e-safety

e-safety

Elk jaar wordt er begin februari aandacht geschonken aan een veilig gebruik van het internet op de Safer Internet Day. Op deze dag kan je met je eTwinning-project extra aandacht besteden aan dit topic, maar uiteraard kan je hier ook tijdens het werken aan het eTwinning-project de aandacht van je leerlingen op vesitigen. eTwinning-projecten zijn immers intrinsiek digitale projecten.

De Safer Internet Day is belangrijk omdat het een wereldwijde campagne is die gericht is op het vergroten van bewustwording over veiligheid en privacy op internet. Het helpt mensen van alle leeftijden om zich bewust te zijn van de risico's van het internet, zoals cyberpesten, sexting, online radicalisering en identiteitsdiefstal, en hen te leren hoe ze deze kunnen voorkomen. De dag is bedoeld om mensen te inspireren om actief stappen te ondernemen om hun online veiligheid te verbeteren en een betere digitale burgerschap te versterken. Bovendien helpt de dag ook om de samenwerking tussen overheden, industrie, lokale gemeenschappen en kinderen en jongeren te versterken om een veiliger internet voor iedereen te creëren.

Er zijn verschillende manieren om de boodschap van de Safer Internet Day & eSafety aan leerlingen over te brengen, en natuurlijk kan dit met eTwinning!

Lesmateriaal: Leerkrachten kunnen lesmateriaal gebruiken dat specifiek gericht is op het onderwerp veiligheid op internet. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van werkboeken, video's of interactieve spellen zijn. Natuurlijk zijn eTwinning-projecten ideaal om te werken rond e-safety in de klas. Je vindt een heleboel toffe ideeën op het ESEP-platform.

Gastsprekers: Leerkrachten kunnen gastsprekers uitnodigen om te praten over internetveiligheid en hoe ze zich veilig kunnen gedragen op het internet. Dit kunnen experts zijn zoals politieagenten, maatschappelijk werkers of leden van de industrie.

Groepsdiscussies: Leerlingen kunnen in groepjes discussiëren over internetveiligheid en hoe ze zich veilig kunnen gedragen online. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een rollenspel of een debat. Dit kan bij eTwinning-projecten in internationale teams. Hoe gaan de leerlingen en leerkrachten in de partnerscholen en -landen om met internetsafety?

Projecten: Leerlingen kunnen projecten doen die gericht zijn op internetveiligheid, zoals het maken van posters, korte films of websites. Een eTwinning-project kan helemaal gewijd worden aan internetsafety. Lees verder voor voorbeelden!

Online veiligheidscampagnes: Leerlingen kunnen betrokken worden bij campagnes die gericht zijn op internetveiligheid, zoals het delen van informatie over internetveiligheid via social media.

Digitale burgerschapslessen: Leerkrachten kunnen digitale burgerschapslessen geven waarbij zij leerlingen leren hoe ze zich veilig kunnen gedragen online en hoe zij een verantwoordelijke digitale burger kunnen zijn.

Het is belangrijk om leerlingen te betrekken bij deze activiteiten, zodat zij zich bewust worden van de risico's van internet en hoe zij zich veilig kunnen gedragen.

Tools en websites die gratis tips, oefeningen en projectvoorbeelden bieden met betrekking tot e-safety

Door gebruik te maken van deze tools en websites kunnen leerkrachten en leerlingen relevante informatie en praktische tips krijgen over e-safety in het kader van eTwinning-projecten. Ze bieden lesplannen, interactieve activiteiten en projectvoorbeelden die helpen bij het bevorderen van bewustwording, digitale vaardigheden en een veilige online omgeving voor de deelnemende leerlingen.


LastPass

Gebruik deze tool om je wachtwoorden veilig op te slaan en te beheren.

Google Authenticator

Gebruik tweestapsverificatie voor extra beveiliging.

De phishingquiz van Google is een online interactieve quiz die gebruikers helpt bij het leren herkennen van phishingpogingen en het verbeteren van hun digitale beveiligingsvaardigheden. 

Hier is een stappenplan om de phishingquiz van Google te gebruiken in lessen en eTwinning-projecten:

Voordelen van de phishingquiz van Google:

Let op: Zorg ervoor dat de leerlingen tijdens het gebruik van de phishingquiz geen persoonlijke of gevoelige informatie delen. 


Binnen eTwinning-projecten kan de phishing quiz worden gebruikt als onderdeel van een bredere module over digitale veiligheid en cybersecurity (zie ook Netiquette). De quiz kan worden gedeeld met de partnergroepen in het project, waarbij leerlingen van verschillende scholen samenwerken om hun kennis en bewustzijn van phishingaanvallen te vergroten. Dit kan worden gevolgd door discussies, het delen van ervaringen en het uitwisselen van tips en strategieën om online veilig te blijven. 

Het gebruik van de phishing quiz bevordert een veilige digitale omgeving binnen het eTwinning-project en helpt leerlingen om kritische digitale vaardigheden te ontwikkelen die relevant zijn in de huidige samenleving.


Lees hier meer over AI in eTwinning-projecten. We geven voorbeelden en projectideeën over AI in combinatie met de Erasmus+ prioriteiten: actief burgerschap, digitale geletterdheid, duurzaamheid en sociale inclusie.

Je hoorde zeker en vast al van ChatGPT, en hebt het misschien wel al zelf uitgeprobeerd! Vind hier inspiratie om ChatGPT te combineren en te integreren in eTwinning-projecten.