Genomförandeplan

Aktiviteter kompetens

1.1 Goda kommunikationsvägar (nydragning jvg, nydragning väg, GC-väg)

Goda kommunikationsvägar gynnar vår egen kompetensförsörjning, därför är det viktigt att de stärks från och till Ed.


1.2 Utbildning och kompetensutveckling ska i större utsträckning kunna ske med Ed som bostadsort

Aktitiveter demokrati

2.1 Tillgänglighetsdatabas

Kommunen ska uppdateras i tillgänglighetsdatabasen och enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.

2.2 Underlätta för civilengagemang

Kan exempelvis göras genom digital plattform/kontaktyta på kommunens hemsida där kunskap och erfarenheter lyfts. Kan också ske genom fokus på konkreta samarbetsåtgärder som exempelvis badplatserna.

2.3 Tillgängliggöra kommunal service via digitalisering

Delta i arbetet för en digital samhällsbyggnadsprocess genom exempelvis utvecklande av e-tjänster.

2.4 Trygghetsskapande insatser

I medborgardialogen upplevdes att det i kommunen fanns otrygga platser. Genom att se över otrygga platser i centrum kan åtgärder ske som stärker hela orten.

Aktitiveter Plats


3.1 Attraktivt och levande centrum och boendemiljöer

Centrum ligger strategiskt mellan sjöarna och har järnvägsstationen som en viktig knutpunkt. Genom att knyta samman och rusta upp delar kan stråk skapas som gör centrum till en plats man rör sig genom och vill stanna till. Delprojekt; Freudentalska parken/trappan, naturkonstrunda längs Strandpromenaden, knyta samman campingen med Terrassparken, ljussättning längs Lilla Le, Wifi vid torget, möjlighet till trampolinpark m.m. Bra spridning på rekreationsplatser med god tillgänglighet, kommunens badplatser och lekplatser ska underhållas och bibehålla god säkerhet. Utveckla stråket mot Bälnäs/Le-området. Genom att samarbeta kring relevanta frågor kring centrum kan man ta vara på varandras kunskaper och genomföra fler projekt. Internethandel-fysiska butiker och det behövs därför skapas en centrumförening för arbetet med ett levande centrum. En anläggningsplan kan underlätta planering och skötsel för att uppnå ett attraktivt och levande centrum och boendemiljöer.

3.2 Badhus, utreda möjlighet till

I Medborgardialogen fanns en stor efterfrågan på badhus. Möjlighet och alternativ till badhus kan vara en utomhusbassäng som är uppvärmd maj-oktober eller alternativt en sponsrad badhusbuss till Mellerud.

3.3 Byggrätter i centrum, utöka

I Ed finns många servicefunktioner och knutpunkter för kommunikationer. För Dals-Eds utveckling är det viktigt att förtäta i Ed för ge möjligheter för fler människor att bosätta sig i orten. Det är också angeläget att skapa lägenheter för äldre som vill flytta från sina hus, funktionshindrade och unga människor.


3.4 Fritidsbank

Starta en plats med fritidssartiklar som kan lånas. På så vis får fler människor tillgång till fritidsaktiviteter och material används mer resurseffektivt.


3.5 Industrimark, förstudie

Se över långsiktigt behov och möjligheter av industrimark i kommunen. Prioriteringar, se över detaljplaner.


3.6 Konstgräsplan

I medborgardialogen fanns bland de unga en stor efterfrågan på en konstgräsplan.


3.7 Marknadsföringskoncept: Vild & Vacker

Ett marknadsföringskoncept ska stärka de positiva aspekterna av kommunen och lyfta fram det som är karakäristiskt. Genom att tydliggöra Dals-Eds image kan självbilden för boende bli bättre och besökare/nya kommuninvånare kan att bli mer nyfikna på kommunen.


3.8 Skyltprogram

Ett skyltprogram är viktig för att göra riktlinjer för skyltning och skapa en helhet i tätorten Ed. Infarterna behöver göras tydliga för att besökare ska hitta rätt. T ex med bildspel med positiva upplevelser från kommunen.


3.9 Tomma hus, kartläggning och marknadsföring

Bland de tomma husen finns ett potential att öka kommunens befolkning och locka till sig företagsamma människor som vill ta hand om till viss del kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Tomma hus skulle också kunna användas till övernattningsstugor vid vandring vid kommunens leder.


3.10 Trafiksäkerhetsplan

Se över vägnätet i orterna. Öka säkerhet genom bättre GC-vägar, belysning, farthinder och parkeringsmöjligheter vid skolorna. Industrigatan är ett exempel.


3.11 Utsiktsplats/Fotopunkt

Järnvägsstationen är Eds mest centrala plats. Hit kommer människor resande och man har en vacker utsikt mot Stora Le. En välkomnande punkt kan ge utsikt, information och vara en fotopunkt i Ed.


3.12 Kartläggning av mobiltäckning

Genom att kartlägga mobiltäckningen i kommunen genom exempelvis sopbilar kan man skapa en verklig bild kring var det saknas täckning.


3.13 Påtryckning från kommunen för ökad mobiltäckning

Kommunen kan genom upphandlingar m.m. trycka på för att öka mobiltäckningen i kommunen.


3.14 Undersöka möjlighet att ha servicebuss för att förse bygderna med service

Genom en servicebuss skulle landsbygderna kunna få service till sig, vilket skulle stärka möjligheten till levande landsbygder.


3.15 Ta fram kartlager för fiber i kommunen

Genom en kartläggning av fiberutbyggnaden i kommunen kan man få bättre underlag för framtida utveckling.


3.16 Hästbadstrand

Genom att se över möjligheten till att ha en hästbadstrand kan man möjliggöra för bl.a. ytterligare former för besöksnäring och friluftsliv.

Aktitiveter MILJÖ

4.1 Aktivt deltagande i nätverk för hållbar markanvändning

En hållbar markanvändning är förutsättningen för att vi ska nå övergripande samhällsmål om bland annat miljökvalitetsnormer för vatten och biologisk mångfald.


4.2 Cykelpool

Genom cykelpool vid jvstn kan man tillgängliggöra naturområden och locka fler turister. Cykelpoolen kan erbjuda uthyrning och parkering av cyklar. Möjlighet att cykla finns ända till Halden.


4.3 Grön infrastrukturplan

Ekosystemtjänster är viktiga i planeringen av den fysiska miljön. En kartläggning är ett första steg och kan lämpligen göras med en eller flera grannkommuner då förutsättningarna är likartade och ekosystem inte slutar vid kommungränsen.


4.4 Fiskevårdsområde

Genom att bilda ett fiskevårdsområde i bl.a. Stora Le finns det större möjligheter att främja fisketurismen. T ex fiskekort i kan locka fler turister och möjliggöra fler fritidsaktiviteter och naturupplevelser för boende och besökare.


4.5 Friluftsplan

En Friluftsplan kan samla mål, planer, tankar och ideer om hur naturområden kan utvecklas så att de gynnar rekreationsmöjligheter och naturupplevelser för boende och besökare. Upprustning av grönområden/vandringsleder är exempel på aktiviteter i friluftsplanen eller underlätta för konceptet Bed ´n Box. Målet är att bli "Sveriges friluftskommun" innan 2035.


4.6 Gröna näringar, utöka samverkan

Utöka och stärka samverkan kring Gröna näringar med olika aktörer. I Dals-Eds kommun finns mycket kompetens kring Gröna näringar. För att främja det lokala näringarna i regionen/landet kan kompetens samlas och stärkas. I Fyrbodal finns redan samarbeten att bygga vidare på.


4.7 Klimatanpassningsplan

En Klimatanpassningsplan ger kommunen bättre verktyg för att vara rustad inför följderna av klimatförändringarna.


4.8 Kulturmiljöprogram

En Kulturmiljöplan tar hänsyn till hela miljöer och inte bara enstaka hus.


4.9 Naturvårdsprogram

Ett naturvårdsprogram visar naturområden och dess värden vilket ger en bra grund för utveckling och bevarande.


4.10 Radonmätningar

Kommunen ska verka för att radonmätningar görs i befintlig bebyggelse och att eventuella åtgärder utförs.


4.11 Solenergi

En kartläggning av kommunens möjligheter att producera solenergi är ett steg mot att vara en fossilfri kommun. En solcellsprioritering över kommunala fastigheter med verksamhet som passar för solelsproduktion genomfördes under 2018. Solcellsprioriteringen ska ligga till grund för kommunens utbyggnad av solceller.


4.12 Tresticklan, ny entré

Tresticklan är ett av de viktigaste besöksmålen för naturturism i kommunen som Länsstyrelsen ansvarar för. Genom att utöka med en entré vid Nordkas kan Tresticklan stärkas som besöksmål.


4.13 Trädvårdsplan

En Trädvårdsplan kartlägger värdefulla träd i kommunen så att de kan bevaras och skötas på lämpligt sätt. Reviderad trädvårdsplan för kommunen är under framtagande.


4.14 Turistinformation

En plats som informerar och erbjuder kommunens service. Platsen kan vara bemannad med digitala enheter.


4.15 VA-plan

Arbeta utifrån VA-plan.