מאיה:
"אמיר, אתה לא תאמין מה קרה לי השבוע!
חיפשתי סביבון לחנוכה, אבל במקום זה מצאתי סביבון אחר, שטוח כזה, שעליו יש שישה מספרים טבעיים"
אמיר:
"אה! אני יודע מהם המספרים הטבעיים, למדתי על זה בתוכנית שלנו! אלו כל המספרים החיוביים השלמים, אלו שאיתם אפשר למשל לספור כבשים!"
מאיה:
"אתה צודק אמיר, אבל רק כמעט… כי בסביבון שלי יש גם את המספר 0, שהוא לא חיובי אבל בדרך כלל כן נחשב טבעי… זה פשוט תלוי את מי שואלים…
בכל מקרה, הנה המספרים והסדר שבו הופיעו נגד כיוון השעון: 0, 3, 4, 5, 2, 1"
אמיר:
"משונה הסדר הזה, בחיים לא ראיתי משהו כזה. אבל אולי אני יודע למה המספרים מסודרים ככה"
מאיה:
"קדימה, אמיר, תאיר את עיניי"
אמיר:
"כלומר, אני לא באמת יודע. אבל שמתי לב שאם אדמיין לי סביבון כזה בראש, הסכום של כל זוג מספרים שממוקמים אחד מול השני הוא 5"
מאיה:
"אני חושבת שאתה צודק! ואני בטוחה שזה יהיה חשוב בהמשך, אז תזכור"
אמיר:
"בהמשך? את מתכוונת בחידמטיקה שנפרסם היום?"
מאיה:
"תן לי לסיים לספר לך מה קרה, ואז נדע אם זה יהפוך לחידמטיקה…
אז ישבנו יחד במעגל, אני ו-5 בנות הדודות הקטנות שלי, כי רציתי לשחק איתן משחק חשבון. ישבנו במעגל ולכל אחת היה המקום שלה.
סובבנו את הסביבון כמה פעמים וכל אחת קיבלה את מספר הנקודות בהתאם למספר שנעצר לצידה. כתבנו את המספרים על פתק וכל אחת הייתה צריכה לחשב כמה נקודות צברה לאורך המשחק"
אמיר:
"אמממ… זה נשמע ממש נחמד מאיה, אבל אני לא בטוח למה אתה מספרת לי סיפורים על חשבון, כשאנחנו בכלל מתעסקים במתמטיקה…"
מאיה:
"אז חכה שתשמע איזה דרמות היו... אחרי הסיבוב הראשון דריה הובילה"
אמיר:
"נו מאיה, זה לא כל כך דרמטי, זה פשוט אומר שהיא קיבלה את המספר 5, ומי שישבו לידה קיבלו את המספרים 4 ו-2 וכך הלאה…"
מאיה:
"נכון, אבל תסמוך עליי שזה נהיה מעניין! אני זוכרת גם שבסיבוב השני נור עקפה את דריה והובילה על כולן"
אמיר:
"נראה לי שזה לא מסובך לחשב כמה נקודות היא קיבלה אם כך..."
מאיה:
"אתה צודק, אבל אתה גם שוב לא נותן לי להשלים את הסיפור...
אז, אחרי חמישה סיבובים, כשנגמר המשחק, היה מהפך מטורף ונחש מי ניצחה."
אמיר:
"עכשיו אני יכול?? ברור שאת! את כל כך תחרותית שאין משהו שלא תנצחי בו, גם אם זה עניין של מזל. אבל אני עדיין לא ממש מבין מה את רוצה…"
מאיה:
"או, אז מה שקרה הוא שהגיעה רוח נוראה - והעיפה את הפתק וזה סיים את החגיגה…
אבל אתה זוכר את הילה?? היא לא זוכרת כמה נקודות היא קיבלה…"
אמיר:
"אוי, טוב, אנחנו חייבים לעזור לה לחשב את זה!"
מאיה:
"ואתה בטוח אמיר שיש לנו מספיק מידע?"
אמיר:
"אם הבאת את זה כאן, אני בטוח שכן, גם אם זה נראה קשה או אפילו בלתי אפשרי.
רק תני לי לוודא שהבנתי: 6 שחקניות, 5 סיבובים, סביבון עם מספרים מ-0 עד 5 שמסודרים באיזה סדר לא ברור. ויש מהפכים ודרמות בדרך, ואנחנו רוצים לגלות כמה נקודות היו להילה בסוף המשחק."
מאיה:
"בדיוק! ועוד משהו – אמנם יש כמעט שבועיים שלמים לפתור את החידה, אבל זו חידה קשה. באמת קשה. כזו שדורשת לחשוב כמה צעדים קדימה. וכשאני, וגם אתה, אמיר, נתקלים בבעיה שלא פשוט לפתור, אנחנו נעזרים… חושבים יחד ובקול רם, תוהים במשותף, מתלבטים… כי אם כל אחת ואחד יתחילו לשבור את הראש לבד, זה עלול לקחת עד… לפחות השנה הבאה"
________________
מוזמנות ומוזמנים לפתור את החידמטיקה בתמונה המצורפת.
כל הכבוד לכל מי שהשקיעו בפתרון ובנימוק ושלחו אלינו את תשובותיהם!
לפניכם כמה נימוקים נבחרים:
איתמר, תלמיד התוכנית בקבוצת ו' בגבעתיים, הצליח לצמצם את הבדיקה ולהוכיח שיש רק פתרון אחד לחידה, וגם הוא גילה שלא תמיד כדאי לסמוך על בינה מלאכותית:
"תחילה שאלתי את chat gpt והוא ענה לי שהתשובה היא 11, אבל רציתי לוודא שהוא צודק, וגיליתי שהוא טועה:
לאחר מכן גיליתי שסכום שני מספרים שנמצאים אחד מול השני שווה ל-5.
לאחר מכן בדקתי כמה קיבלה כל אחת לאחר שני סיבובים.
אחר כך בדקתי כמה מאיה צריכה במינימום לקבל כדי לנצח אם אף אחת לא קיבלה עוד נקודות ויצא שהיא צריכה 9 נקודות במינימום. אחר כך בדקתי כמה נקודות מקבלת נור אם מאיה מקבלת 9, 10, 11, 12, 13, 14 או 15 בשלושת הסיבובים האחרונים, ויצא שבמצב שבו מאיה מקבלת 9, 10 ו-11 נור מקבלת יותר מהמקסימום.
אז בדקתי כמה כל אחת מקבלת מ12-15 ויצא שב-12 ו-13 אלה מנצחת וב-15 יש תיקו בין מאיה לדריה. אז רק ב-14 מאיה מנצחת, וב-14 יש להילה 14 נקודות."
_________________________
אריאל, תלמיד התוכנית בקבוצת ז' בגבעתיים, הצליח להגיע לתיקו בסיבוב הלפני אחרון, ומשם בקלות לגרום למאיה לנצח:
"מכיוון שהסביבון סימטרי אפשר להניח שבשני הסובבים הבאים התקבלה תוצאה הפוכה כך שמצב הנקודות בסבב הרביעי התאזן על עשר נקודות לכולן. כדי שמאיה תנצח היא צריכה לקבל 5 ומכאן שהילה קיבלה 4 נקודות וסיימה עם 14 נקודות."
_________________________
נעמה, תלמידת התוכנית בקבוצת ז' ברופין, מצאה כל מיני דרכים (בעזרת קצת השראה מאבא) כדי להפוך את הבדיקה לכמה שיותר יעילה!
"ראיתי שבשביל שאחרי סיבוב אחד תוביל דריה היא צריכה לקבל בסיבוב הראשון 5.
על מנת שנור תוביל בשני נור צריכה לקבל 5 בשני. זה קובע לכל שאר הבנות את הנקודות בשני הסיבובים הראשונים.
בסופם למאיה יש 1, ולנור יש 9.
לכן כדי לנצח את נור, מאיה חייבת לקבל לפחות 9 נקודות בסיבובים הבאים. הכי הרבה שיכולה לקבל בהם זה 15:
אם מאיה מקבלת 15, זה אומר שיצא לה 5 בכל סיבוב וסה"כ תקבל 16, אבל אז דריה תסיים בתיקו איתה.
אם מקבלת 14, זה אומר שקיבלה 5,5,4 (הסדר לא משנה פה או בהמשך) ואז יוצא שהיא מנצחת, והילה מסיימת עם 14 נקודות.
צריך לראות שהיא לא תנצח בשאר האפשרויות.
עשיתי כל מיני טריקים כדי לפסול את 9, 10 (במקרים האלה כדי לנצח את נור, נור תצטרך לקבל 0 או 1, וקל לשלול את זה), ואת המקרים שמאיה מקבלת 11-13 בשלושת הסיבובים בדקתי בידיים (לא יצאו המון אפשרויות).
אחרי שסיימתי אבא שלי הציע לי לחפש קשר בין כמה שנור ומאיה מקבלות. הבנתי שסכום כמה שמקבלות בכל סיבוב 5, ולכן בשלושה סיבובים 15. זה אומר שבשביל לנצח את נור מאיה צריכה לקבל לפחות 12, אז אם הייתי שמה לב לזה מראש זה היה חוסך לי כמה מקרים...
בכל מקרה, למאיה יצא 5,5,4 ובסך הכל ניצחה עם 15 נקודות. להילה יצא בסיבובים הללו 4,4,3 וביחד עם 3 הנקודות שהיו לה מראש הגיעה ל-14.
_________________________