QuedAR'T a casa

There are some other language versions coming soon. Sorry for the inconviniences.

Introducció

PAISATGE INTERIOR O DE LES DIVERSES MANERES DE “SER A CASA”

L’any 1916 John William Waterhouse va realitzar aquesta pintura evocadora d’una de les obres cimeres de la literatura universal: Il Decamerone, de Giovanni Bocaccio, escrita just després de la Pesta Negra, la pandèmia que va arrasar mitja Europa i que va marcar l’inici d’una nova època. L’obra de Bocaccio s’estructura en cent històries, explicades durant deu dies per deu joves, que es retiren als afores de Florència durant els estralls de la pesta i fan d’aquesta manera més passador el confinament.

Volem fer-vos des d’aquest lloc una modesta proposta visual, a través d’una galeria d’imatges, de com la història de l’art ha representat el fet “d’estar-se a casa”. Més de 500 imatges d’època moderna i contemporània i de caràcter figuratiu, cercant senzillament el recurs visualment “empàtic” amb la nostra quotidianitat d’aquests dies.

Hem dividit la galeria en diferents apartats que volen abraçar diferents aspectes d’allò que conforma “estar a casa”: des de la presència dels nens, els espais compartits, l’oci, la intimitat (sols o en companyia), passant per la lectura o les hores mortes sense fer res. La casa com a espai de cures o com a refugi des d’on mirar l’exterior per la finestra, però també la casa com a espai de conflicte i, en ocasions, espai de l’abús o de com “tenir casa” no equival a tenir una llar.

Veurem com tantes representacions artístiques han estat travessades pels estereotips de gènere o com l’art ha contribuït també a sostenir aquesta construcció social i simbòlica durant bona part de la història, i on hem hagut d’espigolar per introduir imatges amb homes en aquest espai domèstic privatiu de dones i nens. Tot plegat introduint també almenys un terç de les imatges corresponents a obra de dones artistes que ens presenten també la seva visió de tot allò que succeeix “de portes endins”. La paritat no ha pogut ser absoluta, però la perspectiva de gènere hi vol ser, com la diversitat sexual i corporal ni que sigui en petites proporcions.

Esperem que des de la vostra “cambra pròpia”, el passeig virtual per aquest “paisatge interior” us sigui agradable.

Una història del Decameró de John William Waterhouse, 1916