Bebyggelsestruktur

Åtgärder

  • Underlätta för civilengagemang

  • Arbeta för attraktivt och levande centrum och boendemiljöer

  • Utöka byggrätter i centrum

  • Genomföra förstudie industrimark

  • Kartlägga och marknadsföra tomma hus

  • Trygghetsskapande insatser

  • Utreda möjlighet till badhus

Vägledning

För utvecklingsområden som ligger helt eller till viss del inom 150 meter från farligt godsled (väg och/eller järnväg) ska riskutredning i senare planeringsskede beaktas. Riskutredningen kan visa att vissa specifika verksamheter inte är lämpliga inom ett utvecklingsområde eller att det krävs riskreducerande åtgärder.


NODER FÖR BEBYGGELSE

En nod för bebyggelse är en plats med funktioner som påverkar människors rörelser, bosättning, infrastruktur och etablering av annan service t.ex. skola, affärer, service och som är viktiga för kommunens utveckling. En nod kan vara en utgångspunkt för ett utvecklingsområde.

För att stärka hela kommunen och effektivisera befintliga resurser för framtiden kommer fokus vara att fortsätta utveckla Eds tätort. Här finns de viktigaste funktionerna i form om av service och knutpunkter för kommunikation. Endast i Eds tätort planerar kommunen för ny bebyggelse.

Nössemark, en småort i norra delen av Stora Le, är en nod för bebyggelsestruktur men där snarare turism och fritidsbebyggelse är viktig.

För övriga delar av kommunen är landsbygderna den bärande motorn och en viktig del av kommunens identitet. Enstaka bostäder kan byggas men kommunen planerar inte för utökad service eller nya bostadsområden. I alla församlingar på landsbygden finns bygdegårdar som är viktiga mötesplatser och som i framtiden blir ännu viktigare för att hålla samman kommunen. LIS-områden i kommunen bidrar till landsbygdsutveckling i de sjönära lägena.

Dals-Högen är en nod som är viktig för verksamhetsutveckling och där man på lång sikt kan tänka sig utveckling i form av vidare kommersiell service och bostadsbebyggelse.

Ed är kommunens enda tätort. Här finns det största utbudet av samhällsviktiga funktioner såsom vårdcentral, tandläkare, förskola, skolor, äldreboenden, bibliotek, apotek, livsmedelsbutiker, handel och verksamheter. Alla kommunens skolor är samlade i tätorten, vilket gör att unga människor är beroende av närhet och transporter till orten. Kommunens gymnasium, med inriktning på naturturism, lockar ungdomar från regionen, andra delar av landet och Norge.

UTVECKLINGSSTRÅK FÖR BEBYGGELSE

Ett utvecklingsstråk för bebyggelse är ett stråk i vilken utbyggnadsriktning kommunen vill utvecklas. Kommunen vill främja bebyggelseutvecklingen i stråk för att skapa eller utveckla en sammanhängande miljö.

Ed ska förtätas i centrum, runt Lilla Le och växa i stråk väster och öster ut. Utgångspunkt är centrum, mellan Stora och Lilla Le.

UtVECKLINGSOMRÅDE FÖR BEBYGGELSE

Ett utvecklingsområde för bebyggelse är ett utbyggnadsområde i kommunen där utvecklingsinsatser särskilt bör främjas.

Genom att koncentrera bebyggelsen till tätorten får man samordningsvinster i form av underlag för kommunal service. Här vill kommunen förtäta orten och satsa på flerfamiljshus med större och mindre lägenheter.