Beleid gemeente

Structuurvisie Van gracht tot gracht 1996

Deze structuurvisie voorzag in herstel van de stadsgracht. In de visie is het volgende opgenomen over het gebied van de gracht en de voormalige SNS-bank.

Structuurvisie Van gracht tot gracht (1996)

"Een plan voor de SNS-locatie moet resulteren in herkenbaarheid en aantrekkelijkheid van de centrumentree Stationsstraat; dit in ruimtelijke samenhang met ontwikkeling van de Gerdesstraat.

Nieuwbouw van kernwinkels, waarbij vanaf de Hoogstraat een aantrekkelijk looprondje ontstaat, is voor de begane grond uitgangspunt. Dit moet aansluiten op een vernieuwd Schoolstraat/ Scuylensteeg-gebied.

Een uitbreding van maximaal 2.500 m2 bedrijfsvloeroppervlak met nieuwe winkelfuncties is mogelijk.

Op de verdiepingen past het wonen, met eventueel een deel kantoor of dienstverlening.

Het fietsen moet vanaf het begin ruimtelijk worden ingepast.

De aanwezige parkeerplaatsen kunnen alleen komen te vervallen wanneer ze eerst elders zijn gecompenseerd. Ook het eigen parkeren moet wordne opgelost. Een parkeergarage op deze lokatie is een mogelijkheid, maar moet worden gecombineerd met de ontwikkeling van winkels.

Het terugbrengen van de loop van het water is een belangrijk uitgangspunt. Mocht dit niet haalbaar zijn dan kan de oorspronkelijke ligging van d egracht op een andere manier in het ontwerp zichtbaar worden gemaakt. Het opnemen van het SNS-bankgebouw in het plangebied en het (deels) bouwen over de gracht zijn mogelijkheden die het onderzoeken waard zijn.

De panden Hoogstraat 95-109 (Delftse School) blijven gehandhaafd.

De onderdoorgang Schoolstraat-Plantsoen moet ruimtelijk en sociaal veilig worden verbeterd.

Nieuwbouw moet rekening houden met alle omwonenden, met name met degenen die uitkijken op het parkeerterrein."

De gemeentelijke structuurvisie Van gracht tot gracht uit 1996 stelt herstel van de stadsgracht voor

Masterplan Platsoen-Gerdesstraat wil gedempte gracht volbouwen

Helaas heeft de gemeente geen uitvoering gegeven aan de structuurvisie. In tegendeel, de gemeente heeft een ander plan laten opstellen, het Masterplan Platsoen-Gerdesstraat. Dit voorziet in het bebouwen van de gedempte stadsgracht, met massieve beouwing tot vijf verdiepingen hoog. Dat zou herstel van de stadsgracht in de toekomst onmogelijk maken. De gemeente Wageningen is tot 2009 enkele jaren bezig geweest met de financiële onderbouwing van het Masterplan. Dat is niet gelukt. Gelukkig heeft de Raad dit financieel onhaalbare plan afgeblazen.

Het plan blijft echter jammer genoeg boven de markt zweven. Het zou goed zijn als de gemeente snel uitspreekt dat dit plan niet alleen financieel onhaalbaar is, maar ook ruimtelijk op een fout spoor zit. Bouwplannen op het tracé van de gedempte gracht zijn ongewenst. En bebouwing van een dergelijke maatloze omvang past sowieso niet in de binnenstad.

Het Masterplan Plantsoen-Gerdesstraat voorziet helaas in massieve bebouwing

(tot vijf verdiepingen hoog) op de plaats van de gedempte stadsgracht

Boven: impressie van nieuwbouw van vijf verdiepingen en de bestaande situatie op de hoek van de Stationsstraat/ Plantsoen. Dit stelde het Masterplan Platsoen-Gerdesstraat van de gemeente voor. Onder: huidige situatie. Fotomontage: Platform Stadsgracht Wageningen.