Disseminatie

Wat is het belang van disseminatie van je eTwinning-project?

Het lijkt wel een modewoord: in het onderwijs moet alles wat je doet, gedissemineerd worden. Daar zijn goeie redenen voor - en dan hebben we het niet enkel over checklisten voor quality labels afvinken. Heb je nog twijfels? Lees dan zeker verder!

Ten eerste bevordert het de uitwisseling van goede praktijken en innovatieve benaderingen in het onderwijs. Door het delen van projectresultaten kunnen docenten en scholen van elkaar leren en hun eigen onderwijspraktijken verbeteren.

Daarnaast vergroot disseminatie de zichtbaarheid en impact van de projecten. Het delen van succesverhalen en resultaten kan andere scholen en docenten inspireren om deel te nemen aan eTwinning en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden te verkennen. Dit draagt bij aan de groei en ontwikkeling van het eTwinning-netwerk.

Er zijn verschillende manieren om eTwinning-projecten te dissemineren. Hier zijn enkele voorbeelden:


Maak een nieuwsbrief voor je internationale projecten op school!

eTwinning-ambassadeur Lydia Huskens gaf ons een heel goed voorbeeld! Zij schrijft een nieuwsbrief voor alle eTwinning-projecten die lopende zijn bij haar op school.

Lees je met ons mee?

Nieuws uit de SHD eTwinningklas #1 2022-2023 😃🍁🍄 (email-provider.eu) 


Enkele extra tips...

Stap 1: Bereid je verhaal voor

Stap 2: Kies je kanalen

Stap 3: Maak boeiende content

Stap 4: Betrek je partners

Stap 5: Meet je impact

Stap 6: Blijf volhouden

Met deze praktische tips kun je jouw eTwinning-project succesvol dissemineren en anderen inspireren om deel te nemen aan het geweldige eTwinning-netwerk. Dus aarzel niet - laat jouw project schitteren in de onderwijsarena en maak een blijvende impact op het onderwijslandschap!


MailerLite

MailerLite is een gratis gebruiksvriendelijk platform waarmee gebruikers eenvoudig nieuwsbrieven kunnen maken en verzenden.

Met MailerLite kunnen gebruikers sjablonen selecteren, tekst en afbeeldingen toevoegen, de nieuwsbrief opmaken en ontwerpen aanpassen. Het biedt ook functies zoals het beheren van abonnees, het bijhouden van statistieken en het plannen van verzendingen. 

Hoewel MailerLite een gratis abonnement aanbiedt, zijn er wel beperkingen op het aantal abonnees en maandelijkse verzendingen. Voor kleinere eTwinning-projecten kan dit echter voldoende zijn.


SWAY

Door Sway te gebruiken, kun je interactieve en visueel aantrekkelijke nieuwsbrieven maken voor het dissemineren van eTwinning-projecten. Het stelt je in staat om een boeiende en multimediale ervaring te creëren voor je lezers, waardoor de impact van je projecten wordt vergroot.

Een stappenplan voor Sway:

Stap 1: Log in bij Microsoft 365 en kies de app 'Sway'

Stap 2: Kies een sjabloon voor je nieuwsbrief. Sway biedt verschillende sjablonen die je kunt aanpassen aan je behoeften. Kies een sjabloon dat geschikt is voor het delen van projectupdates en -resultaten.

Stap 3: Voeg inhoud toe aan je nieuwsbrief. Dit kunnen tekst, afbeeldingen, video's, links en andere multimediale elementen zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je Sway kunt gebruiken om je eTwinning-projecten te dissemineren:

Stap 4: Pas het ontwerp en de stijl aan. Sway biedt verschillende aanpassingsmogelijkheden, zoals het wijzigen van de lay-out, het kiezen van thema's en het aanpassen van kleuren en lettertypen. Zorg ervoor dat het ontwerp aantrekkelijk en professioneel oogt.

Stap 5: Deel de nieuwsbrief. Nadat je de nieuwsbrief hebt voltooid, kun je deze delen via een directe link of de nieuwsbrief insluiten op je website, blog of leerplatform. Je kunt ook de nieuwsbrief als een PDF-bestand exporteren en deze als bijlage verzenden via e-mail.

Andere gratis tools die leerkrachten en leerlingen kunnen overwegen zijn Mailchimp Free, Sendinblue Free en Mailjet Free. Deze tools bieden ook basisfuncties voor het maken en verzenden van nieuwsbrieven zonder kosten, maar hebben mogelijk beperkingen op het aantal abonnees en/of maandelijkse verzendingen. Vergelijk de functies en beperkingen van elke tool om de meest geschikte keuze te maken voor jouw eTwinning-projecten.