IT-tools om je eTwinning-project vorm te geven!

Ontdek IT-tools die je kan inzetten tijdens een eTwinning-project. 

We hebben gepoogd om bij elke IT-tool volgende info te geven: 

- Er is een korte beschrijving en hoe je de tool kan gebruiken. 

- Je vindt in welke stap van het eTwinning-project je de tool kan gebruiken: opstarten, introductie van het project en onderwerp, kennismaken met de partners, uitwerken, afronden, evaluatie van het project & evaluatie van de projectresultaten van de leerlingen. Bekijk ook zeker de tools die je kan inzetten in verschillende fases van je project. 

- We proberen bij elke tool ook lesideeën, stappenplannen en tips te geven. Niet alles werd uitgetest. Variëren, combineren en aanpassen aan je doelgroep is de boodschap!

- Bij de tools die we zelf goed kennen, geven we de moeilijkheidsgraad gaande van makkelijk (1 ster) tot moeilijk (4 sterren). Heb je andere of meer ervaring met tools die nog geen sterren kregen? Laat het ons weten!

- We vertellen je of de tool gratis is of (deels) betalend. We gaven de voorkeur aan gratis inzetbare tools. Vaak is er echter een betalende mogelijkheid waarbij je meer functies hebt. Bij sommige tools, zoals Canva, heb je een leerkrachtenaccount. Maak daar zeker gebruik van!

We proberen de hoeveelheid besproken tools te beperken zodat het overzicht niet tè groot wordt en de keuze niet tè moeilijk. 


Er zijn ongetwijfeld nog andere tools om bv afbeeldingen te bewerken en nieuwsbrieven te schrijven, etc... Mochten er echter tools ontbreken die jij heel graag gebruikt en zeker het vermelden waard zijn, laat het ons weten!
Gebruik de IT-tools op een effectieve en efficiënte manier zodat de tools jouw doelen niet in de weg staan, én met respect voor GDPR.
  1. Tools per projectfase

Klik op de link om naar de projectfase te gaan waar je een tool voor zoekt. Uiteraard kan je eenzelfde tool in verschillende fases gebruiken. Ga hiervoor naar punt 3. 

Tip: er zijn heel veel toffe tools. Ga echter niet overhaast te werk: bekijk welke tools bij jou, je leerlingen en je project passen. Beperkt het aantal tools dat je gebruikt. Teveel verschillende tools maken het ingewikkelder voor je leerlingen, maar ook voor jezelf. 


Voor je je project aan je leerlingen voorstelt, moet je met je partners het project vormgeven en informatie verzamelen. 

Om GDPR-proof te werken, kan je je leerlingen ook avatars laten maken. En waarom deze niet in een QR-code gieten?

Bij een eTwinning project moeten de partners een gemeenschappelijke kalender maken met deadlines voor de taken, online meeting etc. Ook daarvoor kan je verschillende tools gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen in contact komen én blijven met de leerlingen van de partnerscho(o)l(en)? Het is fijn om elkaar beter te leren kennen alvorens samen aan de slag te gaan. 

Gebruik bijvoorbeeld meetings, video's, puzzels en Google maps. Of ontdek waar je partner zich bevind met een Mystery Skype!

Hoe begin je aan het inhoudelijke  deel van je project? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen kunnen samenwerken met de leerlingen uit de partnerscholen?

Een iedereen weet waarover het project gaat, gaan we samen met dit onderwerp aan de slag. Vind hier tools die je helpen om leerlingen te laten samenwerken met de leerlingen van de partnerscholen.

Hoe rond je het project af? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen samen met  de leerlingen van de partnerscho(o)l(en) tot een geslaagd resultaat komen? Wat kan het resultaat van een project zijn?

Voorbeeld: een interactief spel

Bekijk ook dit stappenplan om een interactief spel te maken met Genially.

Er werd ook een projectplan gemaakt om voor European Day of Languages (26/9) een interactief spel met Genially te maken.

Welke lessen heb je als leerkracht geleerd? Wat ging bijzonder goed? Wat kan beter? Betrek zeker ook je leerlingen en partners bij de evaluatie, reflectie en de feedback. 

Aarzel niet om een project nogmaals uit te voeren, te variëren en/of te combineren!

Geef je kleuters en leerlingen een eTwinning-diploma of certificaat bij het afsluiten van het project. Je vindt een template in Canva dat je naar wens kan aanpassen.

Het verspreiden van eTwinning-projecten en hun resultaten is belangrijk om de impact van deze samenwerkingen te vergroten en de onderwijspraktijk te verbeteren. Het delen van kennis en ervaringen draagt bij aan een meer innovatieve en inclusieve onderwijsomgeving. En daar varen we allemaal wel bij, zowel wijzelf als leerkrachten en begeleiders als onze leerlingen.


2. Schrijven en vertellen: teksten en filmpjes

Hier vind je tools die je kan gebruiken om de leerlingen verhalen te laten schrijven, een krant te maken, een blog, een stripverhaal...

Wil je graag dat je leerlingen vertellen en een filmpje maken? Ook daar kunnen we enkele heel toffe en praktische tools aanraden!

Vaak laten we leerlingen teksten schrijven tijdens het project of zijn teksten (een onderdeel van) het projectresulaat. Deze tools helpen jouw leerlingen op weg om een goeie tekst te schrijven en deze op een mooie manier te presenteren.

Je leerlingen laten vloggen, interviews maken, nieuwsberichten presenteren? Je video ondertitelen? Van audio naar tekst gaan? Van foto's en tekst een video maken?

Vind hier laagdrempelige tools!

Op  je smartphone heb je een hele filmstudio in je broekzak, maar weten jij, je leerlingen en je partners welke tools je allemaal kan gebruiken voor je eTwinning-project?

Deze tools helpen je om toffe, mooie video's te maken voor je project.

Schrijven en vertellen doen we in zoveel mogelijk talen, waarbij we uiteraard streven naar een goede grammaticale kennis en een uitgebreide woordenschat. 

Leer je leerlingen correct omgaan met grammatica- en spellingscheckers.

Je project opvolgen, je leerlingen hun projectresultaten laten bijhouden, je project dissemineren, ... 

Dit kan je makkelijk met een website of blog.

3. Tools gebruiken doorheen het project

Veel tools kan je uiteraard tijdens verschillende projectfases gebruiken. Wij geven je enkele voorbeelden ter inspiratie. Klik op de link om naar de tool te gaan en te bekijken waarvoor je deze zoal kan gebruiken

Opgepast! Leerlingen kunnen geen eTwinning-account aanmaken. Voeg hen toe aan je TwinSpace via 'members' met een login en wachtwoord waarmee ze op https://school-education.ec.europa.eu/en/pupil-login  inloggen.

4. IT & eTwinning in de kleuterklas of het buitengewoon onderwijs

Het is niet simpel om met je kleuters aan de slag te gaan met ICT en samen te werken met een klas elders in Europa. Toch kan het! Met eTwinning!

Lees er ook meer over op de website van Kenniscentrum Digisprong. Ze verwijzen er ook naar onze website waar je verhalen vindt van kleuteronderwijzers die een eTwinning-project opgestart zijn met hun kleuters


Boeiende lectuur vind je ook op de site van veranderwijs.nu: 5 misvattingen over digitalisering in de kleuterklas. 'Al in de kleuterklas starten met ICT-vaardigheden, waarom is dat nodig? En hoe zet je technologie daar zinvol in, zodat kleuters ook echt leren? Hanne Rosius en Jochen Didden (PXL-Education) buigen zich over 5 vaak gehoorde misvattingen. “Gooi die virtuele dobbelsteen maar meteen overboord.”   ' 


Ook met je leerlingen die school lopen in het Buitengewoon Onderwijs kan je samenwerken met leerlingen uit andere Europese landen. Pas de stappenplannen aan hun niveau aan. Heb je hier vragen over? Stuur een mailtje naar eTwinning@epos-vlaanderen.be en we helpen je graag verder. Wist je dat we een leerkracht Buitengewoon Onderwijs als eTwinning-ambassadeur hebben?

Het is niet evident, maar zeker wel mogelijk om kleuters en leerlingen die elkaars taal niet spreken of zelfs helemaal niet talig zijn toch effectief te laten samenwerken en communiceren in een eTwinning-project. We geven je hiervoor enkele praktische tips. Heb je zelf ook IT-tools die je met je kleuters of leerlingen in het buitengewoon onderwijs gebruikt of tips om samen te werken met een klas elders in Europa? Wij voegen je informatie graag toe! 

Vind projectideeën en uitgewerkte stappenplannen voor kleuters op onze website. Je kan klikken op het gewenste niveau en zo de projecten voor kleuters selecteren.

Ook op de website van Juffie.nl vind je een heleboel tips en tools voor het kleuteronderwijs. 

ICT Juffie, juf Chantal, verzamelt hier lesideeën rondom ICT in de klas. Laat je inspireren door de combinatie van ICT met verschillende vakken, thema's en doelen. Je vindt er ook gratis te downloaden lesmaterialen en uitgewerkte lesplannen.  

Enkele extra tips voor kleuteronderwijzers

Door deze praktische tips te volgen en creatieve manieren te vinden om kleuters te laten communiceren en samenwerken, kunnen ze een rijke leerervaring opdoen, ondanks taalverschillen.

5. AI, auteursrechten & e-safety

We willen onze leerlingen ook leren om te gaan met AI. Leer hen de gevaren én de voordelen kennen.

Hier vind je voorbeelden van projecten die AI combineren met de 4 Erasmus+ prioriteiten  

Je hoorde zeker en vast al van ChatGPT (of Bard en andere...), en hebt het misschien wel al zelf uitgeprobeerd! Vind hier inspiratie om ChatGPT te combineren en te integreren in eTwinning-projecten.

Vind hier ook guidelines voor het gebruik van ChatGPT.

Hou rekening met auteursrechten voor beeld- en muziekfragmenten.

Veilig op het internet: dat is uiteraard ook de bedoeling bij eTwinning-projecten. 

Doe ook de phishing quiz met je leerlingen en partnerscholen.

Deel de links naar alle tools met elkaar via Linktree.

Ambassadeur Inge De Cleyn heeft dit voor eTwinning gemaakt.



Netiquette is een belangrijk onderdeel van eTwinning-projecten. Je kan leerlingen zelf richtlijnen geven over hoe ze zich horen te gedragen terwijl ze actief zijn op het Internet, maar je kan hen ook zelf laten onderzoeken welke regels er in een goede 'Code of conduct' zitten.

Hier vind je voorbeelden, een filmpje en activiteiten.

'Parental consent' of 'Parent's permission': zo'n document wordt vaak gevraagd bij eTwinning-projecten. Je kan zo aan ouders uitleggen wat eTwinning is, hoe de leerlingen tot leren komen bij eTwinning-projecten en toestemming vragen om beeldmateriaal van de leerling te delen in de TwinSpace en/of social media.

Het controleren van plagiaat bij leerlingen is een moeilijke taak voor leerkrachten. We willen er uiteraard voor zorgen dat leerlingen leren, maar hoe kan dat als ze klakkeloos werk overnemen van anderen? 

Leg hen uit waarom dit niet kan.

Vind tools die je mogelijk hiermee kunnen helpen.

6. Parallel werken VS samenwerken

Gebruik de tools om samen te werken met de partnerscholen. Wat is het verschil tussen parallel werken en samenwerken? eTwinning-projecten streven zoveel mogelijk samenwerking na. Uiteraard kan dit hand in hand gaan met parallel werken.

Parallel werken:


Samenwerken:



7. eTwinning: samenwerken met een klas elders in Europa!

Wat is eTwinning?

eTwinning is een online platform voor leerkrachten en leerlingen om samen te werken aan projecten met scholen uit verschillende Europese landen. Het platform biedt de mogelijkheid om partners te vinden en samen te werken aan projecten die het Europese burgerschap bevorderen.  

In het kleuter-, lager- en secundair onderwijs, in het buitengewoon onderwijs en in de lerarenopleiding kan met eTwinning-projecten gewerkt worden.

Vind de handleiding om een eTwinning-account te maken op onze website: https://etwinning.be/vlaanderen/media/

Heb je voor je leerlingen een login gemaakt om naar je TwinSpace te gaan? Dan geef je hen deze link zodat ze een overzicht krijgen van alle eTwinning-projecten waaraan ze toegevoegd werden: https://school-education.ec.europa.eu/nl/pupil-login

Je vind deze link ook rechtsboven op onze website. Wil je zelf inloggen met je eTwinning-account? Klik dan op 'Leerkrachten'. Je leerlingen klikken op 'Leerlingen'.


Wat zijn de voordelen van eTwinning? 

eTwinning biedt veel voordelen voor leerkrachten en leerlingen. Het biedt de mogelijkheid om internationale contacten te leggen, culturele uitwisseling te bevorderen en taalvaardigheid te ontwikkelen. Het platform biedt ook ondersteuning en training voor leerkrachten om effectief te kunnen samenwerken en innovatief onderwijs te bieden.  


Internationale samenwerking: eTwinning biedt leraren en leerlingen de mogelijkheid om te werken met collega's en leerlingen uit andere Europese landen, waardoor leerlingen kennis kunnen maken met andere culturen en talen.

Versterken van digitale vaardigheden: eTwinning vereist dat leraren en leerlingen gebruik maken van verschillende digitale tools en technologieën, waardoor ze hun digitale vaardigheden kunnen versterken.

Versterken van eigen leerproces: Door deel te nemen aan eTwinning projecten, worden leerlingen aangezet om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces en zich meer betrokken te voelen bij wat ze leren.

Inspiratie: Door het werken aan projecten met leraren en leerlingen uit andere landen, krijgen leerlingen inspiratie voor nieuwe manieren van leren en nieuwe ideeën voor hun eigen leerproces.

Vernieuwing: eTwinning projecten bieden leraren en leerlingen de kans om nieuwe methoden en technieken te ontdekken en te implementeren in hun eigen onderwijs.

Erkenning: eTwinning projecten kunnen worden erkend door de Europese Commissie, waardoor leraren en scholen een bewijs van hun deelname hebben en ook kunnen profiteren van de erkenning die het project krijgt. 

Hoe zoek je partners? 

Om partners te vinden, moet je inloggen op het eTwinning-platform en de zoekfunctie gebruiken om scholen te vinden die aan je criteria voldoen. Je kunt filters gebruiken zoals land, onderwijsniveau en onderwerp. Je kunt ook deelnemen aan discussiegroepen om partners te vinden die geïnteresseerd zijn in dezelfde onderwerpen als jij.   


Hoe start je een project

Hier vind je een stappenplan en een checklist om je eTwinning-project van bij aanvang een goeie start te geven. Hou je rekening met de tips & tricks, dan is het nadien heel makkelijk om een Nationaal Kwaliteitslabel aan te vragen.   

2023 Project start-up & NQL Checklist NL.docx

Waar vind je projectideeën? 

Bij vele tools vind je ook projectideeën. Hier al enkele korte voorbeelden:

"Digital Storytelling": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om verhalen te creëren en te delen via digitale middelen zoals foto's, video's en audio.

"Cultural Exchange": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om elkaars culturen te leren kennen door middel van gedeelde kookrecepten, verhalen, liedjes, enz.

"Environmental Awareness": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om milieuproblemen in hun respectievelijke gemeenschappen te onderzoeken en oplossingen te bedenken.

"Historical Research": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om historische gebeurtenissen te onderzoeken en te vergelijken.

"Language Learning": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om een vreemde taal te leren door middel van communicatie en culturele uitwisseling.

"Virtual Museum": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om een virtueel museum te creëren over een specifiek onderwerp, zoals de geschiedenis van hun land of een bepaalde kunstvorm.

"Digital Citizenship": Leerlingen uit verschillende landen kunnen samenwerken om de juiste gebruik van technologie en internet te leren en verantwoordelijke digitale burgerschap te promoten. 

Je kan ook je Erasmus+ project makkelijker uitvoeren en versterken met eTwinning. Bekijk hier hoe we jou daarbij kunnen helpen!

8. Laat je inspireren door onze eTwinning-ambassadeurs

eTwinning-ambassadeurs zijn leerkrachten met jaren ervaring in Europees projectwerk. Ze maken deel uit van een Europees netwerk dat eTwinning promoot en leerkrachten ondersteunt bij hun internationale inspanningen. In Vlaanderen zijn er een dertigtal ambassadeurs actief. Ze helpen jou graag op weg bij jouw eerste stappen richting internationalisering.

Wil je graag een workshop bij jou op school of online? Onze ambassadeurs en NSO-medewerkers (National Support Organisation) delen graag hun ervaringen en tips met jou en je collega's. Voor meer info en workshop-reservaties kan je mailen naar eTwinning@epos-vlaanderen.be. Wij bieden deze workshops gratis aan tijdens of buiten de lesuren. 

Weet je niet goed hoe je van start kan gaan met eTwinning in je klas? Wij komen graag samen met jou én je leerlingen je eTwinning-project opstarten. 

Voor de volgende personeelsvergadering, pedagogische studiedag of vakgroepvergadering mag je ons dus zeker uitnodigen! 

9. Werk mee aan dit overzicht van IT-tools!

Zijn er tools die in ons overzicht ontbreken?

Gebruik je tools op andere manieren dan hoe wij ze beschreven hebben? 

Laat het ons weten en wij voegen jullie tips & tricks heel graag toe aan het overzicht. Laten we elkaar helpen om het eTwinning-vuurtje warm te houden. Zo hoeven we het warm water niet steeds opnieuw uit te vinden!

Mail naar eTwinning@epos-vlaanderen.be en deel je info en ideeën!

10. Bronvermelding

Met bijdragen, ideeën en tips van:

11. Inhoudstafel

FacebookInstagramTwitterLinkedIn