Eiffelreis: 'een oecumenisch uitstapje'

19, 20 en 21 april 2020

Gaat u (weer) mee?

Op 19, 20 en 21 april a.s. wordt een Eiffelreis georganiseerd; het betreft een samenwerking tussen de R.K. parochie H. Edith Stein en de Lambertus gemeente te Vught.

Het is een traditie dat leden van beide kerkgemeenschappen reizen en korte excursies maken, waarbij het elkaar ontmoeten en de kennismaking tussen beide christelijke gemeenschappen centraal staan.

De komende Eiffelreis heeft als thema 'de breuken in ons landschap'.

Hotel 'Zur Post' te Altenahr

In de afgelopen jaren zijn leden van de Protestantse Lambertuskerk en parochianen van de Edith Steinparochie diverse keren samen op stap geweest. We hebben mooie reizen gemaakt naar o.a. Israël, Egypte, Jordanië, Turkije en Italië. Ook hebben we kortere excursies gemaakt o.a. naar Duistland. De deelnemers kijken met veel plezier terug op deze gezellige dagen waarbij vooral ook de kennismaking tussen onze christelijke gemeenschappen een belangrijk thema was.

Dit jaar willen we weer eens zo'n excursie gaan organiseren. Om u hiervoor te interesseren allereerst de volgende informatie over het doel van deze uitstap'.

'De breuken in ons landschap'

Het gaat over de Peellandbreuk, duidelijk zichtbaar maar vrij onbekend. Toch is deze breuk van groot belang voor onze omgeving. Zij is ontstaan ter hoogte van Basel en loopt via Koblenz door de Eifel (vulkanisch) naar ons land (Roennond) en verlaat ons land om door te lopen via Schotland naar Canada. Juist het stuk door Nederland is goed zichtbaar door een plaatselijk 2 m. hoogteverschil. Het gebied ten oosten hiervan (Maasduinen) stijgt en het westelijk deel daalt. Een tweede breuk loopt vanuit de Eifel via zuid-Limburg en Tilburg naar het westen, de Feldbissbreuk. Tussen beide breuken daalt de bodem, dus ook onze grond. Beide breuken zijn beslist niet "dood" en vertonen vrij regelmatig bevingen, niet in heftige mate doch wel om aandacht aan te geven. De Peelrandbreuk vertoont ook een ander geologisch hoogtepunt, en uniek voor Europa, namelijk de z.g. weistgronden. Veel is zichtbaar en kan leiden tot mogelijke consequenties voor de toekomst en in het bijzonder voor ons woongebied in Vught, dat ligt op het laagste punt van de ontstane slenk, Een blik in de toekomst roept veel vragen op, vooral in relatie tot de plannen voor het verdiepte spoor in Vught.

Reisprogramma

Zondag 19 april 2020: Vertrek in de middag vanaf de Lambertuskerk met eigen auto's Aankomst bij hotel 'Zur Post' in Altenahr, gelegen aan de rivier de Ahr; kamers indelen; koffe en indien mogelijk kort bezoek aan niet uitgebluste vulkaan vlakbij het hotel.

Maandag 20 april 2020: bustour, om 11.00 uur in Andernach, met bezoek aan: grote geijser (met boot te bereiken) Trashôhe (interessante witte grotten), Laachersee, Romeinse bron, Zilsdorf (vulkaan van binnen), Dreimühle (unieke waterval)

Dinsdag 21 apil 2020: per trein door het Ahrdal naar Ahrweiler, (Middeleeuws stadje) koffie en na de lunch terug per trein naar hotel. 's Middags terug naar Vught.

Reiskosten

(onder voorbehoud)

Bij minimaal 25 deelnemers op basis van halfpension:

€ 155,- p.p. (2-persoonskamer), € 175,- p.p. (1 -persoonskamer); Dit is inclusief uitstapjes, entreebewijzen, bus, boot en trein.

Bijkomende kosten: Reiskosten (benzine, etc.), lunches en persoonlijke uitgaven.

Aanmelden

(graag z.s.m. in verband met voorbereiding)

Als u wilt deelnemen aan deze excursie kunt u zich aanmelden per e-mail of telefonisch bij Ruud Hamel of Mariëtte Versteeg. Wellicht geeft deze excursie ons de gelegenheid tot verdere verdieping met de vraag waar we mee bezig zijn. Immers, wij hebben de taak zinvol en goed voor onze aarde zorg te dragen. Een Bijbelse opdracht. Uw reactie zien we graag binnenkomen op onderstaande e-mailadressen of telefonisch; met vriendelijke groet,

Ruud Hamel, rhamel1938@kpnmail.nl - tel. 073-6572290

Mariëtte Versteeg, mhversteeg@gmail.com - tel. 06-11276506