Anmälan till rektor och utredning

Skolan har inom ramen för den ordinarie undervisningen arbetat med tillgänglighet, differentiering, anpassningar inom ledning och stimulans samt individinriktade extra anpassningar. Trots detta framkommer det att eleven inte befaras nå de betygskriterier/kriterier som minst ska uppnås eller om eleven uppvisar andra svårigheter i sin skolsituation. Detta måste då anmälas till rektor som i sin tur skyndsamt ska påbörja en utredning av en elevs behov av särskilt stöd. Uppdraget att göra en utredning kan utföras av rektor eller delegeras till någon i personalen på skolenheten.

Det kan finnas elevärenden där särskilt stöd behöver sättas in relativt omgående t.ex. hos en elev vars funktionsnedsättning ger upphov till betydande anpassningar. En anmälan till rektor kan då göras omgående om det finns särskilda skäl att anta att stöd i form av extra anpassningar inte skulle vara tillräckliga.*



*Tid för undervisning, lärares arbete med stöd och åtgärdsprogram. Prop. 2013/14:160 sid. 24

Att organisera utredningsarbetet

Rektor bör tillsammans med medarbetare och elevhälsoteam skapa strukturer för hur de olika processerna kring elevers utveckling mot målen ska bedrivas på skolenheten. Det gäller alla delar i skollagen kap.3; utveckling av ledning och stimulans, arbetet med att göra extra anpassningar, utredning av en elevs behov av särskilt stöd och åtgärdsprogram.

I skolenhetens rutiner gällande extra anpassningar, utredning av en elevs behov av särskilt stöd och åtgärdsprogram måste rektor särskilt se att roller, ansvar och arbetsformer är kända och implementerade.

I utredningsprocessen kan man med fördel även göra en tidsplan med aktiviteter som utgör ett stöd i utredningsarbetet.*

*Se bilaga 2. Tidsplan

Utredningens omfattning

Utredningen utgår alltid från den frågeställning som ska undersökas dvs. anledningen till varför en utredning av en elevs behov av särskilt stöd ska genomföras. Att formulera en tydlig frågeställning hjälper att avgränsa och hålla den röda tråden genom utredningen. Är det generella och komplexa skolsvårigheter som eleven befinner sig i t.ex. språklig sårbarhet, socialt samspel, koncentration, särskild begåvning och skolfrånvaro kan det bli aktuellt med en grundlig utredning. Elevens hela skolsituation bör kartläggas, analyseras och det samlade stödbehovet bedömas. En utredning av enklare karaktär kan bli aktuellt där anledningen är tydligt t.ex. om eleven inte uppfyller del av betygskriterier i ett enstaka ämne, sjukdom eller andra medicinska behov.

Att ta in elevens, vårdnadshavares och skolans bild i kartläggningen är nödvändigt vid alla utredningar av en elevs behov av särskilt stöd, de olika aspekterna ger utredningen en bredd och som i sin tur hjälper oss att förstå elevens behov i skolsituationen.