νεα στοιχεία

Ο Περιοδικός Πίνακας απέκτησε 2 νέα μέλη!

1 Ιουνίου 2012 Διεθνή

Ενέκρινε και επίσημα η Διεθνής Ένωση Καθαρής και Εφαρμοσμένης Χημείας τα ονόματα των δύο νέων βαρέων στοιχείων που έρχονται να προστεθούν στον πασίγνωστο Περιοδικό Πίνακα. Πρόκειται για το φλερόβιο (στοιχείο 114, σύμβολο Fl) και το λιβερμόριο (στοιχείο 116, σύμβολο Lv).

Τα ονόματα προτάθηκαν, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, πέρσι από τους επιστήμονες της ερευνητικής κοινοπραξίας του Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ των ΗΠΑ και του ρωσικού πυρηνικού κέντρου της Ντούμπνα και εγκρίθηκαν τώρα από τον ανώτερο διεθνή φορέα των χημικών.

Τα νέα επίσημα ονόματα θα δημοσιευθούν στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού της IUPAC «Pure and Applied Chemistry», οπότε θα ολοκληρωθεί πλέον η διαδικασία ένταξης των φλερόβιου και του λιβερμόριου στη συνεχώς διευρυνόμενη «οικογένεια» των χημικών στοιχείων.

Το φλερόβιο παίρνει το όνομα του ρωσικού Εργαστηρίου Πυρηνικών Αντιδράσεων Φλερόβ, όπου συντέθηκαν αρκετά σούπερ-βαρέα στοιχεία, μεταξύ των οποίων και το στοιχείο 114 (γνωστό πλέον ως φλερόβιο). Ο Γκεόργκιι Φλερόβ (1913-1990) υπήρξε σπουδαίος Ρώσος φυσικός που, μεταξύ άλλων, ανακάλυψε την αυθόρμητη σχάση του ουρανίου, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος στη φυσική των βαρέων ιόντων. Ήταν, το 1957, ο ιδρυτής του Κοινού Ινστιτούτου Πυρηνικών Ερευνών της τότε Σοβιετικής Ένωσης, που βρίσκεται στην πόλη της Ντούμπνα (130 χλμ από την Μόσχα) και το οποίο μετονομάσθηκε σε Εργαστήριο Πυρηνικών Αντιδράσεων Φλερόβ (FLNR) το 1991.

Το λιβερμόριο παίρνει το όνομα του αμερικανικού Εθνικού Εργαστηρίου Λόρενς Λίβερμορ που ιδρύθηκε το 1952 και βρίσκεται στην πόλη Λίβερμορ της Καλιφόρνια. Επιστήμονες του Εργαστηρίου, μαζί με τους Ρώσους επιστήμονες του Εργαστηρίου Πυρηνικών Αντιδράσεων Φλερόβ (FLNR), συμμετείχαν σε έρευνες στο ρωσικό Κέντρο Ντούμπνα, όπου έγινε η ανακάλυψη του στοιχείου 116 (γνωστού πλέον ως λιβερμόριου). Ένα ακόμα στοιχείο, το 103, είχε παλαιότερα πάρει την ονομασία λωρένσιο, από το όνομα του ίδιου αμερικανικού Εργαστηρίου.

Η δημιουργία του στοιχείου 116 έγινε μέσω σύγκρουσης ιόντων ασβεστίου (με 20 πρωτόνια το καθένα) πάνω σε στόχους από κιούριο (με 96 πρωτόνια). Στη συνέχεια, σχεδόν αμέσως, το στοιχείο 116 διασπάστηκε στο στοιχείο 114. Οι επιστήμονες επίσης δημιούργησαν το στοιχείο 114 και με ξεχωριστό τρόπο, αντικαθιστώντας τον στόχο κιουρίου με στόχο πλουτωνίου (με 94 πρωτόνια).

Η δημιουργία των στοιχείων 114 και 116 αναπτερώνει τις ελπίδες των επιστημόνων ότι επιτέλους θα φθάσουν στη λεγόμενη «νήσο σταθερότητας», μία περιοχή του Περιοδικού Πίνακα όπου τα νέα βαρέα στοιχεία θα είναι πια σταθερά ή έστω θα διαρκούν αρκετά για να καταστεί εφικτή η ανακάλυψη πρακτικών εφαρμογών τους.

Τα τρία νέα στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα και τα ονόματά τους

Νοε 6th, 2011 απόΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΝΤΩΝΑΚΗΣ. Χωρίς σχόλια ακόμα.

Aντιμόνιο, αρσενικό, αργίλιο, σελήνιο και υδρογόνο … Τώρα οι μαθητές θα πρέπει ναπροσθέσουν άλλα τρία ονόματα στο γνωστό τραγούδι που τους βοηθά να απομνημονεύουν τα ονόματα των στοιχείων στον Περιοδικό Πίνακα.Η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Ένωσης Καθαρήςκαι Εφαρμοσμένης Φυσικής (IUPAP), που έλαβε χώρα στο Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου,ενέκρινε τα ονόματα των τριών νέων στοιχείων.

Τα στοιχεία 110, 111 και 112 έχουν ονομαστεί darmstadtium (Ds), roentgenium (Rg) και copernicium (Cn). Τα στοιχεία είναι τόσο μεγάλα και ασταθή που μπορούν να δημιουργηθούν μόνοστο εργαστήριο και γρήγορα διασπώνται σε άλλα στοιχεία.Είναι γνωστά ως υπέρ-βαρέα στοιχεία.

Ο Δρ Robert Kirby-Harris, Διευθύνων Σύμβουλος στην ΕΟΠ και στην IUPAP, δήλωσε: «Ηονοματοδοσία των στοιχείων αυτών έχει συμφωνηθεί κατόπιν διαβούλευσης με φυσικούς σε όλο τον κόσμο και είμαστε στην ευχάριστη θέση να τα τοποθετήσουμε στον Περιοδικό Πίνακα . »

Η Γενική Συνέλευση περιλαμβάνει αντιπροσώπους από τις εθνικές ακαδημίες και τις κοινότητες των Φυσικών από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το στοιχείο Copernicium ονομάστηκε έτσι από τον μεγάλο αστρονόμο Κοπέρνικο, που πέθανε το 1543 και πρώτος πρότεινε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο. Το στοιχείο ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1996 από επιστήμονες στη Γερμανία.

Το στοιχείο Roentgenium ανακαλύφθηκε αρχικά το 1994 όταν μια ομάδα στο GSI Helmholtz στη Γερμανία δημιούργησαν τρία άτομα του στοιχείου.Έχει το όνομά του Γερμανού φυσικού WilhelmConrad Roentgen, ο οποίος ήταν ο πρώτος που παρήγαγε και να ανιχνεύσε τις ακτίνες X, το 1895.

Το στοιχείο Darmstadtium ανακαλύφθηκε από την ίδια ομάδα το 1994 και πήρε το όνομά του απότην πόλη του Ντάρμστατ, όπου βρίσκεται το κέντρο GSI Helmholtz .