1. Bälnäs/Skansen

Förutsättningar

Allmänt

Området ligger i direkt anslutning till Eds tätort, mellan järnvägen och Stora Le och består av två delområden. Bälnäs, den östra delen, består huvudsakligen av plan mark och är delvis bebyggd. Skansen, den västra delen, utgörs till största delen av en brant sluttning mot sjön. Skansen redovisas här som utvecklingsområden, då de sedan 2014 inte längre ligger inom strandskyddat område.


För större delen av området gäller detaljplaner av varierande ålder. Området är utpekat i gällande ÖP för tätortsutveckling i form av service- och fritidsverksamheter.


För del av Bälnäs finns ett förslag till exploatering med bostäder och verksamheter (”Lee Bruk ”) från 2003. Området har 2010 varit föremål för en kompletterande miljöteknisk markundersökning.


I samband med planarbete för resecentrum i Ed framfördes förslag på terrasshusbebyggelse vid Skansen. För området har en översiktlig natur- och landskapsinventering upprättats 2010. Inventeringen pekar ut delar av området som bedöms kunna bebyggas.


Området gränsar till ett naturreservat, som inte påverkas av föreslagna åtgärder.

Markanvändning

Det östra området, Bälnäs, är till stor del bebyggt och utnyttjat för bostadsändamål, småbåtshamn med båtupplag, kanotuthyrning mm och består i övrigt av f.d. industrimark samt i nordost av lövskogsklädda branter mot sjön.


Den västra delen, Skansen, består av parkmark och lövskogsklädda branter mot sjön. Vid stranden ligger ortens reningsverk.


Marken är såväl privatägd som kommunal.

Intressen

Området berör riksintressen för naturvård, friluftsliv och kulturmiljövård (delvis) enligt 3 kap. 6 § MB samt riksintresse med geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 2 § MB.


Vidare berörs området av lövskogsområden med naturvårdsavtal; se vidare nedan.


Naturmiljö

Det södra delarna av utvecklingsområdet, ligger utanför strandskyddat område, men berör ett lövskogsparti i anslutning till naturreservatet Skansen. Lövskogen tillhör riksintresset och dess mest värdefulla delar ligger inom naturreservatets gränser, medan området utanför är mer parkaktigt skötta med ett glest trädskikt. Området domineras dock av ädellöv och värdena för friluftslivet är höga.


Landskap

Landskapet är väldigt varierat med allt från kraftigt påverkad mark i hamnen till naturskogsartade skogar och kulturhistoriskt värdefull bebyggelse kring gården Bälnäs. Det södra delområdet ligger i parkliknande lövskog med spår från tidigare järnvägstrafik genom banvallar som idag fungerar som promenadstråk.


Inventeringen från 2010 beskriver det Skansen-området i detalj och ger rekommendationer för eventuell framtida exploatering.


Friluftsliv

Närheten till tätorten gör att området är av största betydelse för olika friluftsverksamheter.


Naturreservatet och därmed sammanhängande lövskogsområde har mycket höga värden för friluftsliv och rekreation. Markerade vandringsleder finns i området.


Småbåtshamnen med tillhörande båtupplag och kanotuthyrningen är verksamheter med anknytning till friluftslivet som kan utvecklas.


Fornlämningar

I utredningsområdets södra del återfinns två fasta fornlämningar i form av rester av två skansar daterade till nyare tid. Övriga lämningar är klassade som övrig kulturhistorisk lämning och består av två minnesstenar från 17-1800-talen, en fyndplats samt en eventuell stensättning med oklar begränsning. I västra delen finns spår av banvallar för gamla stickspår, som inte är fornlämningar men har visst kulturhistoriskt värde.


Vattenkvalitet

Stora Le ligger inom tillrinningsområde till avloppskänsliga vatten avseende kväve, samt inom område med avloppskänsliga vatten i inland avseende fosfor. Sjön ligger även inom nitratkänsligt område enligt nitratdirektivet, vilket medför reglering av jordbrukets användning av gödsel i tid och mängd. Stora Le utgör vidare en dricksvattenförekomst och omfattas därför av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30). Stora Le bedöms idag ha måttlig ekologisk status och är påverkad av flödesförändringar till följd av reglering.


Analys

Sysselsättning och serviceunderlag

Läget mellan tätortsbebyggelsen och Stora Le och goda kommunikationer gör att området har stor potential för utveckling av olika verksamheter med anknytning till hamnverksamhet, turism och friluftsliv, som framför allt sommartid innebär ökad sysselsättning.


Friluftsliv

Befintliga verksamheter som småbåtshamn och kanotuthyrning kan utvecklas och kompletteras med ytterligare likartade verksamheter med anknytning till båtliv, fiske och turism. Området är attraktivt och lättillgängligt och erbjuder goda parkeringsmöjligheter för besökare.

Intressen

Området bedöms kunna utvecklas för såväl boende som verksamheter utan att berörda riksintressen påverkas negativt. Rätt typ av verksamheter kan förstärka områdets betydelse för turism och friluftsliv.


Risker

Inom och i anslutning till LIS-område Bälnäs-Skansen finns föroreningar från Le Bruk, Bälnäs industriområde som har riskklass 1, de åtgärder som kan finansieras genom bidrag är på gång. Sanering till så kallad ”mindre känslig markanvändning”, MKM, för sågverksområdet och till “känslig markanvändning”, KM, för de åtta iordningställda tomterna pågår. Vid färdigställd sanering planeras marken omkring sågverksområdet användas som rekreationsområde och för besöksnäring och tomterna kommer att användas som bostäder.


Inom området har det även bedrivits skrothantering som har riskklass 2, i området har det tidigare funnits ett avloppsreningsverk och i anslutning till området en motorbana med branschklass 4 och ett avloppsreningsverk med branschklass 4. Vid utveckling av området behöver förorenings- problematiken utredas och åtgärdas utifrån riskbedömning med hänsyn till den tänkta markanvändningen.


Den södra delen av Södra Le ligger inom område med risk för översvämning. Vidare finns det risk för luktstörningar från reningsverket samt buller och vibrationer från järnvägen som ska beaktas i det fortsatta planarbetet avseende terrasshusen.


Området berörs av eventuellt högriskområde för radon. Detaljerade undersökningar krävs inför exploatering.


Delar av Bälnäsområdet och östra delen av Skansen (västra ej undersökt) redovisas i skredriskutredningen från MSB som otillräckligt utredda eller med otillfredsställande stabilitet. I samband med fortsatt planering ska detaljerade geotekniska och stabilitetsutredningar göras.

K-konsult har 1985 utfört en geoteknisk utredning av detta område. Fem sektioner undersöktes och tre av dessa har utvärderats. Sektion A går genom mitten av detta område, strax norr om fastigheterna Bälnäs 2:2 och 2:5. Profilen går genom fast till halvfast lagrad silt – siltig lera. Skjuvhållfastheten bedöms som acceptabel. För en profil längre söderut bedöms hållfastheten dock som mindre god och förstärkning med bank rekommenderas där. Viss försiktighet är kanske motiverad i det föreslagna området och skjuvhållfasthet bör provas om man avser bebygga områden utanför den omedelbara närheten till den lagda profilsektionen.

Riksintressen kan riskera att skadas om man låter bebyggelse dominera över den skyddsvärda natur- och kulturmiljön. Avstånd och en varsam integration av ny bebyggelse kan tydliggöra värdena och skapa ett naturskönt och attraktivt område.

Djur- och växtliv

Lövskogsområdet i det södra delområdet har värden som förstärkning till de mer värdefulla delarna inom naturreservatet. En eventuell bebyggelse i området bör förläggas så att sambandet mellan naturreservatet och det övriga lövskogsområdet bibehålls. Det yngre lövträdsbeståndet har betydelse för ädellövskogens föryngring i området som helhet.

Ungefär mitt i området finns det naturvårdsintressen som består av en nyckelbiotop. För större delen av denna biotop finns det ett naturvårdsavtal. Området är en blandad lövskog med i huvudsak ek och ask samt något lind och klibbal. Denna del bör undantas från exploatering.

Kommunen klassar* delar av området som klass 1 (högsta klass) i sitt Naturvårdsprogram. Eventuell exploatering behöver undvika dessa, ur natursynpunkt, värdefulla delar av området.

Fria stränder

Befintliga och framtida verksamheter med anknytning till båtliv och fiske är beroende av direkt vattenkontakt men är i allmänhet också öppna för allmänheten. I övrigt kommer tillgängligheten till stränderna i området att vara god. Längs del av stranden i söder finns promenadväg, som kan utökas österut.


Infrastruktur

Området har god tillgänglighet via ortens gatunät och är beläget i direkt anslutning till järnvägsstation och busstation. Området är anslutet till det kommunala VA-nätet.


Landskapsbild

En exploatering av Bälnäsområdet enligt förslaget innebär kompletteringar i anslutning till ianspråktagen, tätortsnära mark och bedöms inte medföra negativ påverkan på landskapsbilden.


Tillgänglighet

Tillgängligheten via gator och gång- och cykelvägar är idag mycket god. En utbyggnad enligt förslaget bedöms inte påverka allmänhetens tillträde till strandområdet negativt.

Ställningstagande

  • Området har goda förutsättningar att utvecklas med både bostäder, verksamheter och service i ett naturskönt tätortsnära läge med god tillgänglighet och bedöms kunna bli ett attraktivt tillskott till Eds tätort. Bälnäsområdets norra del bör även i fortsättningen användas som småbåtshamn med tillhörande upplag och verksamheter. I LIS-området ingår även vattenområde för ytterligare bryggor.

  • De områden som anges som utvecklingsområden är områden som idag ligger utanför strandskydd men som anses vara LIS-områden.

Vägledning

  • Med hänsyn till risken för översvämningar ska ny bebyggelse placeras på minst +105,35 (RH2000). Undantag är tillfälliga anordningar som campingplats, båtupplag o dyl.

  • Risker i form av radon och förorenad mark ska beaktas. Utredning krävs.

  • Detaljerade geotekniska utredningar krävs.

  • Området vid Skansen ligger nära järnvägen, vilket är en fara för olyckor (farligt gods), vibrationer och buller. Säkerhetsåtgärder behöver beaktas och integreras i miljön; både inne och ute. Genom avstånd och placering av utrymningsvägar, uteplatser och ventiler bort från leden för farligt gods kan olycksrisken minimeras.

  • Luktstörningar från reningsverket ska beaktas.

  • Samråd med Länsstyrelsen krävs kring fornlämningar.

  • Möjligheterna att utnyttja det f d sågverksområdet är starkt beroende av förekomsten av förorenad mark och vilka saneringsåtgärder som kan bedömas rimliga med hänsyn till tänkt markanvändning.

  • För området upprättas detaljplaner etappvis för olika delar i takt med att projekt blir aktuella.

  • För att stärka friluftslivet är en god tillgänglighet av stranden viktig samt att verksamheter och service placeras framför privat bebyggelse.

  • Kulturmiljöprogrammet, aktivitet i Genomförandeplanen till ÖP, blir ett viktigt underlag för att ta hand om kulturhistoriska värden inom området.