2  Evenementen

2.1.  Processies

processie bij de eremis van pater Celestin Lamens

met Maria Houwaer, Maria Peeters, Irène Breesch (?)

aan de ingang van het kasteel met Irène Breesch, Julie Lenaerts, ...

met iemand van Smets (?) en Albin Biets achteraan

Abdon Peeters, Maria Haijen, Albert Peeters

met Maria Haijen in haar naaiwinkel

bij de doorgang van de processie plaatsten de mensen heiligenbeelden achter het raam

Met Maria Sanen, Hortense Haijen, Angèle Gijsens, zuster Agnes, Elza Haijen zuster Caroline, Gerardine Lamens, Thérèsienne Claes, Alice Houwaer (?), Maria Haijen.

bij priesterwijding van Egidius Renson

processie bij de eremis van priester Camille Engelbos

Albert Peeters, Jérome Celis, niet herkende man en Jean Claes

met Bernadette Peeters, Leona Pousset, Irène Breesch, José Trimpeneers, Romaine Stas, Anny Claes, Marie Parmentier, ...

aan de meisjesschool, Paul Peeters links op het paard

auto's Cubaanse stijl, jaren zestig?

Het beeld van Onze-Lieve- Vrouw van Banneux.

Het staat thans in de devotiekapel (vroegere doopkapel) achteraan in het verlengde van de zuiderkruisbeuk. Er bestaat de mogelijkheid om bij dit beeld een offerkaarsje of een noveenkaars (negen dagen) te ontsteken.

Het beeld toont ons Maria zoals Mariette Beco haar zag in 1933 te Banneux: licht, jeugdig, schoon, glimlachend gelaat, witte kleren, blauwe gordel, het hoofd gebogen, de handpalmen tegen elkaar, met een paternoster aan de linkerarm en ter hoogte van de linkervoet een roos.

Het beeld is van pleister, gepolycromeerd en 156 cm hoog. Het werd gemaakt door Dupon, uit Brugge, en in 1945 geschonken door USA Jagersgroepen 48 en 404, die te Bevingen verbleven van 1 oktober 1944 tot 1 april 1945 (volgens inscriptie op de voet van het beeld). In een brief van aalmoezenier Father William F.E. Van Garsse aan de familie Engelos-Renson te Straeten (4 juni 1945, bewaard in het parochiearchief), naar aanleiding van de wijding van het beeld, lezen we: ,,Onze Jongens en ik waren met hart en ziel aan de Kerk en aan 't volk van Bevingen gehecht. Zoo we dachten niets anders beter te kunnen doen om die vriendschap in gedachte te doen blijven voortduren, dan door het gebed tot onze Hemelsche Moeder. Ik weet dat de Parochianen van Bevingen van O.L. Vrouw houden en veel tot Haar bidden, en gebeden hebben onze jongens en mijzelf zeer veel nodig. Wij van onze kant zullen U allen in onze arme gebeden ook gedenken".

De zegening van het beeld had plaats tijdens een dienst in de kerk van Bevingen waarna het plechtig in processie, onder leiding van pastoor Arnold Fouwé, in aanwezigheid van de Amerikaanse aalmoezenier, de soldaten en gans de parochie, naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux (,,de Duitse kapel"!) langs de Naamsesteenweg werd gedragen. Daar kreeg het beeld een plaats in de bovenkapel, op het altaar onder de lichtkoepel. Later moet het beeld teruggekomen zijn naar de parochiekerk van Bevingen. Was dit bij gelegenheid van de herinrichting der voormalige doopkapel tot devotiekapel door pastoor Onkelinx, begin de jaren zeventig ?

pater Jos Vanderheyden

Tijdens de oorlog met de Amerikaanse militairen rechts op de foto naast pastoor Fouwé.

Start van de processie met de Lieve Vrouw van Banneux naar de nieuwe kapel op de Naamse steenweg.

Hortense Ulens als eerste meisje?

met Hortens Haijen in het wit

aan het stamhuis Justijn Haijen § Dinne Lamens

met Antoine Benaets, Joseph Benaets, Maria Haijen (?),Hubert Bollen, Joseph Peeters, Marquerite Stas, Robert Benaets, René Lenaerts, Judith Bollen (?), Annie Vinck, Vital Peeters, ...

met Paula Peeters, Lissette Breesch, Roosje Swijsen, Julienne De Prins, Gerda Vanelderen, Moniek Breesch 

Jacques Doucet en Justin Haijen

Gerard Lysmont hier vooraan geknield

2.2.  Bedevaarten 

met o.a. Maria Peeters, Magella Van Hauwenhuize, Cecile Biets, Victoire Ruymen (?), Emma Stas, Gusta Biets, Maria Nellis, Germaine Stas, Leonie Lenaerts, Irène Breesch, Irène Libens, Julie Lenaerts, ... naar het bedevaartsoord in Banneux

met Maria Peeters, Antoine Biets, ... Naar Lourdes

met Alice Haijen, Antoine en Hubert (pater Benignus), Julie Benaets,... naar een bedevaartsoord

Met zulke autobus naar Lourdes (Gavarnie) !

met pastoor Peeters, Antoine Biets, ...

de BJB bij een Norbertijn (waarschijnlijk de abdij van Averbode)

met Louisa Bollen, Stephanie Gillard, Maria Haijen, Gerardine Bolllen, Maria Nellis, Maria Benaets, ...     pastoor Engelbos en Peeters

met Irène Breesch, Maria Peeters, Albine Biets, ...

pastoor Peeters en burgemeester Paul Cartuyvels komen de bedevaarders geluk wensen

met Magella Van Hauwenhuyze, Floor Biets, ...

met Paula Peeters, Hortense Haijen (?), Gerardine Lamens, Elza Stas, ...

de vroegere basiliek van Scherpenheuvel

Scherpenheuvel foto

Vlnr : Biets Albine, Boonen Leon, Decat Jef, Peeters Paula, Haijen Sef, Haijen Hortence, Ulens Hortence, Celis Veronique, Ulens Elza, Peeters Maria. Op de achtergrond staan nog 3 mensen, maar die zijn niet van Bevingen.

met Pal Stas, Dinne Lamens, Romaine Stas (?), Paula Peeters, Marcel Lenaerts, François Benaets, Maria Stas en (?)

met Lucienne en Paul Stas, ...

2.3.  Tijdelijke kapellen

Rob Haijen, Guy en Maria Peeters

2.4.  Bisschoppelijke bezoeken

21 mei 1956: wijding van de kerk door Mr.Van Zuylen

1956 met o.a. Hubert Benaets, Guido Celis, Roza Priemen, Hortens Coart en jongens van de generatie Paul en Frans Istas, André Leenen, Jean (Proeke), ...

met Rosalie Thomas, Simone met Marie-Claire op de arm

Dinne Lamens met Clara op de arm.

Lucien Radoes met kind op de arm; daarlangs zien we Julia Ruymen en Paula Vanstraelen

pastoor Peeters met Louis Bollen op de arm

2.5.  Viering koster

Pastoor Peeters sprak Basiel Bollen aan. Hij zei: ”Gij woont in het huis van de koster’. Hier woonde vroeger Dolf Sanen, die ook koster was. ’Gij moet dan maar koster worden!’ Dat was in 1933.

Basile Bollen

De naaste helper van de pastoor was de koster. Hij werd in zijn betrekking gesteld door de pastoor en de kerkfabriek. Dagelijks opende en sloot hij de kerkpoort; luidde de klokken voor de erediensten en voor andere parochiale gebeurtenissen zoals een overlijden (het rouwluiden); bij de bediening van de sacramenten stond hij de pastoor bij; hij zorgde voor de netheid van de kerk en de sacristie, voor de liturgische vaten en gewaden; hij verzorgde de gregoriaanse zang tijdens de gezongen diensten en sinds 1881, bij de plaatsing van het orgel in de kerk, werd van hem verwacht dat hij dit instrument bespeelde. Een bijzondere taak van de kosters te Bevingen was de bediening van de hoorn van St.-Theobaldus, waaruit de kinderen gewijd water dronken tegen de kinkhoest en andere kinderziekten.

De koster moest niet alleen al deze taken waardig beoefenen maar ook een voorbeeldig christelijk leven leiden. In de archieven van de kerk is er vaak sprake van een kostershuis. Dit huis van de kerkfabriek dat ter beschikking stond van de koster en zijn gezin heeft gestaan waar nu de kleuterschol is. Meestal had de koster er een klein landbouwbedrijf om in het onderhoud van zijn gezin te voorzien.

Jos Vanderheyden

gevierde koster Basile Bollen naast pastoor Onckelinx

in 1963 was hij 30 jaar koster

namen viering koster

2.6.  Financiering kerk

BIj de pastorie konden de dorpelingen het optreden ten voordele van de bouw van de kerk beluisteren.

We herkennen Sylvie Peeters, Bertha Gilot, de zusters Caroline, Modeste, Agnes, Joseph Breesch, Philomène Celis, Stephanie Haijen (moeder van Edgard Sanen), Julie Peeters, Pelagie Saenen, pastoor Peeters, Edgard Sanen, ...

BIj de pastorie konden de dorpelingen het optreden ten voordele van de bouw van de kerk beluisteren.

Bij een aankondiging van een kermis in Engelmanshoven.

Verschillende opvoeringen, toneel om de bouw van de kerk te financieren.

2.7.  Donderpreken

2.8. De communievieringen

generatie van Jean-Pierre Otten, Luc Celis, Brigitte Decat, Marijke Beckers, Maria Peeters, Rita Celis, Tony Fiey, Theo Lenaerts, ...

Op de achtergrond Willy Tilkens, Maria Vanswijgenhoven, Jef Beckers, Rita Peeters, Urbain Lenaerts, misdienaars Marc Claes en Paul Istas en pastoor Onckelinx.

generatie van André Debien, Lieve Celis, Lutgarde Peeters, ...

generatie van Louis Bollen , Jacky Celis, ... Lieve Celis, Gerarda Lamens, Monique Celis, Georgette en Rita Peeters, ... Rechts Maria Pollenus met kleindochter Ria Fiey, lager op de trap Ghislain Dehaen

2.9.  Religieuze gebruiken in de thuisomgeving

bij haast iedere woning vond met een zelf geknutselde grot met een Maria-beeld

gewijde palm achter het kruis

wijwatervaatje

2.10.  Begrafenisritueel

waarschijnlijk een overlijden bij de familie Cartuyvels. Wij herkennen Jozef Stas en Jef Benaets.

Paul Claes liet ons weten dat de dorpsgenoten vroeger " in het woonhuis" van de overledene kwamen bidden om hun medeleven te betuigen en troost te bieden aan de direct betrokkenen. In de periode van pastoor Onckelinx werd dit gebruik verplaatst naar de kerk. Een ander mooi en sociaal-relationeel sterk gebruik was dat buurtgenoten/vrienden bij een overlijden de kist naar de kerk en begraafplaats droegen: letterlijk gedragen door hun netwerk en naasten.

iedereen in het zwart, vrouwen apart, familie Celis: Maria Celis, Elza Ulens, Maria Peeters, ...

Jef Debien

Lambert Ottenborgh

mam Rie, Marie-Gertrude Celis

Alice Ottenborgh

Gusta Biets

Hubert Biets, pater Benignus

Vroeger enkel witte chrysanten op de graven, deken Deneys, pastoor Onckelinx

2.11. Tijdsgeest