Global Issues in Context

Global issues in context

Global issues in context är en databas som är helt fullspäckad med material ur dagstidningar, veckotidningar, vetenskapliga magasin & uppsatser samt statistik. Du hittar hundratals portaler under 8 huvudområden, portaler om jordbävningen i Japan, Wikileaks, Abort, Jasminrevolutionen i Tunisien, djurens rättigheter, terrorism, ungdomar & teknologi, och sååå mycket mer. Här hittar ni allt vad ni behöver för att skriva uppsatser, gymnasiearbeten eller mindre arbeten. Enda kruxet är att det är på engelska, men svenskan är ett så litet språk så förr eller senare måste vi alla ta oss genom engelskt material. Giic är en dyr databas, kostar ca 10.000 kronor per år, men om den används av elever och lärare så är detta väl använda pengar – för er som elever och lärare kostar det självklart ingenting!

Var hittar jag databasen?

Global issues in context (på skolan blir du direkt inloggad - hemifrån krävs inloggning med hjälp av ditt skol-Googlekonto).

Kort ingång till Global issues in context

  • Sök på områden och ämnen (Browse issues and topics).
  • Sök på en världskarta (World map) och välj där ett favoritområde i vänsterfältet så får du upp markeringar för de länder där det finns material kopplade till ditt valda ämne.
  • Leta i videogalleriet.
  • Sök på nyheter från världens ledande tidningar (World news)
  • Använd resurser för forskning och lärande (Research tools / Educator resources)
  • Fråga Peter i Mediateket om ni behöver tips eller hjälp kring databasen. Logga in i databasen genom att gå till Mediatekets rum på Lärplattformen.

Referera till artikel i Global Issues in Context

Eftersom Global Issues in Context är en betaldatabas stöter man på problem när man använder deras länkar i referenshanterare som Zoterobib - referenshanterarna kan ju inte logga in och få den information som de behöver för att skapa en bra källhänvisning.

Global Issues har en jättebra tjänst som de kallar för Cite. Klicka på Cite ovanför din artikel och välj APA om du använder skolans Harvard och MLA om du använder skolans Oxford för källhänvisningar.

Dela ditt funna material till Google Classroom eller e-post

Det finns hundratals sätt att dela materialet du hittar på Global Issues in context. Vill du dela den i ditt Google Classroom gör du så här:

  • Från artikeln klickar du på Share till höger och sedan på More...
  • I sökfönstret skriver du Google och klickar därefter på Google Classroom
  • Du får nu möjlighet att välja vilket rum den skall publiceras i och på vilket sätt (meddelande, uppgift, etc).

Vill du istället e-posta artikeln klickar du bara på Share och sedan på E-mail.