Clara Peeters (c.1584-1657)

Introducció

Fou una pintora flamenca especialitzada en natura morta, sobretot escenes de desdejuni i florals, on els objectes preciosos de metall o ceràmica s'acumulen, aparentment desordenats, al costat de flors, fruites i animals de pesca o caça.

A les dones pintores d'aquella època, no se’ls permetia el dibuix anatòmic, que implicava l'estudi a partir del natural de cossos masculins nus, fet que reduïa les seves oportunitats d'aprenentatge. Així i tot, els bodegons i les flors van ser un tema molt apreciat als Països Baixos de l'època i eren temes practicats tant per dones com per homes.

Les dades sobre la seva vida són escasses i la major part d’informació prové de les seves obres. Sembla que Peeters fou batejada a Anvers el 1594 i es va casar el 1639 amb Hendrick Joosen. No hi ha tampoc proves documentals de la seva educació artística, però els estudiosos creuen que va ser alumna d'Osias Beert, un conegut pintor de bodegons d'Anvers.

Artista precoç, la seva primera obra coneguda data del 1607, Bodegó de galetes, i l’última de les seves pintures signades, actualment perduda, estaria datada el 1657. Tot i que manca documentació més precisa, el període d'activitat més intensa, en el qual queden compreses les seves obres signades, aniria de 1607 a 1621.

A la dècada de 1610 va produir un gran nombre de natures mortes elaborades amb cura, normalment mostrant agrupacions d'objectes valuosos, com ara copes de metall elaborades, monedes d'or i flors exòtiques. Les seves composicions sovint mostren aquests arranjaments amb un punt de vista baix i sobre fons foscos.

Extra bonus 1: L’any 2016 Clara Peeters es va convertir en la primera dona artista protagonista d’una exposició monogràfica retrospectiva en el Museu del Prado. Aquest museu compta amb quatre bodegons seus, procedents de la col·lecció reial; tres dels quals signats el mateix any, 1611.

Extra bonus 2: Es va caracteritzar per popularitzar l'ús de l'autoretrat amagat en objectes dins de les seves natures mortes i que molts altres artistes posteriorment emularan.

Extra bonus 3: Actualment només es conserven 39 obres amb la seva signatura, més alguna atribució.

Vanitas, Autoretrat? (1610)

Bodegons o Natures Mortes

Curiositats (els seus autoretrats)

Material complementari

Osias Beert

Models i influències