8. Sund

Förutsättningar

Allmänt

Ett område i anslutning till färjeläget på östra sidan av Stora Le med förutsättningar att utveckla både arbetsplatser och boende. Tidigare LIS-område föreslås utökas i söder med ett område norr om vägen samt söder om vägen vid Färjan (väg 2206).

Markanvändning

Delvis bebyggt med bostadshus, fritidshus och gårdar. I övrigt kuperad skogsmark och odlad mark. Privatägd mark. Det nytillkomna norra området avgränsas österut av väg och det är inte möjligt att låta området gå hela sträckan mot vattnet då bebyggelse inte får läggas under 105,35 möh (RH 2000). Det går en mindre brant upp mot vägen, vilket gör det möjligt att anordna tomter närmast vägen. Området bestod tidigare mest av barrskog, men är nu till stor del avverkad. Det finns inga väsentliga naturvårdsintressen nu. Marken består av postglacialt sand-grus, vilket inte bör innebära några problem ur stabilitetssynpunkt.

Det nytillkomna södra området ligger i direkt anslutning till nuvarande LIS-område och består av (särskilt) värdefull betesmark. Denna del är redan bebyggd och innehåller inte några särskilda naturvärden och borde därav kunna läggas till de tidigare LIS områdena.

Intressen

Området berör riksintressen för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § MB och riksintresse med geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 1, 2 §§ MB. Regionala intressen förekommer i form av naturvård, nyckelbiotop, odlingslandskap och lövskog.

Naturmiljö

Inom det föreslagna området ligger lövskog med höga naturvärden, dels på grund av storleken, dels den intressanta floran. Större delen av lövskogsområdet är utpekat som naturvärdesobjekt av Skogsstyrelsen vilket betyder att området har potential att utvecklas till en nyckelbiotop med tiden. För detta område gäller naturvårdsavtal.

Landskap

Större delen av området ingår i Bevarandeplan för odlingslandskapet. Området Nössemark med omgivningar är utpekat på grund av ett skogsjordbruk som är av betydelse för den biologiska variationen i skogsbygd, områdets kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse samt landskapets stora betydelse för turism. Odlingslandskapet bryts av ett brant sluttande skogslandskap närmast vattnet med klippor och hällmarker varifrån man kan få fina utblickar över vattnet.

Friluftsliv/Tillgänglighet

De utpekade skogsmiljöerna ligger företrädesvis i de branta sluttningarna mot vattnet och kommer inte att tas i anspråk. De naturmiljöer som föreslås utnyttjas för viss bebyggelse bedöms ha allmänna värden för djur- och växtliv.

Fornlämningar

Ute på den västra udden ligger ett flertal skyttevärn och betongbunkrar från andra världskriget. Ett par kanonvärn från samma tid, återfinns i områdets södra del. Lämningarna är inte klassade som fasta fornlämningar men ska visas hänsyn vid fortsatt planering.

Vattenkvalitet

Stora Le ligger inom tillrinningsområde till avloppskänsliga vatten avseende kväve, samt inom område med avloppskänsliga vatten i inland avseende fosfor. Sjön ligger även inom nitratkänsligt område enligt nitratdirektivet, vilket medför reglering av jordbrukets användning av gödsel i tid och mängd. Stora Le utgör vidare en dricksvattenförekomst och omfattas därför av dricksvatten- föreskrifterna (SLVFS 2001:30). Stora Le bedöms idag ha måttlig ekologisk status och är påverkad av flödesförändringar till följd av reglering.

Analys

Sysselsättning och serviceunderlag

Området erbjuder förutsättningar för en utveckling av såväl viss bostadsbebyggelse som servicefunktioner med anknytning till friluftslivet och båttrafiken på Stora Le och Dalslands kanal. Härigenom förbättras underlaget för lokal service i Nössemark och lokala arbetstillfällen kan skapas vid Sund.

Friluftsliv

Friluftslivets intressen bedöms stärkas genom att föreslagna åtgärder som inriktas mot turism och friluftsliv i anslutning till färjeläget genomförs.

Intressen

En lokalisering av servicefunktioner, i första hand i anslutning till färjeläget, och bostadsbebyggelse i form av mindre grupper eller enstaka hus i anslutning till befintlig bebyggelse bedöms inte komma i konflikt med riksintressena. Friluftslivets intressen gynnas.

Risker

Området vid Sund kan beröras av högvatten vid s k 100-årsregn. Föreslagen utbyggnad är belägen över rekommenderad lägsta nivå +105,35 (RH 2000).

Djur- och växtliv

De utpekade skogsmiljöerna ligger företrädesvis i de branta sluttningarna mot vattnet och kommer inte att tas i anspråk. De naturmiljöer som föreslås utnyttjas för viss bebyggelse bedöms ha allmänna värden för djur- och växtliv.

Fria stränder

Föreslagen exploatering berör inte strandområdena utan lokaliseras minst 60–100 m från stranden.

Infrastruktur

Området är beläget längs väg 2206, som via färjetransport fortsätter till Nössemark. Vatten och avlopp löses genom enskilda eller gruppvisa anläggningar med beaktande av vattenkvalitetskraven i Stora Le. Riktlinjer i ÖP för Nössemark kan tillämpas.

Landskapsbild

Det öppna odlingslandskapet blir något förtätat med bebyggelse. Detta upplevs främst från vägen då de branta skogklädda sluttningarna fortsatt kommer att dominera landskapsbilden från sjösidan. Skogsmark i anslutning till färjeläget omvandlas till bebyggd mark.

Tillgänglighet

Ytor som idag är allemansrättsligt tillgängliga tas delvis i anspråk. Konsekvenserna bedöms dock inte bli så stora eftersom framkomligheten redan idag är begränsad av bebyggelse och höga branter. I samband med genomförandet av föreslagna åtgärder kan man passa på att stärka tillgängligheten till strandområdet genom att tydligare tillgängliggöra tillfartsvägarna mellan bebyggelsen ner mot vattnet.

Länsstyrelsens ställningstagande

  • Länsstyrelsen bedömer i granskningsutlåtandet att det norra området är olämpligt som LIS-område, då det riskerar att skada berörda riksintressen för såväl naturvård, friluftsliv som rörligt friluftsliv. Resultatet av kommande naturinventeringar får avgöra om de södra områdena är lämpliga som LIS-områden.

Ställningstagande

  • Området bedöms kunna utvecklas med såväl bostäder, enskilda eller i grupp, som servicefunktioner.

  • Områden med naturvårdsavtal berörs inte.

Vägledning

  • Med hänsyn till risken för översvämningar ska ny bebyggelse placeras på minst +105,35 (RH 2000). Undantag är tillfälliga anordningar som campingplats, båtupplag o dyl. ​​

  • Länsstyrelsen bedömer att berörda riksintressen riskeras att skadas i Sund. Vid en exploatering blir det därför viktigt att visa hur riksintressena kan tillgodoses. Underlag inför prövning krävs, t ex en naturvärdesinventering av området.

  • Lokaliseringen ska ske med hänsyn till landskapet och lägen exponerade mot sjön ska undvikas, förutom i anslutning till färjeläget.

  • För grupper med mer än 6 hus eller grupper i känsliga lägen krävs detaljplan. I övriga fall ska planutredning inklusive va-utredning upprättas.