Til forældre

Forældrefolder

Matematikvejlederne på Grønvangskolen, Askov-Mal Skole og Skodborg Børncenter har udarbejdet tre foldere til forældre om matematik.

Brug dem som inspiration til jeres eget arbejde og er de på forældre på en skole, der ikke har en folder, så læs og brug dem gerne.



Indskoling.pdf

Indskoling

Mellemtrin.pdf

Mellemtrin

Udskoling.pdf

Udskoling

Matematik i hjemmet

Vil du gerne give dit barn en hjælpende hånd i forhold til matematik. Så tal om matematik, leg med matematik, spil nogle sjove spil, bag en kage. Der er matematik i meget - matematik er ikke regnestykker.

  • Hvor langt er der til København?

  • Hvor høj er døren?

Nedenfor har vi samlet inspiration til forældre. Derudover er der en hel side om spil med matematik i.

Familiematematik_ med_spillekort_og_legetøj.pdf

Familiematematik

Dette hæfte er udarbejdet af Karina Pihl Færk og Maria Grove Christensen og tiltænkt FAMILIEMATEMATIK som inspiration til hyggelige matematiske spil og aktiviteter for 0.-2. årgangs elever sammen med deres forældre/bedsteforældre.

Alle hæftets aktiviteter og spil kræver ikke andet end et almindeligt sæt spillekort, et sæt æsel-kort og/eller noget helt tilfældigt legetøj - altså materialer som mange familier har til rådighed hjemme, hvor aktiviteterne derfor nemt kan fortsætte efterfølgende. Det er vigtigt for alle aktiviteterne, at alle tal undervejs siges højt, så tallenes navne sammenkobles med tallenes symboler.

Rigtig god fornøjelse med at gøre matematik til noget vi glæder os til og hygger os med i fællesskab

Maria Grove Christensen

Maria er matematikvejleder og brænder for god matematikundervisningen. Hun har bl.a. lavet denne video til forældre.

Matematikundervisningen har ændret sig meget gennem de seneste årtier, både hvad angår indholdet i undervisningen og måden børnene skal lære det på. Derfor har jeg startet en YouTube kanal under navnet "Matematik i dag", som henvender sig til alle forældre, der gerne vil vide mere om, hvilket fag matematik er i dag og hvordan de kan støtte op om deres barns matematiske udvikling.


Samtidig er kanalen tænkt som en håndsrækning til de lærere, som gerne vil kunne linke til relevant forældreinformation i deres ugeplaner.


Se mere materiale fra Maria

Tal pænt om matematik

Forældre risikerer, at deres negative omtale af matematikfaget smitter af på deres børn, før de selv kan danne sig et indtryk af faget.

- Vi vil gerne starte en debat om, hvordan vi taler om matematik i hjemmet. Det er her, forholdet til faget starter, siger Bolette Møller Jensen til TV 2 Lorry. Hun er sekretariatsleder i Matematikcenter, som er én af afsenderne på debatindlægget.

I videoen til venstre fortæller Bolette Møller Jensen, hvorfor du skal overveje, hvordan du taler om matematik med dit barn.

Læs mere

Man gjorde et fag fortræd, Jacob Grønlykke, Samfundslitteratur 2020

Folkeskolens matematikundervisning er kuldsejlet.

Denne bog inviterer til en debat, der for en gangs skyld ikke handler om form, men om undervisningens indhold. Hvad er det vi ønsker for vores børn og deres fremtid? Skal vi kun lære dem at regne, uden at formidle en større sammenhæng, eller skal vi tværtimod inspirere dem til at blive kritisk tænkende individer? I så fald skal undervisningen gribes helt anderledes an.

Samfundslitteratur

Jakob Grønlykke er filminstruktør og manuskriptforfatter. Bogen er et essay og skal læses som et essay.

Der er mange gode pointer i bogen:
Formålet skal vendes på hovedet, eleverne skal ikke længere udstyres med en række instrumentelle matematiske kompetencer, blot for at kunne løse nogle stereotype opgaver i et forudsigeligt udfaldsrum. Undervisningen skal altså søge at formide en matematisk erkendelse frem for at jage en række specifikke kompetencer. Eleverne skal lære at tænke selvstændigt og stille de vigtige spørgsmål.

Bog til forældre om matematik, Pernille Pind

”Du kan regne med dit barn” er en hjælp til forældre, som gerne vil blive bedre til at hjælpe deres børn med matematiklektierne. I bogen fortælles om alle de faglige emner, som behandles i grundskolen, og der gives konkrete råd til, hvad man skal fokusere på. Hvert kapitel starter med en lille historie som illustrerer forskellige problemstillinger i lektielæsningen.

Bogen giver en liste over tegn på at barnet er på rette vej, og en liste over faresignaler på det modsatte. Bogen hjælper til bedre at forstå hvad barnet fortæller, du kommer til at læse lærebogen fra skolen med andre øjne, og du forstår bedre lærerens intention.

Læs mere her

“Hvis man skal sætte maskinerne til at løse det rigtige regnestykke og kunne tolke resultaterne rigtigt, så er man nødt til at have de grundlæggende fornemmelser for tal og regneteknikker på plads.”

Lena Lindenskov, lektor på DPU

Læs hele artiklen fra februar 2020 på Zetland


Matematik i det 21. århundrede

Denne video er på engelsk, men den er også noget af det bedste, der findes p.t. til at fortælle om af matematik i det 21. århundrede. Hvorfor matematik er vigtigt, og hvorfor det er vigtigt at lære at kunne løse problemer med værktøjer som regneark, dynamiske geometriprogrammer, CAS værktøjer og lommeregner.