Stand van zaken

2008

  • Op 13 mei 2008 is het Platform Stadsgracht Wageningen opgericht door het Bewonersplatform Rooseveltsingel en Wageningen Monumentaal.

2009

  • Op 12 oktober 2009 houdt het Platform Stadsgracht Wageningen in de bibliotheek een informatieavond over zijn plannen voor de stad. Het was een goede, sfeervolle en drukbezochte avond. De hele zaal stond achter de visie van het platform, om de oostelijke stadsgracht te herstellen. Ook de aanwezige raadsleden lieten zich positief uit over een herstelde stadsgracht.

  • In december 2009 laat het Wageningse College van B&W aan de Gemeenteraad weten dat het Masterplan Plantsoen-Gerdesstraat van tafel is. Dit plan voorzag in het volbouwen van de plaats van de voormalige oostelijke vestinggracht. Dit biedt weer kansen voor nieuwe plannen, mét herstelde vestinggracht.

2010

  • In januari-maart 2010 weet het platform veel publiciteit te krijgen over het herstel van de stadsgracht. De posteractie bij de Wageningse middenstanders is een doorslaand succes. Het platform weet de hertog van Gelre naar de stad te halen. Deze spreekt zijn ernstige bezorgdheid uit over de staat van de Wageningse vestingwerken. Omroep Gelderland komt opnamen maken. Herstel van de stadsgracht wordt een belangrijk verkiezingsitem bij de gemeenteraadsverkiezingen.

  • In het voorjaar van 2010 laten de betrokken wethouders aan het platform weten dat het nieuwe College van B&W voorstander is van herstel van de stadsgracht, op voorwaarde dat het de gemeente geen geld kost.

  • Daarop neemt het platform contact op met projectontwikkelaar Kondor Wessels, de eigenaar van het pand van de voormalige SNS-Bank aan het tracé van de vroegere stadsgracht. De ontwikkelaar wil dit gebouw afbreken en hier nieuwe winkels en woningen ontwikkelen. Het platform is van mening dat als er dan ontwikkelingen op deze locatie plaatsvinden, deze gecombineerd moeten worden met het herstel van de stadsgracht. De gesprekken verlopen zeer constructief. Het platform heeft de ontwikkelaar weten te overtuigen van de meerwaarde van herstel van de stadsgracht. Beide partijen spreken af nauw samen te gaan werken bij de verdere ontwikkeling van de plannen.

  • Maar het gaat niet alleen om herstel van de stadsgracht op deze ene plek. Ook versterking van het vestingstadkarakter van de Wageningse binnenstad als geheel is van belang. Het platform neemt daarom contact op met de Wetenschapswinkel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum. De Wetenschapswinkel start een project naar de versterking van het vestingstadkarakter van Wageningen.

2011

  • Begin 2011 spreken ontwikkelaar en platform met de wethouder over de plannen. De wethouder laat weten dat medewerking van de gemeente afhankelijk is van het draagvlak van de plannen onder de Wageningse middenstand. De ontwikkelaar neemt daarop contact op met de ondernemers, en weet daar draagvlak voor zijn plannen te krijgen.

  • In 2011 laat de ontwikkelaar in overleg met het platform zijn plannen verder uitwerken. Het gaat in dit stadium nog om ruwe schetsen; niet om gedetailleerde ontwerpen. In het najaar van 2011 laat de projectontwikkelaar in overleg met het platform een wervend filmpje maken.

2012

  • Op 31 januari 2012 heeft de projectontwikkelaar op een informatieavond in schouwburg Junushoff zijn plan Bolwerck Wageningen mét herstelde stadsgracht gepresenteerd aan de inwoners, ondernemers en politici van Wageningen. Wethouder Lex Hoefsloot heeft op deze avond toegezegd dat de gemeente nu met een Kadernota komt. Deze moet de stedenbouwkundige randvoorwaarden geven voor de verdere uitwerking van het plan. Later heeft de gemeente besloten om hiermee te wachten tot na de vaststelling van de nieuwe Structuurvisie Wageningen.

  • Ter gelegenheid van de viering Wageningen 750 jaar stad, is het Platform Stadsgracht een overleg gestart met Wageningen UR en het Wagenings Ondernemers Contact (WOC). De WOC heeft daarop aan de gemeente het herstel van de Bergpoortbrug als cadeau aangeboden. De financiering moet nog worden geregeld. Daartoe is de Stichting Herstel Historische Stadsgezicht Wageningen opgericht.

2013

  • Halverwege 2013 heeft de projectontwikkelaar bij de gemeente een verzoek ingediend om een volgende fase in te gaan bij de planontwikkeling (zogenaamde anterieure overeenkomst). Dit verzoek heeft de gemeente aangehouden tot na de Gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014.

2014

  • In januari 2014 heeft de gemeente de nieuwe structuurvisie vastgesteld. Gemeente en projectontwikkelaar zouden nu een zogenaamde anterieure overeenkomst moeten gaan sluiten, waarna de gemeente een Kadernota kan gaan opstellen.

  • Op 6 februari 2014 hebben WOC en platform een meedenkavond georganiseerd in de BBLTH over het herstel van de Bergpoortbrug en de financiering daarvan. Dit staat los van de plannen van de projectontwikkelaar.

  • 16 december 2014. Het WOC en het Platform Stadsgracht Wageningen hebben de handen ineen geslagen om de Bergpoortbrug te herstellen. Daarom hebben zij de Stichting Herstel Historisch Stadsgezicht Wageningen opgericht. Door herstel van de gracht wordt het voor winkelend publiek en toeristen aantrekkelijker om de stad te bezoeken. De binnenstad wordt weer als vestingstad zichtbaar en dit versterkt de identiteit van Wageningen. Ook wordt zo de waterkwaliteit van de stadsgracht verbeterd.

2015

  • Op verzoek van het Platform Stadsgracht Wageningen en het WOC heeft Siemens Buitenplan in samenwerking met SW architecten een schetsontwerp gemaakt voor de omgeving van de te herstellen Bergpoortpoortbrug. De plek staat niet op zich zelf, maar vervult een sleutelpositie voor de gehele stadsgracht en een herkenbare historische binnenstad. Om die reden zijn er eerst twee schetsen gemaakt waarin naar een ruimere context – de hele stadsgracht, de Stationsstraat en de Bergstraat – is gekeken. Ten slotte richt schets 3 zich op het bieden van een praktisch antwoord op de nu gestelde vraag: Maak iets wat snel is te realiseren, wat een positieve bijdrage levert aan het karakteristieke stadsbeeld van Wageningen en wat bovendien verwachtingen wekt voort het vervolg.

  • Het herstel van de Bergpoortbug in Wageningen lijkt nu dichtbij! De gemeente gaat de Bergpoortbrug in oude glorie restaureren. Dat zegt wethouder Han ter Maat in januari 2015 toe aan Piet-Hein van Spanje van het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en Rienk Kuiper van het Platform Stadsgracht Wageningen.

2016

  • Januari 2016. Het Platform Stadsgracht heeft in goed overleg met de gemeente Wageningen, waterschap Vallei en Veluwe en het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) het Schetsboek Stadsgracht opgesteld. Het schetsboek biedt een heldere ruimtelijke visie op de ontwikkeling van de stadsgracht.

  • 25 januari 2016. Vanwege de economische tegenwind hebben de plannen van de projectontwikkelaar een tijd in de koelkast gestaan. Nu het tij weer wat mee begint te zitten, organiseert de projectontwikkelaar een informatieavond. Alles staat nog helemaal 'open' deze avond. De schets van het platform voor het herstel van de Bergpoortbrug past zowel binnen een situatie waarin het gebouw van de SNS-bank blijft staan, als in het geval hier nieuwbouw komt. Wethouder Han te Maat gaf aan dat het herstel van de Bergpoortbrug daarom zo snel mogelijk van start kan gaan, ook al zijn de plannen op de locatie van de voormalige SNS-bank nog niet uitgekristalliseerd.

  • Einde 2015 en begin 2016 is er veel overleg tussen platform, WOC, gemeente en waterschap. Het waterschap heeft zich bereid getoond om herstel van het watersysteem van de gehele stadsgracht te medefinancieren. Herstel van de Bergpoortbrug vormt daarvan een onderdeel. Basis voor het herstel van de stadsgracht vormt het Schetsboek Stadsgracht. De partijen hebben een convenant opgesteld waarin ze afspreken om de komende jaren samen te werken aan het herstel van de stadsgracht, met als eerste uit te voeren project het herstel van de Bergpoortbrug.

  • Op 28 juni 2016 organiseert ontwikkelaar Kondor Wessels, eigenaar van de oude SNS-locatie langs de Stationsstraat, een avond. Ze presenteren een nieuw plan met ruimte voor een woontoren van 13 verdiepingen en een herstelde stadsgracht. De 'artist impression' (tekening) van het plan geeft een nogal misleidende indruk van hoe het er gaat uitzien. We sturen de gemeente een brief dat een gebouw van 13 verdiepingen hier echt niet past, en dat we graag op basis van juiste informatie willen meedenken.

2017

  • Het wordt weer stil rondom de plannen voor de SNS-locatie. Zelfs met 13 verdiepingen blijken de plannen financieel niet uit te kunnen.

2018

    • We spreken met alle andere partijen af dat we niet gaan wachten op de ontwikkelingen op de SNS-locatie. Vooruitlopend daarop gaan we de Bergpoortbrug met alvast een klein stukje stadsgracht herstellen. De gemeente Wageningen stelt 100.000 euro beschikbaar voor het herstel van de Bergpoortbrug. Ook laat de gemeente weten dat er voldoende ambtelijke capaciteit beschikbaar is voor de uitvoering van het project. Dat is het positieve signaal waarop we als Platform en Wagenings Ondernemers Contact (WOC) zaten te wachten. Nu kunnen we een campagne starten om de rest van het benodigde geld binnen te halen.

  • In juli 2018 staan het Wagenings Ondernemers Contact (WOC) en het Platform Stadsgracht Wageningen klaar om een crowdfundingscampagne te starten voor herstel van de Bergpoortbrug. De WOC stelt voor de campagne een lening van 5.000 euro beschikbaar.

  • Dan komt er een kink in de kabel. Wethouder Dennis Gudden verzoekt ons om nog een maandje te wachten met de crowdfunding. De gemeente voert namelijk net hoopvolle gesprekken met de eigenaar van het gebouw van de vm. SNS-bank. Zou herstel van de gracht dan toch binnen bereik komen? Na een maandje bereikt ons het verzoek nog een maandje te wachten. En na nog een poosje krijgen we een brief van de gemeente om te wachten tot de zomer van 2019. De onderhandelingen met de projectontwikkelaar zien er nu zeer hoopgevend uit.

2019

  • De gemeente laat niets meer van zich horen, en reageert niet op verzoeken om info.

2020

  • We hebben een goed gesprek met wethouder Maud Hulshof. Ze wil dit jaar inzetten op de nieuwe binnenstadvisie. Maar er zou tegelijkertijd ook al ruimte moeten komen voor concrete projecten. Zou het er dan nu toch van gaan komen?

  • Vervolgens evenwel zeer helaas: de gemeente laat niets meer van zich horen, en reageert niet op verzoeken om info.

2021

  • Na Raadsvragen laat het College van B&W weten dat de stadsgracht zeker niet in 2023 weer open gegraven zal zijn. Dat voedt de nieuwsgierigheid! Zou het 2024 worden!?

  • De nieuwe eigenaar van het pand van de vm. SNS-bank aan de Stationsstraat vraagt bij de gemeente vergunning aan om het gebouw op te toppen. Dat zet de gemeente aan het denken over de toekomst van dit gebied in het algemeen, en van de stadsgracht in het bijzonder. de gemeente laat een adviesbureau een aantal varianten uitwerken over de toekomst van het gebied. Als platform spreken we op een rondetafelbijeenkomst van de gemeenteraad onze voorkeur uit voor volledig herstel van de gracht op het oorspronkelijke tracé.