6. Nössemarks-Dalen

Förutsättningar

Allmänt

Ett område med blandad bebyggelse vid Stora Le ca 8 km norr om Strand i Nössemark.

Markanvändning

Området är delvis bebyggt med bostadshus, av vilka några torde användas som fritidshus. Vid stranden finns ett sommarcafé. Omgivande mark består av öppen ängs- och åkermark, våtmark och ett mindre parti med lövskog. Privatägd mark.

Intressen

Området berör riksintressen för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § MB samt riksintresset med geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 1, 2 §§ MB. Regionala intressen inom området avser naturvård, odlingslandskap och lövskog.

Naturmiljö

Den bäck som flyter genom området mynnar i en våtmark innan utloppet i Stora Le. Våtmarker har generellt höga värden för djur- och växtliv. LIS-området gränsar i väster till ett större lövskogsområde där delar är utpekade som naturvårdsobjekt och nyckelbiotoper av Skogsstyrelsen.

Landskap

Nössemarks-Dalen ligger i sin helhet inom ett område som finns med i bevarandeplan för odlingslandskapet. Landskapet är utpekat på grund av en mycket tilltalande landskapsbild som är beroende av fortsatt odling samt ett skogsjordbruk som är av betydelse för den biologiska variationen i skogsbygd.

Friluftsliv

Området har höga värden för det vattenanknutna friluftslivet. Boende i området driver ett café som bland annat riktar sig till kanotister med flera vattenturister. Landskapet är estetiskt tilltalande och ger området ett högt rekreationsvärde. Bebyggelse och tomtmark begränsar den allemansrättsliga tillgängligheten. Under odlingssäsongen när inte heller åkermarken är tillgänglig begränsas den till strandområdet närmast vattnet och vägarna.

Fornlämningar

Inom området återfinns två fyndplatser för föremål av täljsten. Båda fynden är klassade som övrig kulturhistorisk lämning.

Vattenkvalitet

Stora Le ligger inom tillrinningsområde till avloppskänsliga vatten avseende kväve, samt inom område med avloppskänsliga vatten i inland avseende fosfor. Sjön ligger även inom nitratkänsligt område enligt nitratdirektivet, vilket medför reglering av jordbrukets användning av gödsel i tid och mängd. Stora Le utgör vidare en dricksvattenförekomst och omfattas därför av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30). Stora Le bedöms idag ha måttlig ekologisk status och är påverkad av flödesförändringar till följd av reglering.

Analys

Sysselsättning och serviceunderlag

En utbyggnad av bostäder och servicefunktioner i området bedöms kunna utveckla området med både arbetsplatser och underlag för lokal service och turism i Nössemark. Befintligt café har möjlighet att utvecklas med mer turister i området.

Friluftsliv

Föreslagna åtgärder syftar bland annat till att stärka och utveckla servicefunktioner med anknytning till friluftslivet. Möjligheterna till friluftsliv bedöms därför stärkas.

Intressen

Området är i sin helhet påverkat av mänsklig verksamhet och viss komplettering av bebyggelsen bedöms därför möjlig utan att riksintressen eller regionala intressen påverkas negativt. Mark inom naturvårdsavtal för lövskog berörs ej av föreslaget LIS-område.

Risker

Med hänsyn till risken för översvämningar ska ny bebyggelse vid Stora Le placeras med färdigt golv på minst +105,35 m (RH 2000).

Djur- och växtliv

En utbyggnad enligt förslaget bedöms kunna genomföras utan stora konsekvenser för djur- och växtlivet. Stråket med vattendraget som mynnar i en våtmark bör bevaras i sin helhet eftersom det utgör en möjlighet för djur att förflytta sig genom området och står för viktiga ekologiska funktioner. LIS- området är avgränsat så att nyckelbiotoper och naturvärdesobjekt inte berörs.

Fria stränder

Stränderna inom området är delvis otillgängliga pga befintlig bebyggelse. Norr och söder om Dalen finns god tillgång till fria stränder.

Infrastruktur

Genom området går väg 2208. Vatten och avlopp får lösas individuellt, om möjligt gemensamt för näraliggande fastigheter. Högspänningsledning finns inom området.

Landskapsbild

En bebyggelse i området behöver anpassas till det småskaliga odlingslandskapet. Förutsättningarna för ett fortsatt brukande måste också tas tillvara.

Tillgänglighet

Vid förtätning med bostäder behöver man värna korridorer och stråk så att tillgängligheten inte minskar.

Ställningstagande

  • Området hör till de få längs sjöns huvudfåra som är påverkade av bebyggelse och verksamheter och bör kunna bli föremål för fortsatt utveckling av såväl bostäder som verksamheter med anknytning till turism och friluftsliv.

  • Vattenområde för brygga/bryggor kan bli aktuellt.

Vägledning

  • Med hänsyn till risken för översvämningar ska ny bebyggelse placeras på minst +105,35 (RH 2000). Undantag är tillfälliga anordningar som campingplats, båtupplag o dyl.

  • Tillkommande bostäder bedöms i första hand ske genom kompletteringar med enstaka hus i anslutning till befintlig bebyggelse. I känsliga fall kan planutredning krävas.

  • Fyndplatser för kulturhistoriska lämningar ska beaktas.

  • Innan dispenser eller planläggning görs i området behöver en fältstudie göras med en noggrann avgränsning av de skogliga naturvärdena.