Breesch Joseph  &  Celis  Philomène

1.  Stamhuis, foto en situering op kaart

2.  Foto's van het gezin

jeugdige Jef Breesch

3.  Foto's van de familie, bezigheden

3.1.  Hogere generatie

3.2. De kinderen met meer bekendheid in Bevingen

3.2.1.  Albert

3.2.2.  Antoine

3.2.3.  Colette

Guillaume en Colette











Colette ging grappend op een verhoog staan omdat ze zo klein was.

3.2.4.  Firmin

Pastoor Eyckens van Bevingen (1890-1898 )deed telkens een stap verder op gebied van de sociale vooruitgang. De melkerijen waren in de gang. Wat een bron van welvaart voor de boerenstand, dacht hij.

Met den heer Baron de Moffarts van Kerkom bezocht hij de toen bestaande melkerijen van gans het land, bestuderende wederom ten gronde de inrichtingen van de melkerij machinerie, de productie, het voordeel. enz. Eindelijk. na een groot kapitaal verenigd te hebben werd de eersten steen gelegd van de thans bestaande melkerij van Sint-Antonius te Sint-Truiden. Alle verwachting werd overtroffen. De melkerij begon met meer dan 600 inschrijvingen.

Jos Vanderheyden

3.2.5.  Henri

Alfons Jenaer (papa van Bertha) en Henri

1982,  feest bij de familie Breesch

3.2.6.  Irène

Anekdote over Irene Breesch en de St.-Hubertusdevotie in Bevingen destijds. Het feest van St.-Hubertus werd voorbereid met een tridiuüm, meestal gepreekt door de Minderbroeders uit de stad. Op de feestdag zelf hield men,,de kleine kermis" (de,,grote kermis" op St.- Lambertus). St.-Hubertus was, en is nog altijd, immers de medepatroon van onze parochie

Bij Irene thuis hadden ze een zeug die haar pasgeboren biggetjes genadeloos doodbeet. De moeder van Irene duwde een 5 frank muntstuk op de kop van het boosaardig varken en gaf de kleine Irene de opdracht dat geldstuk te offeren in de offerblok bij het beeld van St.-Hubertus in de kerk. Naar 't schijnt heeft deze goede daad het varken goddank op betere gedachten en tot betere manieren gebracht.

Info van pater Jos Vanderheyden

3.2.7.  Marcel

Lode Groffi van de bakkerij in Sint-Truiden: " Mijn vader heeft in het jaar 1965 in onderling overleg met Marcel de broodronde met paard en kar moeten stopzetten bij gebrek aan personeel. In die tijd was een bakkersgast een vakman en ook moeilijk in te vullen. Daar er constant een tekort aan tijd en personeel was zijn er ook geen foto’s. Bij de verjaardagen werd er stevig iets gedronken, vooral sterke drank en dat was het. Na zo een verjaardagsfeestje is Marcel ooit met de fiets zo een diepte afgereden, vlak voor de straat waar de kerk en ook zijn woonhuis was in Bevingen. Een andere collega van Borlo zag dat en kon hulp bieden, gelukkig zonder veel erg."

3.3.  Ruimere familie

Jean Priemen en Breesch Maria

3.4.  Vriendenkring

3.5.  Oorlogstijd

Albert in WO II

Marcel terugkomst uit krijgsgevangenschap 

Henri midden onderste rij

3.5.  Boerenleven

Antoine Breesch

Met Pierre Claes en Antoine Breesch

Marcel Breesch, Pierre Claes, Antoine Breesch

4.  Stamboom

Link met de andere takken Breesch

Hierbij aansluitend een foto van de ouders van Nicole Breesch

 vader Jean Breesch, opa Dekkers (?) & oma Florine Breesch (?), vroedvrouw Louisa Delboeck ( & Georges Smets, Fedaar) met baby Nicole Breesch (& Romain Stiers)

ouders van Nicole: Jean Breesch en Wilhelmina Velaers

Jean Breesch

5. Overlijden

Graf van Joseph Breesch en Philomène Celis

6. Verhalen

EEN TRAGISCH ACCIDENT

BID VOOR DE ZIEL VAN ZALIGER

Mevrouw Colette BREESCH

echtgenote van

Mijnheer Pierre CLAES

geboren te Bevingen, de 28 Januari 1902 en er bij een pijnlijk ongeval overleden, de 18 November 1951, gesterkt door de genademiddelen onzer Moeder der stervenden.

Wij weten, God, dat uw ogenblik, het meest gepaste ogenblik is en gelaten onderwerpen wij ons aan uw goddelijke Wit: U doorgrond echter ook onze diepste wensen van ons menselijk hart en weet hoe zwaar de beproeving is die ons allen treft: nu is er zo een leemte in de huishoudelijke haard, nu zal ontbreken bij het Zondag bezoek de dapperste van het ouderlijk huis, nu is er zo een verslagenheid in de grote familie van onze parochie, omdat een toegewijde echtgenote, een tedere moeder, een gedegen kind, een duur- bare zuster uit ons midden zo intens en onmeedogend werd weggerukt.

Haar leven was getekend met de vreugde en smart van elk moederleven, in stille eenvoud goed doende aan wie in nood was, in oprechte liefde de zorg dragend voor echtgenoot en kind en met haar gedachten verblijvend bij haar lieve kinderen bij God. Al onze moeders weten zo stil en eenvoudig te zijn, omdat het lijden hen beproefd en gelouterd en hen offerende ielen, biddende zielen maakt; de dierbare overledene wist te bidden en trouw ter kerke te gaan. zij was de sterke moeder omdat ze diep geloofde.

Dien Zondagmorgen was een Zondag, een Jubelzondag. de Biecht de H. Communie, de Aflaat van het Heilig Jaar.de schoonste voorbereiding om naar de eeuwigheid, naar God te gaan: hare laatste uren in de gezelligheid van de huiskring doorgebracht, zou se beginnen en eindigen in Vaders huis. in het eeuwige Vaderhuis. In Paradisum deducant te Angeli, naar de hemel, doen de engelen uitgeleide. Mijn dierbare echtgenoot. mijn insig genegen zoon swaar is dit kruis, u waart mijn steun, mijn fierheid, ik leerde a moedig en betrouwvol te zijn, ik ben uw voorspreekster bij God, weest dapper. U mijn geliefde vaderen moeder in onzen schonen familiekring hebt gij mij opgeleid tot geloofsovertuiging, goedheid. uw mijne goede zusters. broeders en familieleden, er was zo'n onderlinge genegenheid en hulpvaardigheid in ons midden. laten wij d'een voor d'ander bidden, dat wij malkander in de Hemel zou- den vervoegen.


Het was in het heilig jaar 1951

Colette Breesch (28-1-1902 - +18-11-1951) had 's morgens de diensten in de kerk meegemaakt om daarna de zondag door te brengen in het gezin. Bij valavond verliet ze aan de arm van Pierre Claes (+1981) haar echtgenoot, het huis (toen nog het oude huis aan de watermolen). Het was een mistige novemberdag. Ze gingen naar het ouderlijk huis van Colette tegenover de kerk. Op de Naamse steenweg gekomen ongeveer tussen Gerard Peeters (+1969) en Zwarte Marie (de tegenwoordige tuinwinkel) werd Colette door een auto in de rug aangereden. De chauffeur was een man van Waterschei en een van zijn kruislichten was kapot. Colette was op de slag dood, terwijl Pierre haar nog bij de arm had. Men bracht het nieuws in "De Welkom" (tegenwoordig café Rochendael) waar Henri aan het kaarten was. Deze haastte zich naar de plaats. Hortense Hayen (Zuster te Brecht) heeft het gelaat van Colette gewassen.

's Avonds om negen uur wist men in het ouderlijk huis nog niets van het accident. Toch had Jean

Claes het al vernomen. Jef Breesch (+1962) was al slapen, Philomène Celis (+1956), Irène Breesch en Rosa Priemen (+1957) waren nog op. Marcel was afwezig. Toen kwam Meneer pastoor Onkelinx in gezelschap van Antoine Breesch binnen met het schrikwekkende nieuws.De eerste reactie was verbijstering, "Wat zal pa zeggen". Toen zei Philomène: "Gods wil geschiede".

Uit de parochie archieven



Verhaal over het ongeval met het zichtmachine (Antoine en kind-slachtoffer Marcel Vinck)

ongeval zichtmachine.mp3