Identifiera behov

Behov uppstår där skolans krav och förväntningar inte är i balans med elevernas olika förmågor. Det gäller både för de elever som har snabb inlärning och för de elever som behöver mer tid i sitt lärande. När någon uppmärksammar tecken på att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot utbildningens mål, behöver lärarna skaffa sig kunskap om hur väl undervisningen tillgodoser elevens behov. Om det uppmärksammas en svårighet, ett beteende eller ett uttryck hos en elev, för några elever eller hos hela gruppen behövs en analys för att identifiera bakomliggande behov. Lärarna behöver förstå varför eleven har svårigheter i skolsituationen för att kunna bedöma vilka elevens behov är och vilka anpassningar som bäst fyller behoven. Den bästa informationskällan i det här arbetet är eleven själv. Att identifiera vilket behov som måste mötas upp är väsentlig för att anpassningen som görs ska bli verkningsfull.

Levla lärmiljön är ett stödmaterial som används inom Umeå kommun. Materialet ger struktur i analysen av situationer som upplevs problematiska och svårlösta. Det kan användas på organisation - grupp - och individnivå. Materialet är en hjälp för skolan att identifiera vad som behöver förändras i situationen. Det stödjer skolan att inrikta sig på viktiga aspekter t.ex. att att hålla fokus på lärmiljöns förutsättningar, att göra elever delaktiga samt att följa upp effekten av anpassningar/ extra anpassningar.

Att kommunicera med eleven/elever, kollegor och vårdnadshavare ger insikt i vilka behov som måste mötas upp. Resultat från: skolverkets nationella bedömningsstöd, nationellt kartläggningsmaterial, nationella prov, utvecklingssamtal, elevenkät, hälsosamtal kan bidra till en tydligare bild av gruppens och/eller enskild elevs behov. Arbetet med att identifiera elevens behov kan med fördel göras som en form av kollegialt lärande inom arbetslaget eller lärarkollegiet. Det är också angeläget att skolans olika kompetenser samverkar.


Är det anpassning inom ledning och stimulans som krävs eller är det ett behov av en individinriktad extra anpassning? Om det är en insats som hela gruppen tar del och gynnas av ingår det i ledning och stimulans. Om det är en insats riktad mot enskild elev är det en extra anpassning.


I tabellen nedan finns exempel på hur man kan tänka.