Angèlica Andreua o Giustiniani (1614-c.1650)

Introducció

Angèlica Andreua (o Giustiniani o Giustiniano) és l’única pintora Catalana coneguda del segle XVII i d’ella només tenim confirmada una obra. El seu pare, pintor Genovés que es deia Jaume Joan Giustiniani, es va establir a Tarragona, on va néixer l’artista el 1614. Segurament, serà la influència paterna el que desenvoluparà en ella l’interès per la creació artística. 

Amb només 12 anys (1628) es va quedar òrfena de pare i amb 15 anys (1629) es va casar amb el cirurgià tarragoní Gaspar Andreu i a 20 anys, fruit del matrimoni, ja tenia 3 fills. Angèlica serà capaç de combinar l’ofici artístic amb les dedicacions familiars i domèstiques, i a 24 anys (1638) es va traslladar, amb tota la família i a causa de les exigències professionals del marit, a Ulldemolins. 

Serà en aquesta població del Priorat, en un congost de la vall del riu Montsant, on tenim documentada la seva única obra: les pintures que va fer de les portes de l’orgue de l’església parroquial.  A interior tenim la seva famosa Anunciació, amb les escenes de la l’Arcàngel Gabriel i la Verge Maria, i a l’exterior hi ha les representacions de Sant Pere (el primer Papa) i Sant Jaume (el patró de l'església).

Aquesta església renaixentista és coneguda per ser projectada per Jaume Amigó, fill del lloc i rector de Tivissa, i construïda sota la direcció de Pere Blai a finals del segle XVI. Una altra d’aquelles petites poblacions que ens cal “revisitar” de nou.

Portes de l'orgue de l'església d'Ulldemolins (c.1640)

Models i influències

Cornelis Cort (1533-1578)

Francesco Villamena (1565-1624)

Orgue Catedral de Tarragona (segle XVI)

Orgue església de Santa Maria de Montblanc (segle XVII-XVIII)

L’orgue de Santa Maria la Major de Montblanc és un dels millors i més ben conservats exemples d’orgue barroc català. Una autèntica joia i és l’instrument totalment original més antic de Catalunya. La cadireta és de començaments del XVII i l’orgue major del XVIII. En la seva iconografia trobem representacions vegetals, busts de diferents personatges vestits a la manera del moment de la construcció de l’orgue. A la sarga de la dreta hi veiem Santa Cecília amb una arpa; a l’altra una representació del rei David.

Església de Sant Jaume