2. Kennismaking met partners

Skype (** - gratis)

Iedereen kent Skype: Skype is een gratis tool voor videoconferenties die leerkrachten kunnen gebruiken om te communiceren met hun partners.   

Speel Mystery Skype met Skype!

Bij het spelen van Mystery Skype spreken twee klaslokalen af om elkaar te bellen via Skype-video. Door vragen te stellen, aanwijzingen te geven en naar elkaar te luisteren in de doeltaal, gebruiken de leerlingen hun communicatie en samenwerking om te ontdekken waar het andere klaslokaal zich bevindt. Je spreekt met elkaar een gezamenlijk tijdstip af en zet in de klas een Skype-verbinding op. Belangrijk: jouw leerlingen weten niet waar de andere klas zich bevindt. De opdracht? Zo snel mogelijk de locatie van de andere klas raden door gerichte ja-neevragen te stellen. Spanning en enthousiasme gegarandeerd! 

Flip (** - gratis)

Flip (vroeger Flipgrid): Flipgrid is een soort forum maar dan met video's.  

Met Flipgrid kan je korte video's opnemen en delen om jezelf voor te stellen en de partners beter te leren kennen.  Je kan de leerlingen ook laten reageren op elkaars video's.

Zie ook Flip gebruiken doorheen het project 

Mystery Skype: 

voorbeeld

Wij kregen in oktober 2023 nieuws vanuit Busleyden Atheneum - Campus Caputsteen!

De leerlingen van het Busleyden Atheneum - Campus Caputsteen kunnen een module 'eTwinning' volgen. Zij deden een mystery call met een klas die zich ergens in het buitenland bevond. Maar waar? Via aardrijkskundige vragen ontdekten ze dat de leerlingen zich in Argentinië bevonden. Een leerrijke ervaring!


Stappenplan

Mystery Skype is een leuke en interactieve manier om je partners in een eTwinning-project beter te leren kennen. Het omvat een online raadspel waarbij deelnemers elkaars locatie proberen te raden door middel van vragen en aanwijzingen. Hier zijn de stappen om een Mystery Skype-activiteit te organiseren:

Stap 1: Plan de activiteit: Bepaal een geschikte datum en tijd voor de Mystery Skype-activiteit. Zorg ervoor dat alle betrokken partners in je eTwinning-project akkoord gaan met de gekozen datum en tijd.

Stap 2: Organiseer de technologie: Zorg ervoor dat je toegang hebt tot betrouwbare internetverbindingen, webcams en microfoons. Kies een geschikt platform voor de videogesprekken, zoals Skype, Zoom, Microsoft Teams of een ander vergelijkbaar programma.

Stap 3: Selecteer de partners: Kies welke partners in je eTwinning-project willen deelnemen aan de Mystery Skype-activiteit. Het is meestal het leukst als er meerdere scholen of groepen deelnemen, zodat je meer variatie hebt in de locaties waarnaar je kunt raden.

Stap 4: Maak raadsels: Elke deelnemende groep maakt een raadsel over hun locatie. Het raadsel kan bestaan uit feitelijke informatie over hun stad of land, zoals geografische kenmerken, historische feiten, beroemde bezienswaardigheden, enzovoort.

Stap 5: Stel vragen: Tijdens het Mystery Skype-gesprek stellen deelnemers om de beurt vragen om te proberen de locatie van de andere groep te raden. De vragen moeten gesloten vragen zijn die met 'ja' of 'nee' kunnen worden beantwoord, zoals "Ligt jullie locatie in Europa?" of "Is jullie stad de hoofdstad van een land?"

Stap 6: Geef aanwijzingen: Naast vragen stellen, kunnen deelnemers aanwijzingen geven door middel van visuele hulpmiddelen. Dit kan variëren van het tonen van een vlag of kaart tot het laten zien van een bezienswaardigheid in hun omgeving via de webcam.

Stap 7: Raad de locatie: De deelnemers blijven vragen stellen en aanwijzingen geven totdat ze denken dat ze de locatie van de andere groep hebben geraden.

Stap 8: Bespreek en onthul: Zodra een van de groepen denkt dat ze de locatie correct hebben geraden, kunnen ze dit delen met de andere groep. Bespreek dan kort de ervaring en onthul de echte locatie.

Stap 9: Reflecteer en deel: Na afloop van de Mystery Skype-activiteit, bespreek en deel je ervaringen en inzichten met je partners in het eTwinning-project. Dit kan een geweldige manier zijn om meer te leren over elkaars culturen en geografie.

Zorg ervoor dat je de activiteit leuk en leerzaam houdt, en moedig samenwerking en communicatie tussen deelnemers aan. Mystery Skype kan een geweldige manier zijn om banden te smeden en culturele uitwisselingen te bevorderen in eTwinning-projecten.


Maak van foto's puzzels!

Jigidi is een online platform voor het maken en delen van digitale puzzels. Het kan op verschillende manieren worden ingezet in een eTwinning-project om samenwerking en interactie tussen leerlingen uit verschillende landen te bevorderen. 

Leerlingen maken foto's van hun groep, klaslokaal, school, stad... en maken er met Jigidi een puzzel van. Kunnen de partners de puzzel maken? Dit is een leuke activiteit voor alle leeftijden en niveau's, van kleuters tot leerlingen in het secundair onderwijs!


Andere ideetjes ide je kan doen met Jigidi in je eTwinning-project:



Interactieve kaarten

Google Maps en Felt.com zijn beide nuttige tools die je kunt gebruiken in verschillende fasen van een eTwinning-project. Hier zijn enkele suggesties over hoe je deze tools kunt gebruiken, inclusief kennismaking met partners en andere toepassingen van interactieve kaarten.

Praktisch voorbeeld: Stel je voor dat je een eTwinning-project hebt over Europese kunstgeschiedenis. Je kunt Google Maps gebruiken om belangrijke kunstmusea en historische monumenten in verschillende Europese steden te markeren. Tijdens de kennismakingsfase kunnen de partners hun eigen locaties markeren en delen met de rest van de groep. In de verkenningfase kunnen de partners vervolgens op de kaart relevante kunstwerken markeren die te vinden zijn in de musea of locaties die ze hebben bezocht. Op Felt.com kunnen de partners interactieve kaarten maken om de resultaten van hun onderzoek te presenteren, waarbij ze de kunstwerken, musea en belangrijke locaties markeren en achtergrondinformatie geven.

Praktisch voorbeeld 2: Wij stoppen elke maand de eTwinning-projecten die Vlaamse leerkrachten opgestart hebben in een Google map. Zo kunnen eTwinners hun project dissemineren terwijl andere eTwinners inspiratie opdoen en hun netwerk kunnen vergroten als ze contact opnemen met hun collega's. Win-win! 


Nog voorbeelden om Google Maps te gebruiken in eTwinning-projecten...


Ook op deze websites kan je spelletjes maken zodat de leerlingen elkaar beter leren kennen.