2. Stationsstraat

Loop langs het Plantsoen naar links. U passeert aan uw linkerhand de stadsgracht, en komt uit op de Stationsstraat. Loop tussen de kubussen en het gebouw van voorheen de SNS-Bank (thans tijdelijk dierenspeciaalzaak) naar het punt waar de Bergstraat overgaat in de Hoogstraat. Bij het bruggetje beneden u is de stadsgracht weer te zien.

n

De kubussen in de Stationsstraat

De Stationsstraat dankt zijn naam aan het station van de stoomtram tussen Wageningen en het station in Ede. Het station lag op de plek waar nu de Stadsbrink is. Het werd in 1959 gesloopt. De lijn dateert van 1881. Het personenvervoer stopte al in 1937, maar het goederenvervoer ging nog door tot 1968.

In de jaren zestig en zeventig is vrijwel de gehele westzijde van de Stationsstraat afgebroken. In 1972 werd de sigarenfabriek van Schimmelpenninck afgebroken. Voorheen (1841 tot circa 1930) was hier de leerlooierij van de gebroeders Roes gevestigd. Nu staat hier het gebouw van de Rabobank. Waar nu het gebouw van de inmiddels ook al weer verhuisde SNS-Bank staat (nu dierenspeciaalzaak), bevond zich van 1894 tot 1962 het gebouw van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen. Hier bevonden zich het Gemeentelijk Historisch Museum en het Landbouwmuseum. In de laatste jaren van zijn bestaan huisvestte dit pand studentenvereniging Unitas. Naar verluid heeft de rommel die hiervandaan in de gracht werd gegooid, sterk bijgedragen aan het maatschappelijk draagvlak voor demping van de stadsgracht.

Stadsgracht achter de Stationsstraat

De Stationsstraat voor en tijdens de afbraak van het Nutsgebouw, en tijdens de bouw van de SNS-bank

Ten opzichte van de oude situatie staan de nieuwe panden veel meer naar achteren, zodat een heel brede Stationsstraat is ontstaan. Toen definitief een streep door het Uiterwaardenplan werd gehaald, bleek dit een veel te brede straat. In de jaren tachtig tenslotte werd in de ruimte van de veel te brede Stationsstraat de Serre gebouwd.

Stadsgrachtwandelroute

De vesting rond

Geschiedenis vesting

  1. Stationsstraat

  2. De Bergpoort

  3. Molenstraat

  4. Beckafbolwerk en het Spijk

  5. Kasteel van Wageningen

  6. Huize Torck, theekoepel, Rhijnbolwerk en Emmapark

  7. Nudepoort

  8. Westwal en Straelensbolwerk

  9. Plantsoen en Juniusbolwerk

Literatuur