Riksintressen

Riksintressen

Dals-Eds kommun berörs till stora delar av riksintressen. Inom tätorten, Ed, där huvuddelen av ny bebyggelse planeras, sammanfaller de flesta av dem. Orten ligger mitt på Dals-Eds platån mellan Lilla och Stora Le och ligger i ett område med en rik kulturmiljö, som sträcker sig till brons- och järnålder. Riksintressen för friluftsliv och det rörliga friluftslivet sträcker sig huvudsakligen kring Stora Le. Utanför tätorten, finns stora sammanhängande områden av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Riksintressena visar värden som kommunen kan vara stolt över, men visar också ett ansvar. Bestämmelserna om riksintressen är viktiga vid ny exploatering och kan inte användas för att ställa krav vid pågående användning. Genom vägledning och ställningstaganden visar kommunen hur riksintressena kan tas tillvara och bli en tillgång vid ny planering.


Det är i landskapet – på platserna – och hos personerna som är knutna till platserna som förutsättningarna för att samhället ska fungera finns. Det är härifrån vi får våra nödvändiga ekosystemtjänster såsom livsmedel, rent vatten, hållbar energiproduktion m.m. Primärproducenterna som producerar träråvaror, biomassa och livsmedel är grunden för att ett samhälle överhuvudtaget ska kunna fungera. Platsens förutsättningar sätter ramarna för en hållbar utveckling av de gröna näringarna och för samhället i stort. Dals-Eds kommun, som är en landsbygdskommun med skogsbruk som största näring, har goda naturgivna förutsättningar för att möta framtidens utmaningar vad gäller livsmedels- och energiförsörjning.


Företag inom gröna näringar är företag som har jord, skog, trädgård eller landsbygdens miljö som grundläggande resurser. Därmed är företag på landsbygden med inriktning mot exempelvis turism eller rekreation också inkluderade i de gröna näringarna. Företagsverksamhet med frilufts- och rekreationsinriktning såsom naturguidning, är en växande bransch och intressant för Dals-Eds kommun som har mycket att erbjuda för den naturintresserade.


Förutom för våra näringar har landskapets och platsernas sociala värden stor betydelse för invånarnas och besökarnas välbefinnande. Landskapets egenvärde, skogens betydelse som levande natur, skogen och odlingslandskapet som naturresurs, för upplevelseturism, som kulturmiljö, som lek- och utbildningsmiljö, som rekreationsmiljö, som friskvårds- och rehabiliteringsmiljö, som inspirationskälla, för estetiska värden, för boendemiljön osv. Mycket ska rymmas i vårt landskap. Därav är det av största angelägenhet att kommunen samverkar med de aktörer som kan påverka vårt landskap och våra platser i en positiv och hållbar riktning.

Naturvård

Riksintressen för naturvård representerar huvuddragen i den svenska naturen och är de mest värdefulla områdena i nationellt perspektiv enligt Naturvårdsverkets kriterier. Områden av riksintresse för naturvård är Tresticklanområdet, Stora Le, Töftedals myr, Örekilsälven med kärnsjön, Stenebyälvens sjösystem, Dals-Eds-platån och Lilla Le samt Stora Tingvallamossen.

Vägledning naturvård

  • Vägledning för områdena ges i Rekommendationsområden.

  • Naturvårdsprogrammet och miljömålen är vägledande vid den fysiska samhällsplaneringen och ska användas vid ställningstaganden i natur- och miljövårdsfrågor.

  • Vid handläggning av bygglovsärenden/strandskyddsfrågor ska naturvårdsprogrammet vara ett obligatoriskt underlag och redogörelse för hur naturvårdsvärden tryggas ska bifogas varje beslut.

  • Ny bebyggelse, vägar och andra exploateringsföretag bör lokaliseras och utformas på ett sådant sätt, att naturvårdens intressen och landskapsbilden inte påverkas negativt och friluftslivets och turismens intressen och utvecklingsmöjligheter inte påverkas eller hindras. Orörda områden inom riksintresse enligt 3 kap. 6 § MB får inte tas i anspråk för exploatering.

Kulturmiljövård

Områden av riksintresse för kulturmiljövård är områden som utpekats som riksintresse enligt 3 kap. 6 § miljöbalken av Riksantikvarie- ämbetet. En byggnad eller miljö kan ligga inom område av riksintresse för kulturmiljövården. Detta innebär att den hör till en miljö som har få eller inga motsvarigheter i regionen och landet och att den därmed är värd att skyddas ur ett nationellt perspektiv.

Områden av riksintresse för kulturmiljövård finns i och runt Ed samt i Töftedal-Gesäter med Dalgångsbygden längs Töftedalsån och Örekilsälven.


I Eds tätort finns fornlämningsmiljöer från brons och järnåldern som speglar Dalslands bebyggelsehistoria under förhistorisk tid och som visar att Ed tidigt var en centralbygd. Dals-Eds kommun gränsar delvis till Norge och läget intill norska gränsen har påverkat historien och bebyggelsen i långa tider. Här finns flera skansar och befästningar från 1700 och 1800-talet.


I Töftedal-Gesäter med Dalgångsbygden längs med Töftedalsån och Örekilsälven, finns en kontinuerligt bebyggd och brukat område sedan förhistorisk tid i form av fornlämningar från brons och järnåldern, byar och ensamgårdar med äldre bebyggelse och en landskapsbild präglad av åkerbruk och betesdrift samt två träkyrkor från 1700- talet.


Västarvet har utfört en kulturhistorisk inventering av bebyggelsen inom Dals-Eds sockengränser. I rapporten “Kulturhistorisk byggnadsinventering i Dals-Eds socken” daterad 2012-06-21 har byggnader förtecknats som har särskilda bevarandevärden. I Genomförandeplanen är arbetet med att ta fram ett nytt Kulturmiljöprogram förankrat. Kulturmiljöprogrammet kommer ge vägledning för att analysera påverkan, effekt och konsekvens av nya exploateringar.

Vägledning kulturmiljövård

  • Vägledning för områdena ges i Rekommendationsområden.

  • Samband mellan kulturhistoriska lämningar i landskapet ska tillgodoses och stärkas.

  • Byggnader som är äldre än 1850 har ett skydd som fornlämning.

  • Fornlämningar omfattas av kulturmiljölagen och åtgärder som medför att fornlämningar påverkas måste prövas enligt gällande bestämmelser.

  • Påverkan på landskapsbilden kan minska genom att byggnader utformas med material och färger som smälter in i det omgivande landskapet.

  • Kulturhistoriskt relevanta byggnader och platser ska framhävas.

  • Kulturmiljöprogram tas fram som ger vägledning vid bebyggelse och planläggning.

Friluftsliv

Riksintressen för friluftsliv innebär att det finns stora friluftsvärden sett i ett nationellt perspektiv på grund av särskilda natur- och kulturkvaliteter, variationer i landskapet och god tillgänglighet för allmänheten. Områden av riksintressen för friluftsliv finns i Kynnefjäll, Tresticklan och Boksjön samt i Dalslands sjö- och kanalsystem.

Ställningstagande friluftsliv

Kommunen ska arbeta för en fortsatt utveckling av hållbar rekreation och besöksnäring.

Vägledning friluftsliv

Rörligt friluftsliv

Riksintresse för rörligt friluftsliv innebär ett område som ska skyddas mot åtgärder som är oförenliga med turismen eller friluftslivets värden. Områden av riksintresse för rörligt friluftsliv finns i Dalsland-Nordmarken Stora Le och dess omgivningar utgör en del av Dalslands kanals sjösystem med natursköna vattenvägar och mycket goda kanot- och fritidsbåtsleder.

Ställningstagande rörligt friluftsliv

  • Kommunen ska arbeta för en fortsatt utveckling av hållbar rekreation och besöksnäring.

Vägledning rörligt friluftsliv

Kommunikationer

Järnvägen Norge-Vänerbanan

Norge/Vänerbanan är till största delen av internationell betydelse och ingår i det utpekade TEN-T nätet (Trans-European Transport Network). Hela banan ingår i det utpekade strategiska godsnätet och är mycket viktig för både person- och godstrafik.


Länsväg 164
Väg 164 är en viktig förbindelse mellan norra Bohuslän och Dalsland/Värmland. Vägen ingår i utpekade stråk för regional utveckling och funktion för kommun- och regionöverskridande arbetspendling. Vägen är också en förbindelse till Norge.

För att underlätta planprocesser har Länsstyrelsen tagit fram en riskpolicy för markanvändning intill transportleder med farligt gods vid detaljplaneläggning.

Riktvärden för buller på nationell nivå har beslutats av riksdagen men även andra organisationer, bland annat Naturvårdsverket. Som underlag för nybyggnad av bostäder har Boverket tagit fram allmänna råd som redovisar hur de av Riksdagen antagna riktvärdena bör tillämpas.

Riksintresse för flyg
Riksintresse för flyg för Trollhättans flygplats går in i de södra delarna av Dals-Eds kommun. Lokalisering av höga byggnader/föremål (exempelvis vindkraft) inom den MSA- påverkande ytan ska samrådas med berörd flygplats.

Ställningstagande kommunikationer

  • Järnvägen blir kvar genom centrala Ed med fler tågstopp och eventuell utbyggnad till dubbelspår där persontrafiken går genom centrum och godstrafik utanför centrum.

Vägledning kommunikationer

  • Ny bebyggelse ska planeras så att riksintressena inte motverkas.

Energi

I Dals-Eds kommun finns riksintresse för energi. Riksintresset för energi är oförenligt med riksintresset för naturvård och enligt 3 kap. 10 § miljöbalken ska företräde ges till det eller de ändamål som på lämpligaste sätt främjar långsiktig hushållning med marken, vattnet och den fysiska miljön i övrigt.

Enligt den vindbruksplan som vann laga kraft 2011-01-25 är riksintresset för energi beläget i ett olämpligt område för vindkraft. Riksintresset för energi är beläget bredvid Borgelmossarna som är ett naturreservat och ett Natura 2000-område enligt habitatdirektivet. Området har mycket höga naturvärden (klass 1) och sumpskogar. I riksintresset för Naturvård (Tresticklaområdet) beskrivs att området ska lämnas orört då värdet påverkas negativt av exempelvis skogsbruk, gödsling, kemisk bekämpning, vägar, försurning och luftföroreningar. Området är lämpligt för det extensiva friluftslivet.

Ställningstagande energi

  • Kommunen står fast vid vindbruksplanens lämpliga och olämpliga områden.

Vägledning energi

  • Tematiskt tillägg för vindbruk i Dals-Ed gäller.

  • Fördjupning och tillägg till översiktsplanen i Dals Eds kommun avseende vindkraft på Töftedal och Buråsen gäller dock framför vindbruksplan vad gäller Töftedalsfjället. För Buråsen gäller Vindbruk Dalsland framför fördjupningen.

Totalförsvaret

Riksintresset för totalförsvarets militära del (3 kap 9§ andra stycket miljöbalken) kan i vissa fall redovisas öppet och i andra fall inte. Dels finns områden i form av övnings- och skjutfält och flygflottiljer som redovisas öppet, dels områden som av sekretesskäl inte kan redovisas öppet. De senare har oftast koppling till spanings-, kommunikations- och underrättelsesystem. Huvuddelen av Sveriges kommuner är i olika omfattning berörda av riksintressena.

Dals-Eds kommun berörs inte av några öppet utpekade riksintressen för totalförsvarets militära del.

Vägledning totalförsvaret

  • För att säkerställa att ingen skada sker på de riksintressen som omfattas av sekretess och inte alls kan redovisas öppet på karta, är hela landets yta samrådsområde för objekt högre än 20 m utanför tätort och högre än 45 m inom tätort. Det innebär att alla ärenden avseende höga objekt måste skickas på remiss till Försvarsmakten.