Taizé in Frankrijk

broeder Roger oprichter Taizégemeenschap

Louis Schutz-Marsauche, geboren Provence, Zwitserland op 12 mei 1915 en overleden te Taizé op 16 augustus 2005, was beter bekend als frère Roger (broeder Roger), was theoloog, verzetsheld en de oprichter en de eerste overste van de Taizégemeenschap, een oecumenische kloostergemeenschap die anno 2005 een honderdtal broeders telt en jaarlijks ongeveer 200.000 - veelal jonge mensen - als bezoekers trekt.

Hij zette zich zijn hele leven in voor de verzoening tussen de gescheiden kerken, waarbij hij zich vooral richtte op de christelijke jongeren. Met zijn charismatische verschijning maakte hij op velen indruk.

Zijn vader Karl Ulrich Schutz was afkomstig uit Bachs in het Zürcher Unterland, zijn moeder Amélie Henriette Marsauche uit Bourgondië. Hij was de jongste van negen kinderen. Van 1937 tot 1940 studeerde hij gereformeerde theologie te Straatsburg en Lausanne.

In 1940 reed hij op de fiets van Genève naar het Bourgondische plaatsje Taizé, in het door de Duitsers bezette deel van Frankrijk. In de eerste jaren daar huisvestte hij samen met zijn zus Geneviève vluchtelingen, vooral Joden. Na in 1942 naar Zwitserland te zijn teruggekeerd kwam hij in 1944 opnieuw naar Taizé waarbij hij zich ditmaal toelegde op de verzorging van Duitse krijgsgevangenen en de opvang van oorlogsweeskinderen.

Steeds meer vrienden en gelijkgestemden sloten zich bij hem aan, en in 1949 legden de eerste zeven broeders de kloostergeloften af. Oorspronkelijk waren alleen broeders afkomstig van verschillende protestantse kerken lid van de broedergemeenschap van Taizé. In 1968 werd de eerste rooms-katholieke broeder in de gemeenschap opgenomen. Na een voorbereidingstijd legt een nieuwe broeder zijn levensgelofte af in de gemeenschap.

In 1974 organiseerde de gemeenschap een "jongerenconcilie", dat een paar jaar later overging in een "Pelgrimage van vertrouwen op aarde". Deze pelgrimage heeft niet de vorm van een organisatie of een beweging rond Taizé. Men wordt aangemoedigd om stichter van vrede en drager van vertrouwen te worden in zijn eigen stad, dorp en plaatselijke kerk.

In Taizé leven anno 2005 ongeveer 100 broeders uit 25 landen. In de loop der jaren hebben miljoenen jongeren zich met de thema's van de gemeenschap beziggehouden: naastenliefde, vrede en verzoening. Op aanmoediging van frère Roger leven sinds 1951 ook broeders samen met bezitloze in gemeenschappen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika.


frère/broeder Alois

huidige prior

Wat is Taizé?

De oecumenische kloostergemeenschap van Taizé (in de Franse Bourgogne) is een van de populairste religieuze trekpleisters van Europa. Jaarlijks bezoeken duizenden jongeren de gemeenschap. Taizé begon in 1940, toen de Zwitserse protestantse theoloog Roger Louis Schutz-Marsauche (1915) -frère Roger - een huis kocht in het Franse dorpje Taizé. Hier ving hij vluchtelingen op, waaronder Joden. Gelijkgezinden sloten zich aan. Zo ontstond een gemeenschap van celibatair levende mannen. Na de oorlog werd Taizé een plek voor verzoening: tussen Fransen en Duitsers, later tussen katholieken en protestanten. Vanaf 1968 traden ook katholieke broeders tot het klooster toe. In de jaren ’60 begon de gemeenschap meer bezoekers te trekken, met name jongeren die opzoek zijn naar het zingeven aan hun leven. Nadat de 90-jarige frère Roger in 2005 tijdens het avondgebed door een verwarde Roemeense vrouw werd neergestoken, volgde broeder Alois hem op als prior van het klooster, dat nu ruim 100 broeders telt, uit 25 landen.

Voor meer informatie: www.taizé.fr/nl