Sanen Edgard  &  Renson Félicité

1.  Stamhuis, foto's en situering op kaart

Binnenkoer van de boerderij bij de molen in Straeten, waar Edgard  +/- 18 jaren gewoond had. Nadat Edgard en Maria Sanen-Renson met hun kinderen naar de boerderij op de Naamsesteenweg verhuisden, kwam Pierre Claes (vader Paul Claes) daar wonen. 

Voor Edgard heeft de familie Meekers nog op die molen gewoond, de ouders van Fieke (Octavie) Meekers. Zo zie je nogmaals dat de gebouwen constanter waren dan de families die er achtereenvolgens in woonden.

Voorgevel van de boerderij Renson, later Sanen, op de Naamsesteenweg ter hoogte van de kruising naar Straeten

2.  Foto's van het gezin

van L nr R: Lutgarde, Marcel, Roger, Francoise, Jef, Evarist, Maria

centraal: Edgard Sanen x Maria Renson

 gezin van Maria Renson en Edgard Sanen, getrokken voor de gevel op de Naamsesteenweg

foto gezin ter gelegenheid van het huwelijk van Lutgarde, enkel de eigen kinderen, geen aangetrouwden

gezin met echtgenoten/echtgenotes:

van L nr R: Maria Jacqus (echtgenote van Evarist Sanen), René Franco (echtgenoot Francoise Sanen), Jean Jamaer (echtgenoot Maria Sanen), Willy Van Reyckeghem (echtgenoot van Lutgarde Sanen), Hortense Coart (echtgenote van Roger Sanen), Roger Sanen, Leona Gijsens (echtgenote Joseph Sanen)

zittend: van L nr R: Evarist Sanen, Francoise Sanen, Anna Verwaest (echtgenote Marcel Sanen), Maria Sanen, Marcel Sanen, Lutgarde Sanen en Joseph Sanen


Edgard Sanen was naast boer ook koster, hij kon ook wat orgel spelen. Dat had hij in zijn kindertijd geleerd, zijn moeder leerde de kinderen wat handwerk in de school. Zij woonden kort bij de kerk, vandaar dat Edgard regelmatig op het orgel kon spelen. Wie hem dat leerde is me onbekend? Hij was zeer goed bevriend met Basil Bollen, ook koster? (nog na te vragen?)

De koster zorgde er in die tijd ook voor dat er voldoende offerkaarsen in de kerk waren. Hij maakte die thuis zelf.

3.  Foto's van de familie, bezigheden

De oude molen in Straeten, waar de latere bewoners Paul en Pierre Claes op staan

Binnenkoer molen in Straeten: de kippen hebben vrije loop

jaren 1950: jong koppel Roger Sanen en Hortense Coart die samen schoven stro inhalen - getrokken in zijstraatje van de Naamsesteenweg. Op de achtergrond zie de hof (later bouwde Roger en Hortense daar hun nieuw huis)  en daarachter het huis van Justine en Jozef Renson (nu huis van Reinhold en Edith Bogdanov)

Roger Sanen met "prijs"vaars

Op een doordeweekse dag voor de varkensweide. Foto gemaakt door Amerikaanse soldaten die als senioren een bezoek aan België brachten. Zij passeerden bij ons thuis en waren verbaasd over de "huge pigs" die ze daar zagen.

Dit was de mooiste appelboomgaard uit de regio.

Françoise Sanen

1961: zondaguitje, wandelingetje in Straeten: Jenny, Hélène, Mieke Sane

centraal: Jean Engelbos

4.  Stamboom

5.  Verhalen

Getrouwd met twee zussen

Francoise Renson 1882-1916

Edgard Sanen 1880-1963

Maria Renson 1886-1971

In 1914 trouwde Edgard Sanen met Francoise Renson. Het jaar erop kreeg het koppel een dochtertje Maria Constantina Adolphina. Helaas was hun geluk van korte duur. In 1916 sloeg het noodlot toe. Op een avond kwam Francoise met haar kind iets vroeger dan Edgard van het veld naar huis. Zij zou de kachel al aanmaken om vervolgens wat eten te koken. Het kleine brandhout wou niet snel genoeg vuur vatten en om alles wat vooruit te laten gaan, gooide ze er wat petroleum op. Dit gaf een steekvlam van jewelste en haar kleren vatten vuur. Zij had Francoise op de arm toen dat gebeurde en beiden stonden in een mum van tijd in brandende kleren. Ze schreeuwde buiten om hulp en boer Sacré/ Pierre Claes ? (nog na te vragen bij Paul Claes)  (boerderij iets hogerop dan de molen) hoorde hun noodkreten. Hij probeerde te  helpen door vrouw en kind in de beek te sleuren en zo te blussen. Helaas, de brandwonden waren zo ernstig dat beiden overleden een aantal dagen later. Edgard wist zich  met zijn verdriet geen raad, en moest bovendien verder zijn boerderijtje runnen. "Een man alleen, hoe kon hij geholpen worden?" In die tijd was het normaal dat oplossingen binnen de familie gezocht werden. Maria Renson, jongere zus van de overleden Francoise, zou met hem trouwen. Zij kregen later zeven kinderen, waaronder mijn vader Roger Sanen, het zesde kind. Het zevende en laatste  kind van Edgard en Maria was een dochter en werd "Francoise" (naar zijn eerste echtgenote) gedoopt. 

Na een tijdje verhuisden Edgard en Maria van de molen (aan de beek in Straeten) naar de boerderij op de Naamsesteenweg. Mijn vader nam deze boerderij over en ik groeide daar bijgevolg op. Ik was zelf al een puber toen ik voor het eerst de triestige familiegeschiedenis leerde kennen.  Al die jaren ervoor hingen deze drie portretten (50/40 cm)  van mijn grootvader te midden van zijn twee echtgenotes in de "goei plaats".  Wij stelden nooit vragen daarover.  

Het nagedachtenisprentje van moeder en dochter geeft een duidelijk beeld van de tijdsgeest.

6.  Overlijden

Bidprentje van Françoise Renson

Stephanie Haijen °1856, 

 moeder van Edgard Sanen

Voorkant bidprentje Sidonia Sanen

Hieronder de hogere generatie Saenen om des mensen te situeren.