8. Nudepoort

De resten van de Nudepoort

De Nudepoort was de westelijke toegang tot de stad en bestond in de 17e eeuw uit een dubbele poort.

Vanaf het Emmapark komt u op het Nudebolwerk uit. Bekijk de muurvegetatie op het bolwerk aan het water. Loop dan even de brug over om het bolwerk vanaf de overkant te bekijken. Keer dan terug, en loop het bolwerk aan de overkant van de Nude even op. Vervolg dan uw weg langs de gracht.

Bewerkte afbeelding van de Nudepoort in de atlas van Berlaymont. Bron: Gast et al. 2009

In 1731 is deze dubbele poort, net als de Bergpoort, afgebroken en vervangen door een eenvoudiger exemplaar. Dat is op zijn beurt in 1828 grotendeels is afgebroken.

De Nudepoort van binnen in 1828. Gemeentearchief Wageningen, THA, nr. 183

In 1833 verrees op de plaats van de poort het gebouw van de sociëteit De Harmonie. In 1967 werd dit gebouw afgebroken om de Walstraat aan te kunnen leggen.

Het gebouw van de sociëteit De Harmonie vlak voor de afbraak in 1967

Restanten van een halfronde muur of rondeel van de oude dubbele poort werden in 1967 blootgelegd en zijn gerestaureerd en voor een deel weer opgemetseld. Hier is ook de steen aangebracht met het stadswapen van Wageningen, die vroeger de poort sierde. De steen bevat het jaartal 1710 en de spreuk Deus est fortitudo spesque nostra (God is onze kracht en hoop). Het gaat hierbij overigens niet om het bouwjaar van de poort, maar om het jaar waarin steenhouwer Hendrik Torck de steen maakte.

De oude gevelsteen in de Nudepoort

Op de restanten van de Wageningse stadsmuur en op de bastions komt her en der muurvegetatie voor. Op de muren van de Nudepoort (ten zuiden van de Nudeweg) bevindt zich muurleeuwenbek (Cymbalaria muralis). Muurleeuwenbek is een zeer laag, kruipend, rijk en lang bloeiend plantje dat lange guirlandes vormt op vrijstaande muren in een grote delen van ons land waar het vrij algemeen is. Het is eigenlijk een rotsplantje afkomstig uit Noord- en Midden-Italië en westelijk Joegoslavië (in de oude betekenis van het woord). In de 17e eeuw werd het vanwege zijn fraaie uiterlijk ingevoerd. Het komt nu in grote delen van Europa voor evenals in het Atlasgebied, de Canarische eilanden en Madeira. Na de bloei krommen de bloeistengels zich van het licht af waardoor de zaden terechtkomen in muurspleten. Gewoonlijk heeft deze plant lichtpaarse bloemen. Op de muren van het Nudebolwerk komen alleen witbloeiende exemplaren voor.

Ook komt op het Nudebolwerk muurvaren voor.