Masterplan Platsoen-Gerdesstraat

De volgende tekst is afkomstig van de website van bureau BVR.

http://www.bvr.nl/nieuwe-kaart/184-masterplan-plantsoen-gerdesstraat-wageningen-2006.html

De binnenstad van Wageningen ligt excentrisch ten opzichte van de rest van de stad. Het gebied Plantsoen-Gerdesstraat vormt de entree naar de binnenstad van Wageningen, maar straalt dit met haar huidige vorm en inrichting niet uit. Dit deel van de stad kampt met de erfenissen van ingrepen uit het verleden die niet afgemaakt zijn. Ze hebben er voor gezorgd dat de structuren en functies niet optimaal ingericht en gebruikt worden. Er zijn veel initiatieven in het gebied, denk aan herontwikkeling van panden, sloop/nieuwbouw of nieuwe functies in bestaande gebouwen. De gemeente heeft nog onvoldoende beeld van de gewenste inrichting en het gebruik van het gebied om de initiatieven te kunnen beoordelen.

In het collegeakkoord van 2002-2006 heeft B&W aangegeven een Masterplan voor het gebied Plantsoen-Gerdesstraat te willen ontwikkelen. BVR heeft In 2005 een projectdefinitie geformuleerd, want het was noodzakelijk om de problematiek van het gebied te ontrafelen en af te bakenen. De projectdefinitie is in juni 2005 door de gemeenteraad vastgesteld en is uitgangspunt geweest voor het Masterplan.

De projectdefinitie stelt een hoofdopgave centraal: zorg dat de entree van de binnenstad zowel aan de oostzijde als aan de westzijde helder, zichtbaar en voelbaar wordt. Binnen deze opgave spelen vragen omtrent rooilijnen, beeldkwaliteit van nieuw te ontwikkelen bebouwing, type programma, inrichting en gebruik van het openbare gebied, oplossen van het parkeervraagstuk en het verbinden van onderdelen van de binnenstad aan elkaar en aan de rest van de stad.

Beeldkwaliteit Plantsoen

Het Masterplan geeft, na vaststelling door de gemeenteraad, de ruimtelijke, programmatische en kwalitatieve randvoorwaarden voor de korte en de langere termijn. Het Masterplan zal projecten initiëren, maar biedt met name het toetsingskader voor particuliere initiatieven. In het gebied zijn veel marktpartijen actief met evenzoveel plannen. Het risico nu is dat dit losse projecten oplevert die weliswaar kwaliteit hebben op zich, doch niet bijdragen aan het aanpakken van de opgaven waar her centrum voor staat. Het Masterplan maakt dat de optelsom van deze initiatieven en investeringen bijdraagt aan de verbetering van het gehele centrum en daarmee ook de positie van de stad in de regio verstevigt.

Het bestuur van Wageningen heeft gekozen voor een terughoudende rol van de gemeente en gaat uit van particuliere investeringen en initiatieven bij de uitvoering van het Masterplan. De ontwikkeling van de openbare ruimte in het gebied Plantsoen-Gerdesstraat dient zo veel mogelijk te worden meegenomen in de particuliere exploitaties. Al in een vroeg stadium zijn diverse partijen bij het proces betrokken. Er hebben gesprekken en workshops plaatsgevonden met marktpartijen, de ondernemersvereniging, de gemeente en omwonenden. Parallel aan dit traject is in opdracht van de gemeente door adviesbureau XTNT een parkeervisie opgesteld en heeft adviesbureau BRO een detailhandelsonderzoek verricht.

Het Masterplan is zo opgesteld dat het na vaststelling door de gemeenteraad kan dienen als ruimtelijke onderbouwing voor artikel 19 procedures. Dit maakt dat projecten direct na vaststelling kunnen starten en er niet eerst een bestemmingsplan opgesteld hoeft te worden.