Ledning och stimulans

Alla elever kommer till skolan med olika förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Styrdokumenten ställer höga krav på att den ledning och stimulans som erbjuds är tillgänglig och differentierad utifrån elevernas olika behov. Ledning och stimulans är begreppet som beskriver skolans kärnverksamhet. Det vill säga allt som skolpersonalen gör inom undervisning, återkoppling, bedömning, aktiviteter, bemötande med mera. En elev kan behöva ledning vid ett lärande och vid ett annat lärande kan samma elev behöva stimulans. Differentierad undervisning kan enkelt förklaras med att läraren redan i planeringen organiserar undervisning och aktiviteter utifrån behov som finns i elevgruppen och gör lärmiljön och lärandet tillgänglig för alla. Olika lärmiljöer och lärandesituationer ställer olika krav på eleverna. Skolan behöver ha kunskap om och möjlighet att analysera förhållandet mellan de förväntningar och krav* som ställs på eleverna och elevernas förmågor att möta upp dessa. Den bästa informationen och de värdefulla ledtrådarna i det här arbetet kommer från eleven själv.

En utbildning som genomsyras av tillgänglighet, delaktighet och gott pedagogiskt ledarskap har goda förutsättningar att ge en likvärdig utbildning till varje elev.


*Se bilaga 1 Exempel på krav som skolsituationen ställer på elevernas förmågor

tillgänglighet och delaktighet

För att öka tillgänglighet och delaktighet på en skola krävs ett systematiskt arbete. Avstampen i detta arbete är att identifiera vilka områden i lärandet och lärmiljön som kräver åtgärder. Ett strukturerat samarbete mellan skolans olika kompetenser är av stor betydelse. Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) material* kan vara ett stöd i skolornas tillgänglighets- och delaktighets arbetet.

Att utbildningen är tillgänglig för varje elev och att eleverna känner sig delaktiga är en förutsättning för att uppleva motivation. Skolan bär ansvaret för att skapa motivation hos eleverna. Aktivt och medvetet arbete med tillgängligheten i lärmiljön och med elevernas delaktighet är en bidragande faktor för att bibehålla och öka elevernas motivation.

Motivation kan förklaras utifrån tre komponenter; att kunna påverka, att känna att man kan och att känna tillhörighet. För att motivation ska infinna sig ska aktiviteter och undervisning upplevas begripliga, hanterbara och meningsfulla, både för de elever som har snabb inlärning och för de elever som behöver mer tid i sitt lärande.

*SPSM: Delaktighet - Ett arbetssätt i skolan och Tillgänglighetsmodellen

Aspekter som behöver beaktas i arbetet med tillgänglighet och delaktighet är de fysiska, pedagogiska och sociala faktorerna. För att öka elevernas upplevelse av förutsägbarhet på krav och förväntningar bör även faktorer inom struktur och tydlighet tillgodoses. Magiska 7:an och de tydliggörande frågorna är ett gott stöd.


pedagogiskt ledarskap

Forskning har visat på tre faktorer* som bidrar till ett pedagogiskt ledarskap som främjar en god undervisning och därmed elevernas lärande.

Trygg, stödjande uppmuntrande lärmiljö




Att som lärare vara ett emotionellt stöd för eleverna är grundläggande i det pedagogiska ledarskapet. Det innebär att medvetet och systematiskt arbeta med att skapa goda relationer och tillit. Att se varje elevs behov inom deras lärande och personliga utveckling. Att skapa motivation och studiero samt medvetet arbeta för en trygg och positiv atmosfär i lärandesituationer.

Individanpassning, variation och utmaning




Att som lärare vara ett inlärningsstöd kräver kunskap om elevernas olika förkunskaper och behov, både gällande de elever som behöver tid och för de elever som har en snabb inlärning. Att vara ett inlärningsstöd kräver även kunskap om hur ämnet/aktiviteten är uppbyggt, hur olika slags kunskap inom ämnet är beroende av och bygger på varandra samt var de vanligaste svårigheterna brukar finnas. Genom att tillgängliggöra och differentiera sin undervisning kan man fylla de olika behoven som finns i en grupp. Ett formativt förhållningssätt bidrar till att utveckla elevernas förmåga att reflektera över sitt lärande och hitta svaren själva. Fokus ska ligga på hur eleverna ska kunna tillägna sig kunskapsinnehållet.

Tydlighet i mål, innehåll och struktur


Att som lärare vara organiserad och förberedd bidrar till att lärandet blir effektivt. Att skapa strukturer och rutiner bidrar till att så mycket tid som möjligt går till lärande genom t.ex. kooperativt lärande, visuellt stöd, en återkommande lektionsstruktur och stödjande instruktioner.

*Skolinspektionens forskningsöversikt “Framgång i undervisningen”. Pedagogiskt ledarskap är ett Utvecklingsområde för grundskolan i Umeå kommun.