unikum.

De stödinsatser som ska möta upp de identifierade behoven dokumenteras i Åtgärdsprogram - särskilt stöd eller i Unikum - extra anpassningar.

Anledningen till att stödinsatserna - extra anpassningar och särskilt stöd inte dokumenteras i utredningen är för att dessa ska kunna förändras och intensifieras utan att en ny utredning ska behöva göras.