3. Nössemarks-Strand

Förutsättningar

Allmänt

Ett större område omkring Strandviken vid Stora Le. Området är delvis bebyggt och utgör ”centrum” i Nössemark.

Markanvändning

Området är glest bebyggt med bostäder av varierande ålder. Vidare finns ett f d ålderdomshem, ett nedlagt sågverk, en butik, en campingplats och socknens kyrka. Övrig mark utgörs av ängsmark och skogsmark. All mark är privatägd.

Intressen

Området berör riksintressen för naturvård och friluftsliv enligt 3 kap. 6 § MB samt geografiska bestämmelser enligt 4 kap. 2 § MB.

Området berörs vidare av regionala intressen för naturvård - odlingslandskap, samt till en mindre del avseende värdefull ängs- och hagmark.

Naturmiljö

Området har allmänna värden för djur- och växtlivet.

Landskap

Nössemarks-Strand ligger nästan i sin helhet inom området Nössemark med omgivningar som ingår i Bevarandeplan för odlingslandskapet. Landskapet är utpekat på grund av ett skogsjordbruk som är av betydelse för den biologiska variationen i skogsbygd, områdets kulturhistoriskt värdefulla bebyggelse samt landskapets stora betydelse för turism.

Friluftsliv

I området finns flera anläggningar och faciliteter för det rörliga friluftslivet. En camping och en gästhamn ligger längst in i viken. Strandområdet domineras i övrigt av bebyggda ytor samt odlingsmark. Den allemansrättsliga tillgängligheten är hänvisad till vägar och mindre stråk vid stranden och mellan bebyggelsen.

Fornlämningar

Området är rikt på fasta fornlämningar med bland annat gravar i form av högar och stensättningar. De flesta återfinns strax norr eller söder om vägen (väg 2206). Två fångstgropar, ämnade för varg, återfinns i områdets norra del. Övriga kulturhistoriska lämningar består av en gårdstomt med husgrundsrester från nyare tid, en yta med fossil åkermark, även den från senare tid sam förmodade odlingsrösen. Det finns uppgift om läge för en offersten belägen i utredningsområdets västra del. Lämningarna är inte klassade som fasta fornlämningar men ska visas hänsyn vid fortsatt planering.

Vattenkvalitet

Stora Le ligger inom tillrinningsområde till avloppskänsliga vatten avseende kväve, samt inom område med avloppskänsliga vatten i inland avseende fosfor. Sjön ligger även inom nitratkänsligt område enligt nitratdirektivet, vilket medför reglering av jordbrukets användning av gödsel i tid och mängd. Stora Le utgör vidare en dricksvattenförekomst och omfattas därför av dricksvattenföreskrifterna (SLVFS 2001:30). Stora Le bedöms idag ha måttlig ekologisk status och är påverkad av flödesförändringar till följd av reglering.

Analys

Serviceunderlag, arbetstillfällen

Nössemark har sedan en längre tid påverkats av sjunkande befolkningstal och därmed sammanhängande bortfall av servicefunktioner. Det är angeläget att orten med stöd av LIS kan erbjudas möjligheter till utveckling av hamnverksamhet och bostäder i attraktiva lägen. Servicefunktionerna ska rikta sig mot såväl den lokala befolkningen som turismen och det rörliga friluftslivet.

Friluftsliv

Föreslagna åtgärder syftar bland annat till att stärka och utveckla servicefunktioner med anknytning till friluftslivet. Möjligheterna till friluftsliv bedöms därför också stärkas.

Intressen

Föreslagna åtgärder är koncentrerade till de inre delarna av Strandviken, som sedan lång tid är påverkade av bebyggelse och mänsklig aktivitet. De orörda områdena längs Stora Les huvudfåra, som främst konstituerar riksintresset, berörs inte.

Tillkommande bebyggelse i grupp eller enstaka hus placeras i anslutning till befintlig bebyggelse och bedöms inte påverka odlingslandskapets naturvärden påtagligt.

Risker

Området ligger vid Stora Le, där risk för översvämning finns, se närmare i MSB:s översvämnings- kartering.

Delar av området kan beröras av risk för ras eller skred enligt MSB:s stabilitetskartering. Det handlar om begränsade stråk längs vägen mot Jaren och sydväst om kyrkan.

Området ingår i område med normalrisk för radon, vilket innebär radonskyddat utförande av ny bebyggelse. Mindre partier vid Jaren och Strand kan vara eventuella högriskområden och ska undersökas vid en exploatering.

Inom och i anslutning till LIS-område för Nössemarks-Strand finns potentiellt förorenade områden i form av drivmedelshantering med riskklass 2, sågverk med branschklass 4 och garveri med branschklass 3. Föroreningar kan finnas i området och behöver utredas, i samband med lovprövning och planläggning ska det klargöras huruvida föroreningar behöver åtgärdas. Om föroreningar förekommer ska dessa åtgärdas utifrån riskbedömning, innan marken får användas för utbyggnadsändamål.

Djur- och växtliv

Stora delar av området är redan idag ianspråktaget för mänskliga aktiviteter. Korridorer och stråk mellan bebyggelse och odlingsmark behöver värnas vid en förtätning för att inte skapa onödiga barriärer för djur- och växtlivet.

Fria stränder

Stränderna i området är redan delvis påverkade av bebyggelse, bryggor mm. Föreslagna åtgärder minskar inte tillgången på fria stränder.

Infrastruktur

Området har god tillgänglighet från befintliga vägar 2183 och 2206. Regelbundna bussförbindelser finns med Ed genom linje 764. Kommunalt vatten och avlopp saknas i Nössemark. Försörjningen med vatten och avlopp får lösas individuellt för respektive projekt i samråd med Dalslands Miljökontor. Dricksvattentäkter i Nössemark visar på påverkan av avloppsvatten. Det kan därför bli aktuellt med en övergång till gemensam avloppshantering för flera fastigheter. ÖP för Nössemark innehåller riktlinjer för VA-frågor. Högspänningsledningar finns inom området.

Landskapsbild

Komplettering av bebyggelsen inom föreslagna områden med enstaka hus eller mindre grupper av hus bedöms kunna ske utan att landskapsbilden och karaktären av odlingslandskap påverkas negativt.

Tillgänglighet

Tillgängligheten till fria stränder bedöms inte påverkas av föreslagna åtgärder.

Ställningstagande

  • I anslutning till befintlig bebyggelse på båda sidor om Strandviken bedöms ytterligare bebyggelse kunna lokaliseras såväl som enstaka byggnader som i mindre grupper. Gränsen för LIS-området går ovanför strandlinjen, med hänsyn till riksintresse för Stora Le.

  • Stora Le ska skyddas från föroreningar och utsläpp.

  • Vattenområden för bryggor kan bli aktuella.

Vägledning

  • Ny bebyggelse vid Strandviken får inte placeras lägre än +105,35 m (färdigt golv, RH 2000) med hänsyn till risken för översvämningar. Dock kan verksamheter i form av campingplats o. dyl. tillåtas på lägre nivåer.

  • Detaljplan krävs alltid för 7 hus eller flera och kan krävas vid färre antal hus i känsliga lägen.

  • Vid förtätning med bostäder behöver man värna korridorer och stråk så att tillgängligheten inte minskar.

  • Risker i form av radonhalt (Jaren och Strand), ras och skred ska beaktas vid lokaliseringsprövning.

  • Potentiellt förorenade områden i närheten ska beaktas.

  • Samråd med Länsstyrelsen krävs kring fornlämningar.

  • Bebyggelse ska ske med hänsyn till miljön. Avverkning av löv- och barrskog hotar naturvärdena.

  • Verksamheter med anknytning till turismen och det rörliga friluftslivet bör kunna lokaliseras i vikens inre del nära campingplatsen. Det gamla sågverket och f d ålderdomshemmet har båda strandlägen mot söder och utgör resurser för lokalisering av sådana verksamheter.