PD-opgaver i matematik

PD- opgaver

Her vil vi gerne samle nogle af de bedste PD-opgaver om matematik. Har jeg glemt din, så send den gerne sammen med lidt omtale til jha@vejen.dk

Talblind - og hvad så.pdf

PD-opgave om talblindhed

Det er vigtigt med en erkendelse af, at nogle mennesker har det særligt svært med tal - faktisk så svært, at de er meget udfordrede og begrænsede i forhold til uddannelse, job og dagligdagen i al almindelighed. Talblindhed er en kognitiv mangel, der gør det svært at forstå grundlæggende numeriske begreber og det er en mangel, der er uafhængig af andre evner. Manglen viser sig helt grundlæggende ved talbehandling, mængdeopfattelse samt sammenligning af tal.

I mit projekt kiggede jeg blandt andet nærmere på talblindhedstesten, der blev pilotafprøvet i skoleåret 20/21. Denne talblindhedstest består af nogle deltest, hvor elever, der vurderes at være i matematikvanskeligheder, bliver vurderet på forskellig vis for at søge at afdække, om de skulle være talblinde.

De elever, der vurderes til at være for gode til at kunne blive erklæret for talblinde, bliver løbende sorteret fra. Disse elever er jo stadig i matematikvanskeligheder og det faktum, at de har været igennem en del af processen med talblindhedstesten, vil efter min overbevisning være med til at øge fokus på netop denne elevgruppe, der jo stadig har brug for støtte og hjælp i den daglige undervisning - også selvom de ikke er talblinde.

Det er altså en delmængde af elever i matematikvanskeligheder, der kan blive erklæret for talblinde, ligesom det drejer sig om en delmængde af fagets indhold, der særligt volder problemer. At det kun er en delmængde af faget matematiks indhold, der bliver direkte påvirket af talblindhed, er en vigtig erkendelse for den talblinde elev, der også skal opnå en forståelse af, at det ikke drejer sig om en generel intellektuel uformåen.

Det er vigtigt, at både eleven i matematikvanskeligheder, klassekammeraterne, lærerne og forældrene opnår en accept og forståelse af de udfordringer, der er omkring eleven, samt det er afgørende, at der opnås et fejlaccepterende miljø i klassen, hvor der gerne skal herske en forståelse for, at alle ikke har mulighed for at deltage i undervisningen på samme - eller lige - vilkår og der derfor nødvendigvis heller ikke er samme forventninger til alle elever.

Jeg håber, jeg gennem mit projekt kan bidrage til, at flere børn kan deltage i en matematiklæring, der fører til at få et tilstrækkeligt - og samtidig det bedst mulige - udbytte af matematikundervisningen samt en faglig selvtillid, der gør, at modet ikke mistes, når det gælder matematik.

Håber det inspirerer

Med venlig hilsen

Helle Hillebrandt Møller

pd-afgangsprojekt---maria-grove-christensen---regnestrategi-i-indskoling.pdf

PD-opgave om regnestrategier i indskolingen

Maria Grove Christensen, lærer og matematikvejleder på Sofiendalskolen i Aalborg, har vundet førsteprisen ved årets (2017) Lærerprofession.dk-prisuddeling.

Elever, der ikke kender og bruger smarte regnestrategier for at nå resultatet, har langt større risiko for at komme i matematikvanskeligheder – men det bliver først synligt sent i deres skolegang. Derfor skal matematiklærerne allerede i indskolingen arbejde bevidst med regnestrategier, så eleverne går fra at tælle til at regne.

Læs hele interviewet her


matematiske-kompetencer-som-fundament-i-en-evalueringskultur-af-mette-thompson.pdf

Matematiske kompetencer som fundament i en evalueringskultur

pd-opgave af Mette Thrompson, matematikvejleder vinder 1. prisen 2016


PD-opgave om DATA i matematik af Mette Thompson

"Det har været en øjenåbner for mig, hvor meget sproget betyder i matematik, og hvad min spørgeteknik betyder. Vi måler og vejer børnene meget reproduktivt i matematiktest. Men vi opdager noget mere, hvis vi stiller åbne opgaver. Vi kan ikke bare tolke på børnenes svar, om de er rigtige eller forkerte. De kan være forkerte men alligevel sige en masse om hvor barnet er henne i sin matematikudvikling", forklarer Mette Thompson.

Hvis man skal kunne måle matematikkompetencer, skal man skal vægte mundtlighed, flere svarmuligheder og åbne opgaver. Det betyde nemlig, at eleverne bidrager med deres egne strategier og systematikker, siger Mette Thompson i sit diplomprojekt.

Som matematikvejleder er Mette Thompson fortaler for kompetencetænkning og en undersøgende praksis, og hun lægger vægt på, at det laveste niveau i matematik er reproducering og færdighedstræning. Derfor udfordres hun ofte af, at det, hun praktiserer og vejleder andre i at praktisere, ikke slår igennem på evalueringsfronten.

"Det er et skisma at have fokus på at levere kompetencebaseret undervisning, men kun evaluere den via Mat-prøver og nationale test, siger hun i sit pædagogiske diplomprojekt fra University College Metropol.

Læs hele interviewet