Följa upp och utvärdera åtgärdsprogram

Av åtgärdsprogrammet ska det också framgå när åtgärderna ska följas upp och utvärderas, vem som är ansvarig för uppföljningen respektive utvärderingen. Hur ofta det är lämpligt att följa upp och utvärdera ett åtgärdsprogram beror på elevens behov av särskilt stöd. Behovet kan också skifta över tid. Skollagen kap 3 §9 skiljer på uppföljning och på utvärdering.

Följa upp

Med uppföljning avses den ansvariga personalens kontinuerliga arbete med att följa upp åtgärderna i vardagen, vem den/de ansvariga är ska framgå i åtgärdsprogrammet. Varje person som ansvarar för en åtgärd ser då till att det som är bestämt verkligen genomförs. Denne bedömer fortlöpande om beslutade åtgärder och det egna arbetssättet ger effekt på elevens utveckling och lärande.

Utvärdera

Med utvärdering avses en mer systematisk analys och helhetsbedömning hur åtgärderna har fungerat, vem som är ansvarig för utvärderingen ska framgå i åtgärdsprogrammet. Det är rektorn eller den i personalen, som har fått i uppdrag av rektorn att besluta om åtgärdsprogram, som avgör hur ofta det är lämpligt att göra utvärderingar och vem som är ansvarig för utvärderingen. Vid en planerad tidpunkt gör skolan en utvärdering av åtgärdsprogrammet. Det finns inte reglerat i skollagen hur denna utvärdering ska ske, men eleven och elevens vårdnadshavare bör ges möjlighet att delta i utvärderingen, för att ta del av hur de uppfattar att åtgärderna fungerar eller om åtgärderna behöver förändras. Det är betydelsefullt att de i personalen som har varit involverade i arbetet med åtgärderna deltar vid utvärderingen.


Följande frågor tas upp vid utvärderingen:

• Har åtgärderna genomförts och hur har de fungerat?

• Hur utvecklas eleven i riktning mot kunskapsmålen i läroplanen och mot betygskriterier?

• Hur upplever eleven att åtgärderna fungerar?

• Behöver åtgärdsprogrammet revideras?

I de fall som en utvärdering visar att åtgärderna i ett program behöver förändras utarbetas ett nytt åtgärdsprogram. Om utvärderingen visar att den förväntade utvecklingen uteblir kan skolan behöva göra en förnyad utredning för att få en fördjupad eller en mer aktuell förståelse för elevens skolsituation.

Om skolan tillsammans med eleven och elevens vårdnadshavare kommer fram till att åtgärdsprogrammet fungerar, men att de tidigare beslutade åtgärderna skulle behöva pågå under en längre tid, ska även då ett nytt åtgärdsprogram utarbetas.* Skolan kan i dessa fall kopiera det tidigare åtgärdsprogrammet, föra in eventuella kompletteringar eller stryka någon åtgärd som inte längre är aktuell. Programmet förses därefter med ett nytt beslutsdatum och namnunderskrifter. Det behöver inte göras något formellt avslut av det tidigare åtgärdsprogrammet när ett nytt åtgärdsprogram utarbetas.

*Kommentarer till Skolverkets allmänna råd om Arbete med extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram s.35

I Prorenata ligger en mall för: Utvärdering av åtgärdsprogram