Centralort

Ed

Ed är kommunens enda tätort, tillika centralorten. I Ed finns nästintill alla samhällsviktiga funktioner såsom vårdcentral, tandläkare, förskola, skolor, äldreboenden, bibliotek, apotek, livsmedelsbutiker, handel och verksamheter samlade.


Ed har stora möjligheter att utvecklas till en attraktiv ort för boende och turister. Med ett läge mellan Stora Le och Lilla Le har orten en vacker omgivning. Järnvägsstationen mitt i orten gör pendlingsmöjligheter bekväma och låter turister välkomnas mitt i centrum. Det finns ett behov av att utveckla såväl attraktiva bostäder som enkla och billiga boenden. Det finns också ett behov av centrala övernattningsmöjligheter och att se över parkeringsmöjligheterna i centrum.


En utmaning för centrala Ed är den tunga trafiken som passerar genom samhället. Ytterligare utmaningar finns i att utveckla centrum. Den digitala handeln har blivit en utmaning för lokala butiker och kraft måste läggas på att vända den digitala utvecklingen till något positivt och samtidigt se till att centrum hålls levande.


I Ed finns två LIS-områden: Bälnäs/Skansen samt Timmerdalen/Bergslätt. I Ed finns också en stor del av de noder samt utvecklingsstråk och områden som anges i kapitlet “Utvecklingsstrategi”.

Tidigare FÖP för Ed upphör i samband med denna nya översiktsplan. Nedanstående delar lyfts dock in i översiktsplanen och ska även fortsatt användas som vägledning. Tillägg görs också med ett område för industri vid Storängen samt för grönområde vid Terrassparken samt Tavlan/Bergslätt.

Markanvändning

I kartskiktet framgår markanvändning för tätorten enligt följande användningsområden:


Bostäder (B)

Områden med befintlig samlad bebyggelse är markerad med en ljusbrun färg. Inom detta område ryms såväl bostäder som service och handelsverksamheter. Färgen visar att det är befintligt och att pågående användning föreslås fortgå.


Områden som markerats gula med en svart streckad linje är definierade utvecklingsområden för i första hand bostäder. Där det bedöms lämpligt kan också handel eller andra verksamheter prövas.

  • Årbol - Området är detaljplanelagt och byggklara tomter finns.

  • Timmerdalen, Bergslätt - Området bedöms kunna byggas ut med småhus i likhet med angränsande bebyggelse. Totalt kan här rymmas upp till ett femtiotal hus fördelade på tre mindre delområden. Större delen av området bevaras som naturområde med strövstigar och varierande terräng. Partier med sumpskog berörs inte.

  • Le-området - utvecklingsområde för friluftsliv och turism och i begränsad omfattning för bostadsbebyggelse på grund av förorenad mark som ska saneras.

  • Området i anslutning till gamla slalombacken - Området ligger i en västersluttning med härlig utsikt över Stora Le och har inte prövats tidigare för bebyggelse. Respektavstånd bör lämnas på norra sidan till befintlig gårdsmiljö. Nuvarande användning i motorsport kan pågå tillsvidare.

  • Skansen - Mycket attraktivt område i anslutning till centrum och järnvägsstationen har studerats för terrassbebyggelse. Natur- och landskapsinventering påvisar områden som kan bebyggas. Miljökonsekvenser finns beskrivna i tillägg till ÖP för LIS-områden. Om en ny terrassbebyggelse skulle bli aktuell i sluttningen mot Stora Le måste störningarna från reningsverket beaktas. Olika studier av aktuella fall inom landet finns tillgängliga där avstånd ned till 100 meter från reningsverk kan accepteras. Bullerstörningar går effektivt att bygga bort och reningsverk utan öppna dammar avger låga halter av lukt.

  • Centrum - En förtätningsstudie av centrum har utförts och visar fyra områden med möjlighet att bygga både bostäder och lokaler för service eller verksamheter.
    ex 1/ Storgatan, ca 18 lgh
    2/ Söder om torget, ca 25 lgh
    3/ Sjöstugetomten, ca 40 lgh
    4/ Norra branten, ca 50 lgh
    Första steget i vidare planering är en övergripande miljökonsekvensbeskrivning med riskanalyser där påverkan av riksintressen och geotekniska förutsättningar kartläggs. Framtagande av ett Kulturmiljöprogram, som är en aktivitet i Genomförandeplanen, kommer bli ett viktigt dokument för ta tillvara kulturmiljön i Eds tätort.

  • Äng - Befintlig bebyggelse i Äng kan kompletteras med ytterligare en tomtrad mellan sjön och vägen. Utrymme för strandpromenad ska reserveras.

  • Edsbräckan - Området är detaljplanelagt för bostäder men är inte utbyggt. Områdets utbyggnad har diskuterats bland annat på grund av närheten till kommunens vattentäkt. Riksintresse för kulturmiljövård finns närheten; gravfältet från järnåldern, och får inte störas.

Centrum (C)

Eds äldre centrum och stationssamhälle är markerat med en ljus röd färg. Bebyggelsen här är mer sammanhållen, något högre och i mer kvartersliknande struktur. Pågående användning föreslås fortgå.

Begravningsplats (M)

Begravningsplats i tätorten finns utmärkt med (M) i kartskiktet. Begravningsplatsen är belägen i anslutning till Dals-Eds kyrka.


Besöksanläggning (R)

Besöksanläggningar i tätorten finns utmärkt med (R) i kartskiktet.


Skola (S)

Område för skolverksamhet finns utmärkt med (S) i kartskiktet. I kommunen finns tre förskolor, två grundskolor samt en gymnasieskola.


Tillfällig vistelse (O)

Område för tillfällig vistelse är utmärkt (O) i kartskiktet och finns vid Hotell Dalsland i anslutning till centrum, vid Gröne Backe camping samt vid hamnområdet.


Vård (D)

Område för vård är utmärkt (D) i kartskiktet och finns centralt vid Edsgärdet.


Handel/Verksamhet (H/Z)

Ett område i tätortens sydöstra del runt Jordbrons industri och handelsområde är markerat med ljus violett färg. Här finns de flesta av tätortens industriverksamheter samlade. Det pågår en omställning till att också rymma handelsverksamheter, främst i området längs med väg 164. Område söder om väg 164 är markerat som område för framtida utbyggnad av främst handel när området norr om väg 164 är fullt utbyggt. I det södra området behöver hänsyn tas till riksintresse för kulturmiljövård; Hindalebyn, i form av rös från bronsåldern.

Industri (J)

Område för industri har i kartskiktet märkts ut med (J). Område för industri finns vid Jordbron och Eds-Torp. Storängen föreslås som framtida utvecklingsområde för industri

Naturområden

Naturområden inom eller i vissa fall direkt anslutande till tätorten har markerats med en ljusgrön färg.

Strandpromenaden runt sjön Lilla Le föreslås bli helt utbyggd, i första hand på naturliga stigar i skog och ängsmark.

Ställningstagande

  • Ed är centrum för service och utveckling. Här vill kommunens skapa ett levande centrum med arenor för att utveckla samarbete mellan kommun, invånare, föreningar och entreprenörer.

  • Tidigare FÖP för Ed upphör och ersätts av ÖP nu-2035.

Vägledning

  • Vid val av lämplig lokalisering för byggnation och exploatering ska trafiksäkerhet och framkomlighet säkerställas.

  • Vid utbyggnad i anslutning till väg 164 behöver särskild hänsyn behöver tas till drift, underhåll och framtida utveckling.

  • Fornlämningsmiljöer ska säkerställas i efterföljande planering.