Moduuli 1: Minä olen hyvä tyyppi

1 Minä olen hyvä tyyppi -moduuli

Jokainen tehtävä on noin puolen opintopisteen kokoinen, joten koko moduulin tekemällä voi saada kolme opintopistettä. Moduulin opintopistemäärän opettaja voi määritellä myös itse.

  • Moduulin tehtävät voidaan tehdä itsenäisesti tai ryhmässä.
  • Tehtävät voidaan tehdä osana kontakti- tai verkko-opetusta.
  • Yksittäinen tehtävä on noin puoli opintopistettä.
  • Voi valita tehtävät tarpeen mukaan.
  • orientoiva
  • ryhmäyttävä
  • hauska(kin)
  • kielitaitoa kartoittava
  • sopii hyvin esim. kurssin aloitukseen.


Vinkit opettajalle

1A Minä-video

Tavoite: Tehtävän tavoitteena on miettiä, millainen itse on, ja osata kertoa itsestä oleelliset asiat.

Sisältö (tehtävät, oppijan tuotokset): Opiskelija katsoo esimerkkivideon ja vastaa videoon liittyviin kysymyksiin. Opiskelija suunnittelee ja tekee videon itsestään.

Toteutus (sovellettavuus erilaisiin toteutuksiin, ajankäyttö):

Tehtävä soveltuu sekä etä- että kontaktiopetukseen. Tehtävien palautus sovitaan opettajan kanssa.

Ryhmäopetuksessa videoita voidaan ideoida ja tehdä yhdessä ja samalla tutustutaan toisiin ryhmäläisiin. Videoiden vertaiskatseluun voidaan kehittää jatkotehtäviä, esim. lisäkysymysten tekeminen toinen toisilleen ja yhteisten asioiden listaaminen joko suullisesti tai valitulla keskustelupalstalla.


1B Etsin ja testaan kielen oppimisen appeja

Tavoite: Tehtävän tavoitteena on paitsi hyödyntää tiedonhakutaitoa verkossa myös kokeillen löytää itseä inspiroivaa ja kielenoppimista vauhdittavaa materiaalia. Työelämän suomea -paketin alussa suoritettuna tämä tehtävä hyödyttää muidenkin kokonaisuuteen kuuluvien tehtävien tekemistä.

Sisältö: Opiskelijat hahmottavat alkutehtävän myötä, millä tavoin he voivat ilmaista oman mielipiteensä ja millaisiin asioihin sovelluksissa he voivat kiinnittää huomiota. Opiskelijoilla kuluu aikaa paitsi sovellusten etsimiseen ja kokeilemiseen myös arvioiden kirjoittamiseen.

Toteutus: Osio on toki hyödyllinen vain opiskelijan itsekseen tekemänäkin, mutta sen hyöty moninkertaistuu, kun useamman opiskelijan tekemät arviot kootaan samalle alustalle. Tällöin tehtävää voidaan jatkaa testaamalla muiden suosittelemia sovelluksia.

Jos on tarpeen, ennen sovellusten vertailun aloittamista voidaan kerrata/opetella keskeisiä sisältöön liittyviä adjektiiveja, esimerkiksi: helppo - vaikea, monimutkainen - yksinkertainen, laaja/runsas/monipuolinen - suppea, selkeä - sekava, mielenkiintoinen/hauska - tylsä, värikäs - väritön.


1 C Mun elämä -teksti

Tavoite: Tavoitteena on ymmärtää verbien aikamuotojen funktiot paremmin ja tehdä omasta elämästä kertominen sujuvammaksi ja monipuolisemmaksi. Opiskelija myös miettii, mitkä oman elämän asiat painottuvat erityisesti työnhaussa. Ryhmätoteutuksessa jatkotehtävä kommunikointeineen palvelee myös ryhmäytymistä.

Sisältö: Pohjustusmateriaali Saara-esimerkkeineen ja aikamuotokertauksineen antaa eväät ryhtyä laatimaan omaa elämänjanaa, tekstiä ja listausta työnhakutilannetta varten.

Toteutus:Jos tehtävä tehdään ryhmässä, opiskelijoiden keskustelu toinen toistensa tuotoksista auttaa jalostamaan niiden sisältöjä ja lisää näkökulmia kunkin oman elämän yksityiskohtiin.


1D Minun oma persoona -tehtävä

Tavoite: Opiskelijan on tarkoitus kertoa itsestään niin, että hän antaa taidoistaan ja tiedoistaan monipuolisen, persoonallisen ja positiivisen kuvan sekä kirjoittamalla että puhumalla. Opiskelija hyödyntää verkossa olevia persoonallisuustestejä ja niiden ilmaisuja, kun hän kertoo omasta persoonastaan tarkemmin.

Sisältö: Tehtäväkokonaisuus alkaa helpolla, leikkimielisellä testillä, jonka jälkeen hän valitsee useamman verkosta löytyvän testin ja arvioi niitä ja niiden tuloksia. Hän voi valita itse sopivimman alustan tekstilleen.

Toteutus: Koska persoonallisuustestien tulokset ovat hyvin henkilökohtaisia ja paljastavia, niitä ei ole syytä pyytää jaettaviksi muiden kanssa. Ryhmässä voi kuitenkin hyödyntää esimerkiksi kepeää totuusleikkityyppistä tehtävää "Jos olisin eläin, olisin.... Jos olisin auto, olisin...."


1E Haastattelen itse

Tavoite: Tehtävässä tavoitellaan suunnitelmallisuutta puhetilanteeseen, taitoa saada haluttu tieto puhumalla sekä kykyä reagoida muuttuvaan tilanteeseen . Taito tehdä monipuolisia kysymyksiä on opiskelijalle eduksi myös myöhemmin hänen päästessään haastateltavaksi työnhaussa. .

Sisältö: Ensin opiskelija tutustuu sekä visuaalisen että auditiivisen materiaalin avulla haastattelun suunnitteluprosessiin, toteuttamiseen ja sisällön analysoimiseen. Sitten hän suunnittelee haastattelunsa ja nauhoittaa sen.

Toteutus: Nauhoitteet ovat opiskelijoiden omilla laitteilla. Jos opettaja päättää hyödyntää yksittäisiä haastatteluja ryhmän verkkototeutuksessa niin, että ne ladataan yhteiselle alustalle, opiskelijoita on muistutettava kysyä haastateltavilta lupa tallenteen tällaiseen käyttöön. Vertaispalautteet kehittävät lisää opiskelijan haastattelutaitoa, ja keskustelut videoista joko suullisesti tai keskustelupalstalla toimivat oivana kommunikointiharjoituksena.


1F Suomalaista lempimusiikkia

Tavoite: Tavoitteisiin kuuluvat mielipiteen selkeä ilmaiseminen, tiedonhankinta, sanaston kartuttaminen, suomalaiseen kulttuuriin tutustuminen ja musiikista nauttiminen.

Sisältö: Opiskelija tutustuu itseään kiinnostavaan suomalaiseen musiikkiin ja harjoittaa kuuntelutaitoaan poimien sanoituksista itselleen tuttua ja uutta. Hän myös esittelee oman kulttuurinsa musiikkia.

Toteutus: Tehtävän instruktio antaa mahdollisuuden melko monipolviseenkin analyysiin, mutta sitä voidaan toki karsia tarpeen mukaan. Ideaalista olisi, jos tehtävä voitaisiin toteuttaa ryhmässä ja eri tuotoksia pääsisivät seuraamaan useat opiskelijat. Saattaa olla, että materiaalin valintaan opiskeija tarvitsee syntysuomalaisen apua.