4. Rörviken

Förutsättningar

Allmänt

Ett mindre område längs väg 2183 söder om Strand i Nössemark.

Markanvändning

Kuperat område på vikens södra sida med såväl skog som ängsmark och några bostadshus. Privatägd mark.

Intressen

Området berör riksintresse för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § MB samt riksintresse med geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 2 § MB (södra delen).

Skogsmarken är betraktad som ”värdetrakt” av Länsstyrelsen och Skogsstyrelsen. Rörviken tillhör ett fiskevårdsområde.

Naturmiljö

Området har allmänna värden för djur- och växtlivet.

Landskap

Området utgörs av omväxlande skogsmark och odlingsmark. Området sluttar i nordöstlig riktning ner mot Stora Le. Vägen går på diagonalen i området i nordöstlig riktning och ligger i den norra delen i strandkanten.

Friluftsliv/ Tillgänglighet

Strandområdet är fragmenterat av bebyggelse vilket minskar den allemansrättsliga tillgängligheten. Allemansrättslig tillgänglighet finns främst i skogsområdena som sträcker sig ända ner mot vattnet mellan de odlade och bebyggda markerna. Vägen som går genom området i nordöstlig riktning delar området i två delar och tar det närmaste strandområdet i anspråk i den norra delen.

Fornlämningar

Ett gruvområde, klassat som övrig kulturhistorisk lämning, återfinns i nordöstra kanten av den öppna åkermarken. Gruvhålet är vattenfyllt.

Vattenkvalitet

Stora Le ligger inom tillrinningsområde till avloppskänsliga vatten avseende kväve, samt inom område med avloppskänsliga vatten i inland avseende fosfor. Sjön ligger även inom nitratkänsligt område enligt nitratdirektivet, vilket medför reglering av jordbrukets användning av gödsel i tid och mängd. Stora Le utgör vidare en dricksvattenförekomst och omfattas därför av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30). Stora Le bedöms idag ha måttlig ekologisk status och är påverkad av flödesförändringar till följd av reglering.

Analys

Serviceunderlag

Ytterligare bebyggelse vid Rörviken kan ge ett tillskott till serviceunderlaget i Nössemark.

Friluftsliv

Området är av mindre intresse för det rörliga friluftslivet då tillgängligheten till stranden är begränsad.

Intressen

Komplettering med enstaka bostadshus bedöms kunna ske utan att riksintressen eller regionala intressen påverkas negativt. Gruvhålet berörs ej av eventuell utbyggnad.

Risker

Enligt kommunens riktlinjer ska tillkommande bebyggelse vid Stora Le placeras med färdigt golv på minst + 105,35 (RH 2000) med hänsyn till risken för översvämningar.

Djur- och växtliv

Stora delar av området är redan idag ianspråktaget för mänskliga aktiviteter. Korridorer och stråk mellan bebyggelse och odlingsmark behöver värnas vid en förtätning för att inte skapa onödiga barriärer för djur- och växtlivet. Miljöer som omfattas av generellt biotopskydd finns i området, bland annat en allé.

Fria stränder

Begränsad tillgång till fria stränder inom området; påverkas inte av eventuell tillkommande bebyggelse. Tillgången på fria stränder längs viken utanför området är god.

Infrastruktur

Området är beläget i direkt anslutning till väg 2183. Vägen trafikeras av buss mellan Nössemark och Ed. För vatten och avlopp krävs enskilda lösningar, eventuellt gemensamma med befintlig bebyggelse, enligt riktlinjerna i ÖP för Nössemark. Vattenfall planerar en ny dragning av högspänningsledningar 10 och 40 kV som berör områdets västra del.

Landskapsbild

Landskapsbilden förändras från spridd bebyggelse med en blandning av öppen mark och skogsmiljöer till mer sammanhängande bebyggelse.

Tillgänglighet

Vägar och stråk gör området tillgängligt för allmänheten.

Ställningstagande

  • Området kommer i fråga för komplettering med enstaka hus i anslutning till befintlig bebyggelse enligt 7 kap- 18d § MB.

Vägledning

  • Med hänsyn till risken för översvämningar ska ny bebyggelse placeras på minst +105,35 (RH 2000). Undantag är tillfälliga anordningar som campingplats, båtupplag o dyl.

  • Samråd krävs med Länsstyrelsen kring gruvan, som betraktas som en kulturhistorisk lämning.

  • Vid förtätning med bostäder behöver man värna korridorer och stråk så att tillgängligheten inte minskar.