Professor Psychiater Dirk De Wachter

Dirk De Wachter is (bekende Belgische) psychiater-psychotherapeut en diensthoofd systeem- en gezinstherapie aan het Universitair Psychiatrisch Centrum van de K.U.Leuven, campus Kortenberg.

Hij is opleider en supervisor in de gezinstherapie in verschillende centra in binnen- en buitenland.

Auteur van volgende onderstaande boeken:

De wereld van De Wachter

Toegankelijke analyse van wereldproblemen

Onze wereld is niet dezelfde als die van gisteren. Tussen de stortvloed aan beeld en geluid, de digitale wereld en de dreiging van terrorisme kijkt de moderne mens in de spiegel, en vindt daar enkel zichzelf. Hoe gaan we om met die dolgedraaide maatschappij in deze tijden? En met onszelf? In De Wereld van De Wachter staat succesauteur Dirk De Wachter op uit de psychiaterstoel en trekt de wereld in, op zoek naar de mens die hij is. Op zoek naar de manier waarop mensen vandaag echt kunnen samenleven. Op zoek naar de zin van onze dagelijkse realiteit. Van literatuur en kunst over virtual reality tot de kracht van de jeugd: dit boek is een neerslag van een persoonlijke zoektocht naar hoop voor de moderne mens, in tijden waarin het mag om het niet meer te weten.

Liefde

Een onmogelijk verlangen

Geef de liefde de status die ze verdient

Geef de liefde de status die ze verdient, weg van de Hollywoodiaanse nepparadijzen en wellnessweekends. Geen enkel thema is zo vaak beschreven in literatuur, muziek en kunst als de liefde. Toch blijft de mens op zoek naar haar ware aard. We denken haar te kunnen definiëren en vatten maar merken steeds weer dat we tekortschieten. Liefde is ondoorgrondelijk maar levensnoodzakelijk. In dit boek beschrijft Dirk De Wachter, auteur van Borderline Times (2012), hoe de liefde in haar voortbestaan bedreigd wordt door het hedendaagse consumentisme en de kwalijke illusie dat alles maakbaar is. Liefde. Een onmogelijk verlangen is een pleidooi om gewoon te doen. Want alleen dan, als we niks forceren, kan de liefde in volle glorie verschijnen.

Borderline times

Het einde van de normaliteit

De wereld door de bril van psychiater Dirk De Wachter

We leven in borderlinetijden. In de psychiatrie is borderline vandaag met voorsprong de vaakst gestelde diagnose. Bovendien is de lijn tussen patiënten en niet-patiënten flinterdun. Zijn wij collectief op weg naar ziekte en ongenoegen' Psychiatrie is de spiegel van de wereld waarin we leven. Dirk De Wachter schetst borderline dan ook als een maatschappelijk ziektebeeld. Eén conclusie staat als een paal boven water: In onze westerse maatschappij zijn de symptomen van borderline niet ver te zoeken. Meer nog, ze kenmerken onze leefwereld. Wij zijn ons brein in de tijd. Gelukkig zijn er andere, meer hoopgevende signalen met vooruitzicht op herstel. Onze wereld lijkt aan een grens te staan. Mensen verzetten zich uitdrukkelijk tegen de symptomen. Hechting, engagement, solidariteit en gemeenschapszin zijn waarden die broodnodig zijn om weerwerk te bieden tegen de huidige borderlinegesteldheid van dreigende verbrokkeling, impulsiviteit en zinloosheid.

Empty as life ...

Wie ben ik ? Waar kom ik vandaan ? Waar ga ik naartoe? Meer en meer mensen vragen dit zich af. Ze worden erdoor gekweld en ontregeld door deze vragen. Aan basis van veel miserie ligt eenzaamheid, zinloosheid...

De westerse wereld heeft last van leegte... (bekijk videoclip hiernaast)

Er is nu dus steeds meer en meer nood aan het anders denken en de duidelijke juiste zin van het leven. Waarmee deze website je kan helpen hoop ik.

Wat is het goede?

Levensvragen

het is belangrijk om "het goede" te leven/te doen = dat bestaat uit het zorgen voor de ander/anderen, het samenleven.

De "kleine" dingen die de ander helpen.

Dit "goede" doen geeft ook een goed gevoel en ik mag er zijn...

In het leven is het nodig om goed te leven. Niet te verwarren om "leuk" te leven. Dat het alleen maar plezant en genieten enz moet zijn. Waar we steeds verder en verder in willen gaan = we "hollen" het meer en meer uit, we willen steeds meer van dat en verder en verder in gaan. Waardoor het leven dan betekenisloos en zinloos dreigt te worden.

Dus het is belangrijk om "het goede" te leven/te doen = dat bestaat uit het zorgen voor de ander/anderen, het samenleven. Hoe kan ik betekenisvol zijn voor hulpbehoevende om deze te helpen, dus hoe kan ik de ander helpen. Daarnaast moet dit betekenisvol (het goede) klein zijn/blijven. De "kleine" dingen die de ander helpen en die het geluk van de andere bevorderen. Niet uw eigen egocentrisch geluk achterna lopen, maar het bevorderen van het geluk van de ander. Het mag ook niet groots worden of groots gemaakt zijn, het moet belangeloos en uit zichzelf tot stand komen.

Dit "goede" doen geeft ook een goed gevoel en ik mag er zijn...

Bekijk het kort filmpje hierboven voor korte samenvatting

Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd

Het is dé ziekte van deze tijd, zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen. Moeten we ons wel blind staren op een eenzijdig, westers beeld van geluk ?

Het idee dat het leven vooral leuk moet zijn, is dé ziekte van deze tijd. Dat zegt psychiater Dirk de Wachter in zijn Brainwash Talk. Het idee dat ons leven vooral leuk moet zijn. En dat terwijl juist tegenslag ons zoveel kan brengen.

Psychiater zijn, het leek me wel een leuk beroep. Rustig aan: boekje lezen, patiënten spreken. Maar het is onvoorstelbaar hoeveel mensen mij komen opzoeken. Ik krijg het werk niet gedaan. En mijn collega’s ook niet; er zijn overal wachtlijsten. Wat is er aan de hand in dit leven, dat ogenschijnlijk zo goed is? Waarom wil iedereen naar de psychiater?

We hebben geen grote hongersnood, geen epidemieën waar hele bevolkingsgroepen aan sterven en materieel hebben we het in onze geschiedenis nog nooit zo goed gehad als nu. Waarom zijn we dan zo erg in nood? Waarom zijn we zo vermoeid, nemen we zoveel pillen en heeft iedereen een diagnose?

We zijn te geobsedeerd met geluk. We zijn te zeer bezig met gelukkig zijn. We willen dat alles leuk, leuk, leuk is. En dat lijkt me een vergissing.

We moeten in dit aardse leven aanvaarden dat het af en toe een klein beetje lastig kan zijn. Een klein beetje, liefst niet te veel. Maar we hebben het moeilijk met de kleine lastigheden van het gewone leven. We lijken niet te kunnen accepteren dat het dagelijkse leven af en toe een klein beetje gewoon en een klein beetje verdrietig is.

“We willen zonodig dat alles leuk, leuk, leuk is. Dat lijkt me een vergissing.”

Voorheen konden we uitkijken naar een hemel na dit leven, waar het leven goed zou zijn. Deze hemel is afgeschaft, dat paste niet meer in de begroting. Nu willen wij zonodig de hemel hier. Met onze westerse hoogmoed denken we ook dat we deze hemel kunnen maken, produceren of zelfs kunnen kopen. Dat lijkt me een meritocratische vergissing: dat we dat kunnen grijpen. En dit streven naar een onmogelijke regen van geluk zorgt voor veel miserie, depressie en vermoeidheid.

Meestal hebben we nog niet voldoende aan het gewone geluk, maar we willen zonodig fantastisch gelukkig zijn. De meeste mensen willen dat alles ongelofelijk is. Niet zomaar een beetje content, maar fantastisch.

Na het weekend kom je op je werk en men vraagt wat je gedaan hebt. ‘Oh gewoon, een beetje thuis geweest.’ Dan is de reactie: ‘gaat het wel, ben je ziek?’ We moeten verre reizen maken. Heel ver, zo ver: maar als je op de aardbol maar ver genoeg gaat, dan kom je gewoon weer terug bij je huis uit.

Hoe kunnen we rustig aan doen, gewoon doen? Ik pleit voor gewoonigheid en het plezier daarin te vinden. Ik pleit niet voor ongelukkigheid an sich, maar voor geluk vinden in het gewone. We willen altijd party time, foto’s van verre reizen, en multiple orgasmes. Zeer vermoeiend.

Hoe kunnen we de lastigheid van het leven een plaats geven? Ik denk dat de lastigheden van het leven aanleiding geven tot de liefde. De liefde verschijnt niet in de fantastische kant van het leven. Niet als iedereen zich geweldig voelt en bonussen binnenharkt. Want juist als het leven een beetje moeilijk wordt, heeft het menselijke dier nood aan een ander. Dan hebben we nood aan hechting, streling, de blik van de ander en samenzijn met de ander. Dat komt vooral als het moeilijk is.

Dan overstijgt de ongelukkigheid zich en het verandert zich paradoxaal in verbondenheid. Liefdevolheid ontstaat in het menselijk tekort. Het verdriet, dat we liever niet willen en niet zo leuk vinden, dat geeft aanleiding tot de liefde. En wat is nu het probleem van onze maatschappij? Dat verdriet moet altijd worden weggemoffeld in de duisternis; onze lastigheid, onze moeilijkheid, onze kwetsbaarheid en ons tekort wordt weggeduwd in de duisternis. We kunnen daarvoor niet terecht bij onze vrienden en onze geliefden, want we willen altijd stoer en leuk en sterk zijn. En dus gaan we ons afsluiten en inbunkeren voor de liefdevolheid.

Onze maatschappij lijkt door te schieten in ‘ikkigheid’, in een overgewaardeerd denken van autonomie, van ‘ik kan het helemaal alleen’. Het ontstaan van het individu, wat een goede zaak is, is begonnen in de Verlichting. Maar dat is gekanteld naar een teveel aan helemaal alleen alles presteren. Ik pleit ervoor om meer kwetsbaarheid, gevoeligheid en de kleine verdrietigheden met elkaar te delen. Zodat mensen een beetje elkaars psychiater kunnen zijn.

Bekijk hierboven de lezing

deze is voor iedereen een aanrader!

Prachtig en goed verteld

Laat ons ook ongelukkig zijn !

Lezing door Psychiater Dirk De Wachter

We zijn geobsedeerd door geluk. Alles moet leuk zijn, er is geen ruimte voor falen of tegenslag. Dat is een vergissing volgens psychiater Dirk De Wachter. We moeten af van het idee dat ons leven alleen maar leuk moet zijn en we hoeven niet bang te zijn voor wat ongeluk. Kom luisteren en leer je eigen ongeluk omarmen.

Bekijk hierboven de lezing

Verdriet wordt gepsychiatriseerd

'Verdriet-dokter' Dirk de Wachter opende op 12 december 2016 Meet the Xperts in Antwerpen: 'Verdriet wordt gepsychiatriseerd.'

We geven verdriet minder en minder plaats, dat is een probleem van de westerse maatschappij. Verdriet hoort ook bij het leven.

In gesprek met psychiater

Dirk de Wachter

In een vraaggesprek tussen de Vlaamse psychiater Dirk de Wachter en enkele studenten gaan zij in op de inhoud van zijn boek De wereld van De Wachter. Het gesprek gaat over diagnostiek, zelfgenoegzaamheid en het gevoel van maakbaarheid van de wereld. Hoe kun je jezelf, je kinderen en anderen liefdevol begrenzen en hoe stel je goede vragen over de keuzes die we moeten maken?

Dirk De Wachter - De Kracht van Falen en Blijven Verder gaan

In deze Wingmen Inspirational hebben we onze spreker Dirk De Wachter te gast. In deze aflevering hebben we het over de kracht van falen en blijven verder gaan. Waarom het belangrijk is om af en toe te falen in het leven. En vooral hoe je daaruit kan leren om verder te gaan. Niet enkel op vlak van ondernemen en in de zakenwereld, maar ook op persoonlijk vlak en liefde.

Dirk de Wachter over psychose, lijden en liefde

Hoe meer patiënten Dirk de Wachter ontmoet die last hebben van psychoses, hoe lastiger hij het vindt om te duiden wat een psychose nu precies is. "Wat ik met zekerheid weet, is dat het lijden veroorzaakt. Verdriet."

Meer op : www.psychosenet.be

Dokters van verdriet (Dirk De Wachter): maak weer ruimte voor verdriet

‘Ik heb te veel werk, ’ vertelt psychiater Dirk De Wachter. ‘In onze facebookerige vind–ik-leuk maatschappij moffelen we ons verdriet maar al te vaak weg. En dat verdriet zie ik massaal terug op consultatie. Onze wereld is ziek in hyperindividualiteit. We zijn zo gefocust op onze individuele ontplooiing dat we eenzaam achterblijven.’ Luister en kijk naar de kritische maatschappijanalyse ‘Dokters van verdriet’ van de auteur van o.m. Borderline Times waarin hij ook uitwegen aanreikt. Een lezing die doet nadenken.

Actueel : coronatijden - leven in isolement

Hoe komen wij straks tevoorschijn uit die corona-quarantaine? Als andere mensen, in andere samenlevingen, of wordt het business as usual?

de mensheid zal z’n waarden kunnen resetten

Trendvoorspeller Lidewij Edelkoort denkt dat de meeste mensen consumptie niet zullen missen in hun quarantaine. 'Ze zullen merken dat het niet veel uitmaakt in hun leven. Al die rommel waren we eigenlijk al jaren spuugzat en minder consumeren is beter voor de aarde.'

Zij denkt dat deze crisis ook kan ‘helen’ en ons kan helpen om een schoner, beter leven te leiden. In China is de lucht opgeklaard en sterven nu minder mensen aan luchtvervuiling dan voor het virus. Het water in Venetië is weer zo helder, dat je de vissen ziet zwemmen.

Het virus brengt ook iets goeds, zegt zij, want nu gebeurt wat we allang wisten dat ooit zou moeten gebeuren: minder vliegen, minder reizen, minder rotzooi, meer tijd voor elkaar. Maar eerder durfden we die sprong niet te wagen.

Dit is een andere crisis dan die van 2008, want nu stopt de productie en de aanvoer van grondstoffen en het duurt lang om die keten weer op te starten. De vorige crisis was financieel, nu gaat het over de basis van ons bestaan. We worden teruggeworpen op onszelf en gaan noodgedwongen terug naar de essentie.

Hieronder Prof Psychiater Dirk De Wachter zijn visie erover.

Psychiater Dirk De Wachter hoopt dat we door het gedwongen isolement van de quarantaine en het gemis van aanraking het belang van fysiek contact weer gaan inzien. Hij verwacht dat we elkaar na de crisis weer meer gaan aanraken.

'Een burn-out is vaak het gevolg van een gebrek aan betekenis en aanraking. Ik denk dat we fysiek contact na deze crisis weer gaan koesteren, en dat we meer gaan knuffelen. Het is raar om te zeggen in tijden van Me Too, maar elkaar aanraken is een basisvoorwaarde voor leven. Baby’s die niet aangeraakt worden, groeien niet. De nood is hoog. Ik zag zoveel burn-outs en depressies; er wás ook behoefte aan een vertraging. Als psychiater sta ik aan de kant van de mensen die niet meer kunnen.'

Dirk De Wachter ziet nu op veel plekken een nieuwe solidariteit; mensen blijken voor elkaar te willen zorgen. De Wachter: ’Voor elkaar zorgen geeft zin en betekenis aan het leven. Je ziet nu overal creativiteit en samenwerking. Mensen schrijven gedichten, maken vanaf balkons muziek met elkaar. We ontdekken weer waar we echt blij van worden, en dat is betekenis hebben voor en met elkaar. Raar genoeg brengt deze crisis dus ook het beste in mensen naar boven: medemenselijkheid.’