Moduuli 8

8 Palaverit ja neuvottelut -moduuli

Moduulin laajuus on noin 0,5 opintopistettä, mutta tehtäviä vaikeuttamalla opettaja voi halutessaan laajentaa sen 1 op:n laajuiseksi. Moduulin opintopistemäärän opettaja voi määritellä myös itse.

  • Moduuli sopii erityisesti niille, joiden tulevaan ammattiin tai työtehtäviin kuuluu esimerkiksi virallisia kokouksia, neuvotteluja tai epävirallisia tiimipalavereja kollegoiden, asiakkaiden, potilaiden, yhteistyökumppanien, sidosryhmien tai vastaavien kanssa.
  • Moduulin tehtävät tehdään itsenäisesti, jotkin niistä on mahdollista tehdä parin kanssa tai pienryhmässä.
  • Tehtävät voidaan tehdä osana kontakti- tai verkko-opetusta.
  • Osa tehtävistä antaa välittömän palautteen, osa taas on sellaisia, että opiskelija tekee jonkin oman tuotoksen, kuten tekstin, äänitteen tai videon. Näissä tehtävissä opettajan tulee ohjeistaa, millaista tuotosta odotetaan, miten se palautetaan opettajalle ja miten se arvioidaan. Tuotoksen tyypin voi joko jättää opiskelijoiden itsensä päätettäväksi, tai sen voi ohjeistaa ryhmän tai yksittäisen opiskelijan tarpeiden mukaan. Jos esimerkiksi erityisesti suullista harjoitusta tarvitaan, on video tai äänite mielekkäämpi tuotos kuin teksti. Jos opiskelijoiden kielitaitotaso on hyvä, oman tuotoksen tehtäviä voi myös vaikeuttaa lisäämällä kriteereitä ja vaatimalla laajempaa toteutusta (tekstin sanamäärä, videon pituus jne.)



Vinkit opettajalle

8A Kokoussanastoa ja -fraaseja

Tavoite: Tämän osan tehtävien tavoitteena on, että opiskelija tutustuu kokoussanastoon ja -fraaseihin ja niiden käyttöön.

Sisältö (tehtävät, oppijan tuotokset): Opiskelija tekee tehtäviä, joissa pitää löytää sopiva sana tai fraasi oikeaan kohtaan. Hän myös kuuntelee näytteitä kokouksista ja katsoo videoita kokoushuoneen valmistelusta ja tekee näihin tallenteisiin liittyviä tehtäviä .

Toteutus (sovellettavuus erilaisiin toteutuksiin, ajankäyttö: Kaikki osan tehtävät (1-4) antavat välittömän palautteen ja sopivat parhaiten itsenäiseen opiskeluun. Niitä voidaan kuitenkin hyödyntää myös kontaktiopetuksessa tekemällä niitä esimerkiksi pareittain.


8B Mielipiteen ilmaiseminen ja perusteleminen

Tavoite: Tämän osan tehtävien tavoitteena on harjaannuttaa opiskelijaa mielipiteen ilmaisemiseen ja perustelemiseen .

Sisältö: Opiskelija tekee tehtäviä, joissa otetaan kantaa palaverissa, perustellaan mielipidettä tai ilmaistaan samanmielisyyttä tai erimielisyyttä. Tämä tapahtuu mm. teksti- ja videotehtävien avulla. Opiskelija myös pohtii, millainen on hyvä palaveri.

Toteutus: Tehtävät 1 ja 2 antavan välittömän palautteen ja sopivat parhaiten itsenäiseen opiskeluun. Pohdinta- ja tuotostehtävät 3 ja 4 voidaan tehdä myös esimerkiksi parin kanssa tai pienryhmässä joko lähiopetuksessa tai etänä. Opiskelijoiden omalla alalla ei ole näiden teossa merkitystä.


8C Palaverit ja neuvottelut minun työssäni

Tavoite: Tämän osan tehtävissä opiskelija selvittää, millaisia palavereita ja neuvotteluja hänen työssään tavallisesti pidetään ja millaisia käytänteitä niihin liittyy.

Sisältö: Opiskelija tekee tehtäviä, joissa hän selvittää sekä yleisemmin alansa palaveri- ja neuvottelukäytänteitä että pohtii juuri omaan työhönsä liittyviä palavereja ja neuvotteluja sekä niiden mahdollisia erityispiirteitä.

Toteutus: Kaikki osan tehtävät (1-3) ovat pohdinta- ja tuotostehtäviä. Ne voidaan tehdä joko itsenäisesti tai pienryhmässä, mutta hedelmällisintä yhteistyö olisi saman alan opiskelijoiden kanssa. Tehtävät voidaan tehdä joko osana kontaktiopetusta tai etänä.