Meer info over psyChose

Bron

Bekijk ook deze korte maar zeer informatieve animaties.

bron: www.psychosenet.be / www.psychosenet.nl 

(= Zijn DE 2 platformen voor juiste informatie over psychosegevoeligheid, stemming en herstel)

Wat is een psychose nu eigenlijk?

Er zijn zoveel definities en beschrijvingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In deze animatie leggen we uit wat een psychose is, en met welke klachten het gepaard kan gaan.

10 tips om te helpen

Wat kun je doen voor iemand in een psychose? 

We beschrijven 10 tips.

Iedereen heeft psychotische ervaringen

Een béétje psychose is niet erg. Dat komt bij veel mensen wel eens voor, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Wanneer psychotische ervaringen heftiger worden, langer aanhouden en samengaan met depressie, manie, of met veranderingen in motivatie of cognitie, kunnen er problemen ontstaan.

Hoe haal ik het meest uit mijn behandeling

Als je behandeld wordt voor een psychose is de kans groot dat je in aanraking komt met de GGZ. Een goede behandeling voor psychose berust op 4 pijlers: perspectief, herstel van symptomen, plek in de maatschappij en persoonlijk herstel.

Hoe kom ik van medicatie af?

Als je een psychose hebt krijg je soms medicatie om je psychose te onderdrukken. Als de psychose voorbij is wil je hier zo snel mogelijk weer van af. Maar hoe? In deze animatie gaan we in op de do's en don'ts bij het gebruik van medicatie en bij het stoppen met medicatie.

Moet ik antipsychotica pillen nemen?

Als je een psychose hebt, zal een arts je vaak voor stellen om een antipsychoticum te gebruiken. In deze animatie geven we de voor- en nadelen.

Wat is manisch-depressiviteit?

Psychosegevoeligheid kan hand in hand gaan met symptomen van manie (extreem uitgelaten) en depressie (enorm somber). In deze animatie wordt uitgelegd wat manisch-depressiviteit ofwel bipolaire stoornis is, en hoe je er mee om kunt leren gaan.

Vijf fasen van psychose en herstel

Grofweg zijn er vijf fasen te onderscheiden vanaf het moment van je eerste psychotische ervaringen tot het moment dat je met je psychosegevoeligheid om hebt leren omgaan. Het verloop van psychose tot herstel is het beste te beschouwen als een proces waarbij je steeds meer eigen regie krijgt. In deze animatie worden de vijf fasen van psychose en herstel toegelicht.

Nog veel Meer weten wat algemeen gekend is over psychose ?

Bekijk dan zeker ook PsychoseNet websites:

zowel een Belgische website als van Nederland elke met hun eigen blogs en artikels

prof. Inez Germeys (KU Leuven) over psychose

Dingen horen of zien die er niet zijn... klinkt een beetje raar, nietwaar. Maar wist je dat de kans dat jij in je leven een dergelijke psychose meemaakt best groot is? Maar is dat dan erg? Dat hangt ervan af, zegt prof. Inez Germeys (KU Leuven). Zij graaft dieper in de oorzaken én de therapieën. 

Hoe klinkt een stem in je hoofd en waar zit-ie dan precies?

Een stem in je hoofd kan zich op allerlei manieren voordoen. Sommige stemmen zijn mannelijk, andere vrouwelijk. De ene klinkt boos, de andere vriendelijk. Sommige mensen horen er zelfs verschillende tegelijk die dan ook nog eens met elkaar in gesprek gaan. In dit college hoor je met eigen oren hoe zo’n stem kan klinken én kom je erachter waar dat vandaan komt.

Hieronder nog een paar interessante video's van PsychoseNet voor veel meer zie bron : 

www.psychosenet.nl -> video's

www.psychosenet.be -> video's

Webinar : psychose begrijpen

Maar liefst drie procent van de bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychose. Iedereen kent in zijn sociaal netwerk dus wel iemand die met deze problematiek kampt. Toch blijkt in onze samenleving de kennis rond psychische kwetsbaarheden eerder gering en heersen er tal van vooroordelen.

Tijdens dit webinar gaven we het woord aan hoogleraar Stijn Vanheule. Hij schetste wat het betekent om een psychose mee te maken. Hij besprak welke factoren deze problematiek veroorzaken en wat er helpt om ervan te herstellen. 

Zeer duidelijk en leerrijk uitgelegd om het allemaal beter te begrijpen dan ipv het alleen maar af te doen als een ziekte van het brein, het dus veel meer is ... (want voor mij is het een EN verhaal)

Mini-college deel 1 : 'DSM-diagnosen van psychose'

In de DSM zijn ruim 10 diagnoses opgenomen die te maken hebben met psychose. Bijvoorbeeld: waanstoornis, schizofrenie, schizoaffectieve stoornis, psychotische stoornis door een somatische aandoening en de schizofreniforme stoornis. In dit mini-college legt psychiater en hoogleraar Jim van Os uit welke DSM-diagnosen bij psychose gesteld kunnen worden, wat die betekenen en of dit nu echt allemaal apart aandoeningen zijn. 

Mini-college deel 2: Wat is het probleem met de diagnose schizofrenie?

Dit mini-college gaat over de diagnose schizofrenie, één van de 13 diagnoses die je kunt krijgen als je last hebt van psychose. In dit college legt psychiater Jim van Os uit wat het probleem is met de diagnose schizofrenie.

Wat is stigma en hoe ga je er mee om? 

Psychiater Kirsten Catthoor promoveerde aan de Universiteit Antwerpen met een proefschrift getiteld “The silent sorrow of psychiatric stigma”. In deze video legt ze uit wat verschillende vormen van stigma zijn, waar het vandaan komt en hoe je het in de behandeling kunt opnemen. 

Waarom is er zoveel stigma rondom psychose?

Kirsten Catthoor promoveerde aan de Universiteit Antwerpen met een proefschrift getiteld “The silent sorrow of psychiatric stigma”. In deze video vertelt ze over stigma bij psychose, waarom dit zo hardnekkig is en wat we er aan kunnen doen.

Zelfgids voor mensen met psychose : Het geheim van de hersenchip

 Dit boekje is speciaal geschreven en getekend voor mensen die lijden aan een psychose. Het is ook bruikbaar voor iedereen die van dichtbij of veraf te maken heeft met mensen met een psychose.

Een psychose is een ernstige psychische aandoening. Het is een stoornis die je gedeeltelijk afsluit van de wereld zoals de andere mensen die beleven. En die je tegelijkertijd opsluit in jezelf als was het een bang sprookjesbos.

Het is een aandoening met typische rare en nare symptomen zoals waangedachten en hallucinaties. Een psychose kan ernstig zijn en lang aanhouden. Dan noemt men het meestal schizofrene psychose of schizofrenie.

Het leven wordt er niet gemakkelijker op als je ondergedompeld wordt in een psychose. Niet voor jezelf, maar ook niet voor je familie of andere mensen in je omgeving. Dit boekje wil je zeker geen valse verwachtingen voorspiegelen. Wel wil het je vertellen over wat een psychose wel en niet is, welke psychosen er zijn, wat de wetenschap wel en niet weet over je ziekte, en op welke manier ze kan worden behandeld. Het vertelt je ook op welke manieren je zo goed mogelijk met deze aandoening kan omgaan.

We weten trouwens uit ervaring dat wie meer over psychosen weet, ook langer beter blijft. Genezen is misschien niet altijd mogelijk, herstel meestal wel en een waardevol leven leiden ook.

Dit is geen studieboek. Je hoeft het niet van voor naar achter en in die volgorde uit te lezen. Je kan er stukjes van lezen en herlezen. De gedichten en de stripverhalen nodigen daar ook voor uit. (De hoofdfiguur in dit stripverhaal is weliswaar een man, maar vrouwen hebben evenveel kans door een psychose getroffen te worden.)

We hopen in ieder geval dat dit boekje een houvast kan zijn in tijden van verwarring of eenzaamheid. Het bevat vele praktische tips en concrete informatie en het is hopelijk ook een bron van steun en rust.

In 2000 verscheen de eerste druk van dit speciaal voor mensen die lijden aan een psychose geschreven en getekende stripverhaal. Ondertussen is het een bestseller in veertien talen. Nu is er deze nieuwe, volledig herziene versie in kleur van deze voor velen onmisbare zelfhulpgids.

Het geheim van de hersenchip vertelt wat een psychose wel en niet is, welke soorten er zijn, wat de wetenschap wel en niet weet over de ziekte, en op welke manier ze kan worden behandeld. Deze nieuwe versie besteedt extra aandacht aan de recentste inzichten over risicofactoren, eerste symptomen, mogelijke oorzaken, behandeling en verloop.

Maar het is zeker geen studieboek. Tekst en strip leggen uit hoe je als patiënt zo goed mogelijk met deze aandoening kunt omgaan. Het boek is ook bruikbaar voor iedereen die van dichtbij of veraf te maken heeft met mensen met een psychose. Met beknopte teksten, praktische tips en concrete informatie wil Het geheim van de hersenchip een houvast zijn in tijden van verwarring of eenzaamheid.

Hieronder inkijk exemplaar van de oude/eerste versie van het boekje

geheim_hersenchip.pdf