Helvoirtenaar Ben Veerkamp schenkt ciborie aan pastoor James

De grootvader van Ben, Jan Veerkamp, was een begenadigd edelsmid en koperslager; hij was tientallen jaren de hofleverancier van siersmeedwerk in kerken.

Jan Veerkamp werd geboren in Utrecht op 30 mei 1880, huwt met Alberta Spaan en zij krijgen 13 kinderen. Met avondschool wordt hij technisch tekenaar, en na opleidingen bij de befaamde Utrechtse edelsmeden Van Roosmalen en Brom, wordt hij zelfstandig edelsmid, met werkplaats aan huis. Hij is met name gespecialiseerd in kerkelijke voorwerpen, en vanuit zijn eigen parochie, de Aloysiuskerk in Utrecht, krijgt hij veel opdrachten, o.a. van veel aanstaande priesters voor de Nederlandse kerken, of voor de missies.

Deze ciborie is vervaardigd uit messing, en is verguld. Ze is vervaardigd in 1931. De afmetingen van de kelk zijn : hoogte 28 cm, diameter 20 cm. Met deksel is de ciborie 38 cm hoog. Diameter van de voet is 19 cm. In de voet de tekst ‘Ecce Panis Angelorum’

ciborie uit messing, verguld en vervaardigd door Jan Veerkamp

Jan Veerkamp overleed in 1975. Deze ciborie behoorde tot zijn nalatenschap. Hierin stond beschreven dat het om een gewijde ciborie gaat, en dat verzocht wordt aan de erfgenamen, om voor dit voorwerp een passende bestemming te zoeken : ofwel de missies, ofwel het aartsbisschoppelijk museum. Om die reden schonk Ben Veerkamp de ciborie aan pastoor James, met de bedoeling dat de ciborie naar Indië zou gaan. Daar het tabernakel daar veel te klein is hiervoor, besloot James de ciborie in de Nicolaaskerk van Helvoirt te gebruiken.

Tijdens de oorlog besloot Jan Veerkamp de kerkelijke voorwerpen die hij nog in huis had, zwart te maken, uit angst dat de Duitsers deze zouden meenemen. Dank zij de professionele deskundigheid van Paul Barneveld, schittert deze ciborie nu weer als vanouds.