12  ongelukkige  Voorvallen

12.1 Verkeersongevallen

De voerder van deze auto redde te Bevingen het leven van een kind, doch kwam in een minder aangenaam parket. 

Ziehier: om het vierjarige meisje Leemans te vermijden stuurde hij de wagen zodanig van den steenweg, dat hij een jonge boom omverreed om uiteindelijk, door haag en omheining heen, in een diep gelegen fruitweide terecht te komen.

autoongeval.mp3

Paul Istas vertelt over zijn grootmoe Elise Gijsens die twee van haar  kinderen verloor.  Een driejarig kind, Paul  (naar wie hijzelf vernoemd werd) was slachtoffer van de eerste auto in Bevingen.

Paul Spiritus, slachtoffer van een verkeersongeval. Uiteindelijk liet hij een groot gezin achter , met al de pijn en zorg vandien.

Het verkeer op de Naamsesteenweg heeft veel mensenlevens gekost, zeker in de periode voor de wegenwerken.

Wij hebben ooit nog een lijst opgemaakt van al de dorpsgenoten die het leven lieten door het verkeer op de Naamsesteenweg, ook jonge mensen. Hieronder een gedeeltelijke opsomming. De lijst is in realiteit veel langer en wordt best door de nabestaanden verder aangevuld :


Mariette Thomas, omvergereden tegenover het schooltje op de Naamsesteenweg, op het voetpad aangereden. Het was zaterdagavond 12 oktober, zondagmorgen 13 oktober is ze overleden, aldus haar dochter Fabienne.

12.2 Neergestorte vliegtuigen

Neergestort vliegtuig 1955 


Alain Rosseels


Op 15 januari 1955 stortte te Bevingen nog een vliegtuig neer van de basis Brustem Gloster Meteor F8 EG89/K5-E van het 25ste smaldeel / 13de Wing van Brustem. Sgt Vlieger Léon Crousse , geboren op 30 oktober 1934 Elisabethstad Belgisch Congo kwam terug van een aanvalsoefening op 10.000 voet ( 3 km ) hoogte toen hij net voor de landing op zijn thuisbasis plots verticaal de grond in dook. De 20-jarige piloot kreeg niet de tijd om zijn schietstoel te gebruiken en verloor hierbij het leven.

De Fouga Magister heeft jarenlang het luchtruim boven Bevingen gekleurd en soms ook verstoord. Het hoorde bij het toenmalige leven in Bevingen. In Brustem heeft het vliegtuig een ereplaats gekregen op de rotonde aan het vroegere vliegveld. Bij Wikipedia kunnen globale info vinden over dit soort vliegtuig (https://fr.wikipedia.org/wiki/Fouga_CM-170_Magister) : De Fouga CM.170 Magister is een tweezits subsonisch straalvliegtuig dat in het begin van de jaren vijftig in Frankrijk werd ontworpen. De MT-05 werd in 1960 door de Belgische luchtmacht in gebruik genomen, toen nog in Belgisch Congo. Na de onafhankelijkheid zijn de toestellen in Brustem terechtgekomen. Het toestel maakte lange tijd deel uit van het Belgische stuntteam "Rode Duivels". "Het heeft zeker zijn aandeel in ons collectieve geheugen. Veel dorpsgenoten hebben de acrobatieën van de MT-0 beslist vaak gezien en de talloze vliegmeetings al dan niet op afstand kunnen volgen. Ik herinner mij ook nog de paracommando's die te ver van de luchthaven, in Straeten, waren terechtgekomen bij een luchtshow.


De crash van een Fouga Magister MT-38 op 24 juni 1971 te Velm.           

       

Op de website van Belgian Wings kan je de geschiedenis van die vliegtuigen volgen: 

https://www.belgian-wings.be/potez-air-fouga-cm-170-1-magister

Juffrouw Jeanine Vanfrausen gaf toen les in de kleuterschool in Bevingen. Zij was getrouwd met Ronny Strubbe, een piloot van een Fouga Magister, die op die bewuste dag neergestort was –  in de plantage van Gerard Peeters, tussen Kerkom en Velm. Gelukkig kwam de man er ongehavend uit. Om zijn vrouw gerust te stellen was hij als eerste zijn vrouw gaan verwittigen in de school. Bernarda (Celis) wist ons te vertellen dat hij dan terug naar zijn vliegtuig is gegaan. Er was veel brandstof in de plantage terecht gekomen. Korte tijd erna is hij naar Duitsland overgeplaatst. 

Foto 1 : verwijzing naar de vroegere activiteiten in de luchtmachtbasis op rotonde in Brustem

Foto 2 en 3 : het stuntteam de Rode Duivels

Foto 4 : de crash in 1971

Foto 5 :  Fouga Magister MT-38

Foto 6 : verwijzing naar dit voorval op de website Belgian Wings

12.3 Overstromingen

Onderstaande foto's situeren zich rond het huidig wachtbekken 'De Dorpsweide' en de Naamsesteenweg.

De volgende foto's belichten het centrum van Bevingen.

Frans Benaets







De uiteindelijke verhuis (van de familie Coart) door het blijvend risico op overstroming

De foto werd uitgeleend door Lène Sanen. Het wrange van het verhaal was dat het gezin Coart na de zware overstroming in 1942 (herinner vroegere foto) verhuisd is naar Neerlanden. Lène vertelt het verhaal dat de mensen een (communie ?) feest hadden en alles daarvoor netjes in orde hadden gemaakt, muren gewit, taarten gebakken, feesttafels klaargezet enz. en dat toen heel de boel onder water kwam te staan. De mensen waren radeloos en verbitterd. De 'wijze' vrouw had toen haar goed hart en praktische aanleg laten zien en met de resterende taarten het feest nog laten doorgaan bij haar thuis !!



12.4 Brand

Afgebrande boerderij van de familie Peeters (Abdon en Albert) Bevingencentrum

Afgebrande winning van de familie Engelbos in Straeten

Jeannine Dams vertelt dat de mensen niet wisten dat hun boerderij in brand stond.

brand boerderij Straeten.mp3

De hoeve Engelbos te Straeten na de brand ontstaan door ontploffende munitie na een bombardement van de Duitse luchtmachtbasis Brustem tijdens WO II.

Info van Ivo Breesch :

Over de brand (1944) die een deel van de hoeve vernielde doet volgend verhaal de ronde. De brand had te maken met een bombardement van het vliegveld door de geallieerden. Nabij de hoeve (in de holle weg van de Romeinse heirbaan, het gedeelte dat ‘dood loopt’ tegen de vliegveldomheining) stond Duits luchtafweergeschut (‘Flugabwehrkanone’ afgekort als Flak). Die Flak-eenheid werd getroffen door het bombardement waardoor opgeslagen munitie ontplofte, wegvloog en zo de boerderij in brand stak. De plaats waar de ‘Flak’ stond en de bom viel, noemt men plaatselijk nog het ‘boeme-koet’ (bommenkuil).

kasteel Rochendael in de vlammen


Uit de pers : donderdag 14 september 2017 om  02:57


Ondanks dat het kasteel op een afgesloten domein staat, is het al verschillende keren gekraakt en er werd ook al meermaals brand gesticht. De brand gisteren betekent het definitieve einde van het kasteel. De vlammen sloegen meters hoog door het dak en de toren viel als een kaartenhuisje in elkaar. Ook nu waren er vermoedelijk krakers in het gebouw.

De brandweer kwam met de grote middelen ter plaatse en had ruim twee uur nodig om het vuur onder controle te krijgen.

In 2016 werd er voor de eerste keer brandgesticht, maar de stad kon er niks aan doen, want het was nog steeds militair domein. De ultieme onteigeningsprocedure sleepte al vier jaar aan. Op 13 september 2017 werd het gebouw door brandstichting helemaal verwoest: zwartgeblakerde muren was hetgeen overbleef van wat Rochendael ooit was.