Lezing Tineke Steenbrink over kerkelijke muziek in Nicolaaskerk

(onder voorbehoud ontwikkelingen m.b.t. corona)


Tineke Steenbrink

In de Nicolaaskerk aan de Kastanjelaan in Helvoirt is op donderdag 22 oktober een boeiende lezing over kerkelijke muziek. Aanvang van de lezing door Tineke Steenbrink, bekend van Holland Baroque, is 20.00 uur. De kerk is al om 19.30 uur open. Het is een lezing van anderhalf uur zonder pauze, zonder koffie, thee of water om risico te vermijden vanwege het coronavirus.

De entree is gratis en aanmelden vooraf is niet verplicht maar mag wel bij pastoor James Joseph GSM 06-411 76 720 of via e-mail parochiecentrumhnicolaas@gmail.com

Tineke Steenbrink medeoprichter van Holland Baroque geeft een lezing over muziek cultuur rondom kerken en kloosters in Brabant. Daarin zal zij een bijzondere aandacht geven over de theologische redenering achter een paar muziek composities.

Samen met haar tweeling zus Judith Steenbrink vormt Tineke het kloppend hart van het ensemble. Deze baroktweeling bewaakt de klank van het ensemble, maakt eigenzinnige programma’s en herschrijft repertoire naar de hand van Holland Baroque. Holland Baroque werkt sinds haar oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers.

Publicatie

Na haar docentschap aan conservatoria in Zwolle en Groningen is Tineke Steenbrink sinds 2014 als docent werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In de Sint Martinuskerk in Cuijk (Severijn-orgel uit 1650) vervult zij de functie van “organiste titulaire”. Tineke is de curator voor het onlinekanaal Baroque op www.24classics.com. Haar jarenlange studie naar de autograaf van het Stabat Mater van Pergolesi leidde tot de publicatie in facsimile bij Edition Wallhall. Als soliste is zij te zien op www.allofbach.com. Haar opleiding bestond uit de studie orgel bij Willem Tanke en klavecimbel bij prof. Ketil Haugsand aan de Hochschule für Musik Köln (met ondersteuning van het FPK en de VSB-beurs). Met het behalen van het ‘Konzertexamen’ werd deze studie met de hoogste onderscheiding afgerond.

Brabant kloosterjaar

In het kader van Brabant kloosterjaar onderzocht Holland Baroque de 17de-eeuwse Nederlandse muziekpraktijk, in het bijzonder het kerkelijke muziekleven in Brabant. Bezoeken aan kloosterbibliotheken in Boxmeer, Sint Agatha en het Kreisarchiv Kleve te Geldern (Duitsland) leverden een schat aan repertoire en kennis op. De muziek die boven tafel komt, klinkt even prachtig als de namen van de componisten. Cornelis Tymanszoon Padbrué, Carl Rosier, Herman Hollanders en Benedictus a Sacto Josepho (ook wel Benedictus Buns).