Alle partijen vóór herstel stadsgracht!

20 februari 2010

Alle Wageningse politieke partijen zijn vóór herstel van de stadsgracht. De Stadspartij is van mening dat de Bergpoortbrug al in 2013 hersteld moet zijn. Dat laten de verkiezingsprogramma's voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 zien. Wel verschillen de partijen van mening over de vraag wie dat moet betalen. CU en VVD zijn niet bereid om de gemeente hieraan te laten bijbetalen. SP heeft voor het herstel van de stadsgracht een beperkte bijdrage van de gemeente over. De PvdA zegt de initiatieven te ondersteunen om de loop van de stadsgracht op zijn minst zichtbaar te maken, en als het kan ook te herstellen. D66, Groen Links, Stadspartij en CDA laten zich niet uit over de financiering van het herstel. D66, Groen Links en SP zijn vóór het autoluw maken van de binnenstad. Stadspartij, CDA en CU hebben in hun verkiezingsprogramma opgenomen dat er een parkeergarage in het centrum moet komen. D66 is daar tegen. De andere partijen laten zich hier niet over uit. De financiering van een parkeergarage in het centrum kan mogelijk ten koste gaan van het herstel van de stadsgracht. Om deze reden staat het platform hier vooralsnog gereserveerd tegenover.

D66, Stadspartij, CDA, PvdA en VVD geven aan in 2013 te willen vieren dat Wageningen 750 jaar stadsrechten heeft. Het platform is van mening dat dit een goede zaak is, als dit zou betekenen dat Wageningen dan als blijvend cadeau een herstelde Bergpoortbrug krijgt.

Op basis van de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen is het volgende overzicht gemaakt.

Groen Links

Het unieke karakter van Wageningen als vestingstad moet worden versterkt door reconstructie van de stadsgracht en open houden van de bolwerken. Het opengraven van de gracht moet zeker niet worden uitgesloten, en er moeten in ieder geval geen beslissingen worden genomen die herstel in de toekomst onmogelijk maken.

Het water in de stadsgracht moet weer gaan stromen en het zou mooi zijn als dat meer zichtbaar aan zou sluiten op de Rooseveltsingel.

De reconstructie moet in samenhang met de gehele ontwikkeling van de binnenstad worden bekeken.

Er moet een brede maatschappelijke discussie komen over hoe de stad er na 2020 uit moet zien. Er moet een plan worden gemaakt en uitgevoerd ter versterking van de binnenstad om winkelend publiek en toeristen naar de stad te halen.

Er moeten fietsvriendelijke verkeersregelingsinstallaties en verkeersremmers komen, en voldoende fietsparkeerplaatsen.

D66

Herstel van de gracht is uitgangspunt voor de herontwikkeling van de Gerdesstraat en de plek waar nu de SNS-bank staat.

Nieuwe gebouwen moeten hier de historische structuur van de vestingstad benadrukken of herstellen.

De kwaliteiten van de Delftse School (marktplein, entree Hoogstraat) horen te worden vastgelegd, behouden en zo nodig hersteld.

Hoogbouw past niet in het centrum: maximaal drie bouwlagen met een kap is genoeg.

Parkeren kan onder de Gerdesstraat plaatsvinden, het Plantsoen moet autoluw worden.

D66 wil de cultuurhistorische en multiculturele waarde van de Wagenings binnenstad gebruiken om Wageningen te profileren. Verdere ontwikkeling van het historisch hart zal extra geïnteresseerden en toeristen trekken.

Wageningen 750 jaar moet in 2013 groots gevierd worden. Daar moet geld voor gereserveerd worden.

Duidelijke, veilige fietsroutes zorgen ervoor dat mensen vaker de auto laten staan.

Geen door de gemeente betaalde parkeergarages. Initiatieven vanuit ondernemers/ investeerders een parkeergarage te ontwikkelen onder de Gerdesstraat, bijvoorbeeld in combinatie met woningen of bedrijvigheid, moeten mogelijk zijn.

Stadspartij

De stadsgracht moet weer worden opengegraven en in oude glorie hersteld.

Bij de viering van 750 jaar in 2013 moet de Bergpoortbrug als blijvend cadeau aan de stad gerestaureerd kunnen zijn.

Het masterplan Plantsoen-Gerdesstraat moet voortvarend worden doorontwikkeld.

Er moeten meer aanzienlijk meer investeringen komen in vrijliggende en comfortabele fietspaden en meer fietsenstallingen.

De binnenstad moet niet autoluw worden gemaakt.

Parkeerproblemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Er moeten parkeergarages in de binnenstad komen.

CDA

De entree van het centrum van Wageningen dient aan de oost- en westzijde stedenbouwkundig verbeterd te worden. De verbetering van Stadsbrink, Gerdesstraat, Stationsstraat en Plantsoen dient prioriteit te krijgen.

In de planvorming dient ok het herstel van de stadsgracht meegenomen te worden.

Geen verdere hoogbouw in de stad.

Voor een verdere bereikbaarheid van het centrum dienen parkeervoorzieningen met een geringer ruimtebeslag, zoals parkeergarages (eventueel ondergronds of half verdiept), ontwikkeld te worden.

Wageningen 750 jaar moet in 2013 gevierd worden met jong en oud (ook studenten).

PvdA

Het centrum van Wageningen moet aantrekkelijker worden door het karakter van historische vestingstad met gracht te benadrukken. Ondersteunt de initiatieven om de loop van de stadsgracht op zijn minst zichtbaar te maken, en als het kan ook te herstellen.

Er moeten goede fietsenstallingen komen.

Een bij voorkeur ondergrondse parkeergarage is een goed idee, maar de gemeente hoeft niet bij te dragen aan de uiteindelijke exploitatie.

De Gerdesstraat moet worden opgeknapt, en de entree van de stad bij de Stadsbrink moet dringend worden verbeterd.

Wageningen 750 jaar moet in 2013 gevierd worden. De gemeente moet hiervoor voldoende middelen ter beschikking stellen.

SP

De SP is zeker voor herstel van de stadsgracht, maar alleen als dat mogelijk is tegen geringe meerkosten bij bijvoorbeeld andere werkzaamheden op die plek.

Er moet een plan komen voor alleen het gebied van de Gerdesstraat, met een aantrekkelijke doorloop van het busstation naar het centrum en winkels tussen Bevrijdingsstraat en Stationsstraat.

Een deel van het Plantsoen moet voor autoverkeer worden afgesloten.

CU

Het doortrekken van de stadsgracht behoort tot de mogelijkheden. Dat zal betaald moeten worden met subsidies van andere partijen dan de gemeente, want dit heeft in deze tijd van bezuinigingen geen prioriteit.

Door fietsen en openbaar vervoer zo aantrekkelijk mogelijk te maken, moet het autoverkeer naar het centrum zo klein mogelijk worden gehouden. Daarom is er behoefte aan hooguit één parkeergarage, tenzij een tweede ondergrondse parkeergarage gerealiseerd wordt met het gelijktijdig vervallen van bovengrondse parkeerplaatsen in het centrum.

Een eventuele nieuwe parkeergarage moet aan de rand van het centrum komen; een locatie halverwege Plantsoen is ongeschikt.

VVD

Het herstellen van de stadsgracht bij de Bergpoort is een aantrekkelijke ontwikkeling, maar de kosten hiervan zullen moeten worden opgebracht door realisatie van andere plannen.

Het plan Gerdesstraat-Plantsoen dient samenhangend te worden uitgevoerd: de geldopbrengende onderdelen moeten de geldkostende onderdelen financieren. Een parkeergarage biedt mogelijkheden om de aantrekkelijkheid en bereikbaarheid van de binnenstad te vergroten. De VVD is echter geen voorstander van een parkeergarage die leidt tot torenhoge parkeertarieven of waar de gemeente jaarlijks moet bijdragen in de exploitatie. De fiets is het belangrijkste vervoermiddel naar de binnenstad, dat willen we de komende jaren ook zo houden. We willen echter dat fietsen veilig kunnen worden gestald zonder daarbij overlast te geven.

Voorstander van eigen (cultuurhistorische) evenementen, zoals de viering van 750 jaar stadsrechten.