11. Stenhögen-Henneviken

Förutsättningar

Allmänt

Två delområden på västra respektive östra sidan av Henneviken, en del av sjön Grann.

Markanvändning

Det västra delområdet, Stenhögen, består av ängs- och hagmark, skogsmark med ett par gårdar och några bostadshus. Det östra området, Henneviken, består av ängsmark och lövskog och är delvis bebyggt med bostadshus och fritidshus. All mark är privatägd.

Intressen

Området berör riksintresset för naturvård enligt 3 kap. 6 § MB (sjön Grann med omgivningar), samt flera regionala intressen: vid Stenhögen lövskog, ängs- och hagmark samt biotopskydd, vid Henneviken lövskog, delvis med naturvårdsavtal, och odlingslandskap. Henneviken ingår i ett fiskevårdsområde.

Naturmiljö

Lövskog i det östra delområdet utgörs av blandskog med ädellövinslag och bedöms i lövskogsinventeringen ha naturvärdesklass 3.

Landskap

Stenhögen utgörs av ett småskaligt och delvis ålderdomligt odlingslandskap som sluttar i nordöstlig riktning mot vattnet. Henneviken utgörs av äldre bebyggelse som idag har karaktären av sommarboende omgärdat av ett slutet lövskogslandskap.

Friluftsliv

Större delen av området är allemansrättsligt tillgängligt, men begränsas i framförallt södra delen av bebyggelse och under odlingssäsongen på åkermark. Framkomligheten begränsas av inhägnade betesmarker.

Fornlämningar

En fornlämning i form av en stensättning återfinns intill vägen mellan Strand och Enerhögen. Norr därom ligger röseliknande lämningar, sannolikt odlingsrösen. En torplämning från nyare tid återfinns söder om vägen. Lämningarna är inte klassade som fasta fornlämningar men ska visas hänsyn vid fortsatt planering.

Vattenkvalitet

Grann är utpekad som nationellt särskilt värdefullt vatten för natur enligt kriterier från Naturvårdsverket och nationellt värdefullt vatten för fiske enligt kriterier från Fiskeriverket.

Analys

Sysselsättning och servicefunktioner

Områdena bedöms ha förutsättningar för en utveckling av servicefunktioner med anknytning till turism och rörligt friluftsliv vid sjösystemet Grann, som i övrigt har en stor andel orörda stränder. Komplettering med bostäder kan förbättra underlaget för service i Håbol.

Friluftsliv

Områdena är lätta att nå både land- och sjövägen och kan därför fungera som replipunkter för det rörliga friluftslivet.

Intressen

Föreslagen exploatering ligger i anslutning till av människan påverkade områden med bebyggelse och odlad mark och bedöms inte komma i konflikt med riksintresset. Varken vid Stenhögen eller Henneviken berör förslaget någon mark av regionalt intresse.

Djur- och växtliv

Ett ianspråktagande av marken inom det föreslagna LIS-området bör planeras så att sambandet med naturvärdesobjektet som angränsar mot området i nordost bibehålls.

Fria stränder

Tillgången på fria stränder kring Grann är mycket god. Inom LIS-området kan lokalisering av verksamhet med anknytning till det rörliga friluftslivet bli aktuell i strandläge.

Infrastruktur

Områdena är relativt lättillgängliga via befintliga vägar. För vatten och avlopp kommer enskilda anläggningar i fråga med beaktande av sjöns vattenkvaliteter. Högspänningskabel finns inom området.

Landskapsbild

Landskapsbilden inom det västra delområdet bör visas stor hänsyn och bebyggelsen anpassas till den befintliga bebyggelsestrukturen.

Tillgänglighet

Ett ianspråktagande av områdena enligt förslaget bedöms inte påverka allmänhetens tillträde till strandområdena i nämnvärd grad.

Ställningstagande

  • En utbyggnad av området enligt förslag kan skapa arbetstillfällen inom olika servicefunktioner med anknytning till friluftsliv på och omkring Grannsjöarna. Kompletteringar med enstaka bostadshus, som även kan ske i område 13, innebär en förbättring av underlaget för service i Håbol.

  • Vattenområde för bryggor kan bli aktuellt.

Vägledning

  • Samråd med Länsstyrelsen krävs kring fornlämningar.