Natur och grönområde

Natur och grönområden

I kartskiktet visas parker, parkliknande miljöer, naturmark i tätortsmiljö, närrekreationsområden samt anlagda områden för fritidsaktiviteter. Kartskiktet visar rekreations- och grönområden som finns idag och områden som kan utvecklas. I lagret visas idrotts- och motionsanläggningar, parker, lekparker och grönområden.

Grönområde, park och friluftsliv

I Ed finns närrekreationsområden i form av närliggande skog och vandringsleder; Bergslätt, Tavlan, Skogens öga, Bälnäs, Skansen, Ängs naturreservat och strand- promenaden kring Lilla Le. Vid Bergslätt finns, förutom anslutning till flertalet leder, en idrottsplats med plats för fotboll och friidrott. Vid Tavlan finns utegym och elljusspår samt vintertid även skidspår. Kommunen har en bollhall som ligger i anslutning till en grusplan där det planeras för anläggande av konstgräs. Vintertid spolas isbana i anslutning till bollhallen. Det planeras också för att på tidigare tennisbana vid Terrassparken möjliggöra för basket, streethockey samt under vintertid för isbana. Vid Le-området finns också möjligheter för anläggande av anläggningar för rekreation och aktivitet.


En översyn av kommunens lekplatser gjordes 2018 i syfte att skapa hållbara och attraktiva miljöer för lek och aktivitet. Flertalet lekplatser togs då bort i syfte att behålla ett färre antal, men väl underhållna lekplatser, och en plan fram för framtida utveckling av lekplatserna lades fram. Vid Hagaskolan pågår projektet kring en aktivitetspark och vid Timmertjärn har en aktivitetspark med multiarena och lekpark anlagts under 2019.


I kommunen finns fem kommunala badplatser; Lilla Le, Sågtjärn, Långelidstjärnet, Skottesjön och Nössemark.


I kommunen finns flertalet områden för friluftsliv och vandringsleder, bl.a. i anslutning till nationalparken Tresticklan och Tavlan.


Gästhamn och camping finns i Ed samt i Nössemark. I anslutning till Stora Le och Norra Kornsjön finns också flera av Dalsland-Nordmarkens (DANO) lägerplatser.

Ställningstagande Grönområde, park och friluftsliv

  • Kommunen är positiv till en utveckling av en konstgräsplan.

  • Kommunen vill utveckla friluftslivet.

Vägledning Grönområde, park och friluftsliv

  • Vid anläggande av konstgräs ska åtgärder för att förhindra läckage av plastmaterial vidtas.

  • Naturreservat och parker bör prioriteras och hållas i gott skick.

  • Kommunens badplatser och lekplatser ska underhållas och bibehålla en god säkerhet.

  • Det är viktigt att det finns bra spridning på rekreationsplatser och att de har en god tillgänglighet. Hänsyn bör tas till kommunens egna grönområden samt till potentiella grönområden i den fortsatta planeringen för bebyggelse.

  • För kommunens skötsel gäller trädvårdsplan.

Naturvärden och övergripande grön struktur

Naturvårdsprogrammet för Dals-Eds kommun antogs i KF 2012 och innehåller en bakgrundsdel om naturlandskapet i kommunen, om naturvårdens organisering och styrmedel samt en programdel med mål för naturvården i kommunen. I avsnittet om kommunens ansvar och möjligheter beskrivs sex punkter som grund för det fortsatta naturvårdsarbetet:

  1. Hänsyn till naturvärden i beslut enligt bl.a. PBL och MB

  2. Naturvård på egen mark

  3. Friluftsliv

  4. Naturvårdsprojekt

  5. Information

  6. Skolans undervisning om natur och miljö.

Programmet är ett levande och långsiktigt dokument när det gäller bevarande, utvecklande och hänsyn till naturvärdena. Programmet ska vara vägledande för den fysiska samhällsplaneringen och användas vid ställningstaganden i natur- och miljövårdsfrågor. Naturvårdsprogrammet ska också vara obligatoriskt kunskapsunderlag vid kommunens handläggning av bygglovsärenden och vid prövning av strandskyddsdispenser. Naturvårdsprogrammet är tänkt att fungera som en uppslagsbok för alla som har ett intresse av naturmiljön i Dals-Eds kommun. Genom spridning av kunskaper vill kommunen bidra till ett bra naturvårdsarbete. Naturvårdsprogrammet kommer att uppdateras/revideras, se Genomförandeplanen.

I boken Natur i Dalsland (DMEF och Votums förlag 2017) beskrivs sevärd natur i hela Dalsland för invånare, besökare och turister.

Vägledning naturvärden och övergripande grön struktur

  • Kommunen ska i all planering och i beslut som gäller exploatering av mark och vatten (översiktsplanering, bygglov, strandskyddsprövning m.m.) bedöma risken för att naturvärden (inklusive skyddade arter av växter och djur) skadas.

  • Friluftslivets intressen av naturområden ska tillgodoses på motsvarande sätt som naturvärdena.

  • Bedömningar av naturvärden och risk för skador på naturvärden ska göras i samråd med Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen och Dalsland miljönämnd/Dalslands miljökontor enligt bilaga 1 till naturvårdsprogrammet.

  • I samband med kommande detaljplanering och/eller prövningar bör miljöbedömningar/utredningar genomföras gällande möjlig påverkan på naturvärden. Likaså bör eventuell påverkan på gällande miljökvalitetsnormer för berörda vatten analyseras och tillgodoses. Värdefulla naturmiljöer ska beaktas vid exploatering och vid behov skyddas genom exempelvis planbestämmelser.

  • Dalslands miljönämnd ansvarar för att värden för naturvård och friluftsliv tillgodoses i beslut enligt miljöbalken m.fl. lagar (t.ex. enskilda avlopp, upplag m.m.).

  • Det är viktigt att det finns en bra spridning på rekreationsplatser och att de har en god tillgänglighet.