16 Dammer

Kart som viser dammer som forvaltes av Trondheim kommune, vist med konsekvensklasse.

I følge damsikkerhetsforskriften § 2-2 skal vassdragsanlegg ha en ansvarlig, og dette er eieren av anlegget. Forskriften krever også at anlegget skal ha leder, vassdragsteknisk ansvarlig (VTA) og tilsynspersonell. Det er Trondheim kommune, ved Kommunalteknikk, som er eier og står for investeringer, mens Trondheim bydrift står for driftsorganisasjonen og innehar rollen som leder og VTA.

Damanlegg skal ha et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå, slik at det ikke inntrer brudd, svikt eller feilfunksjon som kan medføre skader på blant annet mennesker, eiendom, infrastruktur eller andre viktige samfunnsfunksjoner. Sikkerheten ivaretas gjennom krav til faglige kvalifikasjoner, overvåking, vedlikehold, revurdering og beredskap.

Revurdering er en grundig undersøkelse og tilstandsanalyse av et etablert vassdragsanlegg som skal klarlegge om anlegget har et tilfredsstillende sikkerhetsnivå, jf. damsikkerhetsforskriften § 7-5. Revurdering av dammene, normalt med nedtapping, skal utføres følgende:

  • hvert 15. år for dammer i klasse 2-4

  • hvert 20. år for dammer i klasse 1.

Det er årlig tilsyn/rapportering med alle dammer, jf. damsikkerhetsforskriften § 7-2, og hovedtilsyn skal utføres følgende:

  • hvert 5. år for dammer i klasse 2-4

  • minst hvert 7. år for dammer i klasse 1.

Eget tilsyns- og vedlikeholdsprogram er utarbeidet for planperioden. Tilsynsskjema revideres for klasse og tilsynsår etter at ny klassifisering er utført. Vedlikeholdsprogrammet omhandler:

  • Periodisk tilsyn

  • Hovedtilsyn

  • Revurdering

  • Nedtapping

  • Reparasjon

  • ROS/sikkerhet allmennhet

16.2 Muligheter/ økt nytteverdi av dammer

Med unntak av Osen og Benna dam, som har viktige funksjoner for dagens drikkevannsforsyning, brukes de flest dammene av Trondheims befolkningen kun for friluftsformål. Områder ved og rundt dammer skaper attraktive rekreasjonsområder. Ved å tilrettelegge, vedlikeholde og drifte damanlegg slik at man ivaretar sikkerheten, kan man bidra til at også områdene ved og rundt dammer er tilgjengelig for allmennheten.

Det er forventet at klimaendringene medfører fare for økt flomvannføring i alle vassdrag hvor kommunen forvalter dammer. Noen av disse vassdragene går gjennom bebygde områder hvor skadepotensialet kan være stort. Dersom deler av nedbørsfeltet går via en eller flere dammer i et vassdrag, kan det være mulig å benytte dammene til aktiv demping av flommer. Dette gjøres ved at man tapper vann fra dammen i forkant av store meldte nedbørshendelser. Dette tilgjengeliggjør et volum som kan fylles under ekstreme flomhendelser. Dette kan potensielt bidra til reduksjon/demping av vannføringsmengder nedstrøms dammene. Implementering av aktiv demping kan bidra til å forhindre skader på samfunnet under ekstreme flomhendelser og slik ha positiv påvirkning på samfunnssikkerhet og økonomi. Trondheim har startet arbeidet med å vurdere potensialet for dette ved å beregne mulige effekter ved de ulike dammene forvaltet av Trondheim kommune. Videre arbeid i disse vurderingene vil være å vurdere behov for fysiske tiltak, vurdere konsekvenser, og om aktuelt søke om konsesjon for dette.

16.3 Utfordringer og tiltaksbehov

Damanlegg skal ha et tilstrekkelig høyt sikkerhetsnivå. Sikkerheten ivaretas gjennom blant annet tiltak for revurdering jf. damsikkerhetsforskriften § 7-5. Damanlegg i konsekvensklasse 2,3 og 4 skal revurderes minst hvert 15 år og vassdragsanlegg i konsekvensklasse 1 minst hvert 20 år. Før revurdering igangsettes skal det foreligge gyldig vedtak om konsekvensklasse.

16.3.1 Baklidammen

Baklidammen er plassert i høyeste konsekvensklasse 4. Dammen ligger i Ilavassdraget. Rehabilitering av Baklidammen ble ferdigstilt i 2021. Stabiliteten til dammen ble utbedret ved oppstrøms påstøp i kombinasjon med oppspente stag. Dammens flomavledningskapasitet ble økt ved å utvide eksisterende overløp. Eksisterende tappearrangement rives og erstattes med nye komponenter.

16.3.2 Lykkjdammen

Lykkjdammen er plassert i konsekvensklasse 2. Dammen ligger i Trollavassdraget. I forbindelse med revurdering av dammen er det avdekket at dammen ikke er stabil med tanken på velting og glidning og derfor dammen tilfredsstiller ikke damsikkerhetsforskriftens krav § 5-11. Tiltak var å etablere ny ordnet steinmur på oppstrøms side av nedstrøms vange og etablering av en oppstrøms betongplate mot vannmagasinet. Eksisterende overløp ble utvidet ved å gjøre dammen kortere. Eksisterende bunntappeluke ble erstattet med ny skyvespjeldventil. Tiltaket ble utført i 2021.

16.3.3 Revurderinger

Det skal foreligger i revurderingsrapporten en grundig undersøkelse og tilstandsanalyse samt kontroll for flomberegninger, flomavledning og stabilitetsberegninger av dammen. Forslag til eventuelle tiltak for å ivareta damsikkerhet skal også følge i revurderingsrapporten.

Det ble gjennomført revurdering av dammer i 2021 som følger:

  • 3 dammer i Trollavassdraget (Herbern-, Holts-, og Nydammen)

  • 2 dammer i Vikelvvassdraget (Osen dam og Nydammen)

  • 2 dammer i Ilavassdraget (Kobber-, og Theisendammen)

  • Tømmerholtdammen i Strindamarka

Det er antatt at det kommer noen rehabilitering av ovennevnte dammer i løpet av 2022-2023 men det er fortsatt ukjent for hvor stor omfang for planlagt rehabiliteringstiltak.

Det er planlagt revurdering av dammer i 2022 som følger:

  • Damtjern i Vassfjellet

  • 2 dammer i Leirsjøvassdraget (Dam Store Leirsjø og Skjellbreia)

De øvrige revurderinger for diverse damanlegg som skal gjennomføres etter 2022 er 2 dammer i Bymarka (dam Kyvannet og Dam Haukvatnet), dam Kvistingen i Leirsjøvassdraget og dam Benna i Loavassdraget i Melhus.

Foto banner: Trondheim kommune