5. Beckafbolwerk en het Spijk

De stadsmuur bij het voormalige Beckafbolwerk

Loop langs de stadsmuur, buig dan af naar links het voetgangersbruggetje over. Hier loopt het Spijk. Keer terug en vervolg uw weg langs de stadsmuur.

Detail kadastrale minuutplan 1832. De ligging van het voormalige Beckafbolwerk is nog vaag herkenbaar aan de perceelsvorm

Ten zuiden van de voormalige Latijnse School begint het Torckpark. Tussen de oude stadsmuur en de stadsgracht heeft het Beckafbolwerk gelegen. Nu ligt hier een nog zwak opbollend grasveld.

Aan het Spijk, het straatje aan de buitenzijde van de stadsgracht, lag een proefveldencomplex van de Rijkslandbouwschool. In 1880 werd de tuinmanswoning met schuur gebouwd, die nog steeds aanwezig is. Het voetgangersbruggetje over de stadsgracht werd speciaal aangelegd om de Rijkslandbouwschool met de proefvelden te verbinden.

Het voetgangersbruggetje over de stadsgracht bij het Torckpark

Het Spijk heette vroeger het Melkpad. De boeren liepen namelijk via deze straat naar hun melkvee in de uiterwaarden even verderop. Die beschermen de stad nog altijd tegen de Rijn. En als de winter stevig en hevig genoeg is, kan er ook heerlijk geschaatst worden.

Het Spijk had met veel meer bebouwing in het gebied tussen Stationsstraat, Bergstraat en Grebbedijk in de jaren zestig moeten wijken. Het moest plaatsmaken voor het ‘Bergpoortplan’, in combinatie met de aanleg van een brede ontsluitingsweg naar een nieuwe woonwijk in de uiterwaarden.

Achter Het Spijk staat nu nog verzorgingstehuis Rustenburg. Dit is vernoemd naar een 17e eeuws pandje met de naam ‘Rust en Burgh’ dat tot 1960 aan Het Spijk stond. Meer naar de Rijn toe staan de leerlooiershuisjes. De pandjes werden in 1887 gebouwd voor werknemers van de leerlooierij van de gebroeders Roes aan de Stationsstraat.

Vanaf het Spijk is er prachtig zicht op de stadsmuur met de vage glooiing op de plaats waar ooit het Beckafbolwerk heeft gelegen.

Zicht vanaf het Spijk op het voormalige Beckafbolwerk

Waar de stadsmuur ophoudt, is het voormalige hoofdgebouw van de Wageningse universiteit zichtbaar. In het voorjaar bloeit deze struik/ boom uitbundig. Om te voorkomen dat de zware onderste takken de grond raken, zijn deze met kabels aan de hoofdstam opgehangen. Net boven dit ophangpunt is de top van de boom er helaas bij een zware storm in juli 2010 uitgewaaid.

Voor het gebouw (de achterzijde feitelijk) staat een opvallende magnolia. In het Torckpark staan meer monumentale bomen, zoals enkele platanen (herkenbaar aan de schilferende bast). Ook staat er een moerascypres, een hoge zuilvormige boom die zijn naalden in de herfst laat vallen.

Stadsgrachtwandelroute

De vesting rond

Geschiedenis vesting

  1. Stationsstraat

  2. De Bergpoort

  3. Molenstraat

  4. Beckafbolwerk en het Spijk

  5. Kasteel van Wageningen

  6. Huize Torck, theekoepel, Rhijnbolwerk en Emmapark

  7. Nudepoort

  8. Westwal en Straelensbolwerk

  9. Plantsoen en Juniusbolwerk

Literatuur