Excursie Den Bosch

Op woensdag 1 juni 2011 organiseert het Platform Stadsgracht Wageningen een excursie naar Den Bosch.

Deze stad heeft de afgelopen jaren zeer fors geïnvesteerd in het herstel van het riviertje de Binnendieze

en van de historische vestingmuren. Dit was mede mogelijk dankzij omvangrijke subsidies van diverse overheden.

Deze investeringen zijn zeer lonend geweest. Een grote toename van de toeristische bestedingen in de stad was het gevolg.

Programma

14.00 Ontvangst in Tijdelijk Informatiecentrum Bolwerk Sint Jan (LET OP: GEWIJZIGDE LOCATIE!)

(Dit ligt op zeer korte afstand van het NS Station Den Bosch aan de route naar de binnenstad:

Hoek Stationsweg - Van der Does de Willeboissingel)

14.15 Presentatie en discussie met Huibert Crijns, gemeente Den Bosch

16.00 Rondwandeling langs vestingmuren en Binnendieze

17.00 Borrel

18.00 Afronding

Deelname

De excursie is kostenloos. Vervoer is evenwel op eigen gelegenheid, borrel op eigen kosten.

Vriendelijk verzoek aan te melden voor 26 mei 2011.

Aanmelding: stadsgracht@gmail.com

onder vermelding van: naam, bedrijf/ instelling/ privé, adres, mobiele telefoonnummer.

Op 27 mei ontvangt u bericht van deelname en de deelnemerslijst.

(Wellicht bij voldoende groot aantal deelnemers per bus vanuit Wageningen, tegen beperkte financiële bijdrage. Daarover volgt dan nog apart bericht.)

Enige achtergronden over Den Bosch

’s-Hertogenbosch herstel Binnendieze GZG-terrein

Deze stadsrivier is nu de trots van 's-Hertogenbosch maar in de zestiger jaren van de vorige eeuw dacht men daar heel anders over. In 1969 werd dan ook het besluit genomen om de "stinksloot" te dempen. Dankzij de krachtige stellingname tegen dit plan is men alsnog op dit voornemen teruggekomen en kon in 1973 met de restauratie worden begonnen. In 1998 werd de restauratie grotendeels afgerond. De Binnendieze is inmiddels een grote toeristische trekpleister van de stad.

Bij de herontwikkeling van het GZG-terrein in Den Bosch wil men nu een verdwenen deel van de Binnendieze herstellen. Het gaat om de verdwenen verbinding van het Herman Moerkerkplein naar het Burg. Loeff-plein: de Groote Stroom. Ook wil het college een haalbaarheidsonderzoek laten doen naar het herstel van het totale tracé van de Waterpoort bij het Herman Moerkerkplein tot aan Geertruisluis. Met deze doortrekking kan in de toekomst weer worden gevaren in de gehele binnenstad. Uitgangspunt bij de studie is het benutten van de cultuurhistorische kwaliteit die onder het huidige maaiveld (en bebouwing) verscholen ligt.

Meer info:

1

2

’s-Hertogenbosch vestinggracht

De noodzaak van herstel en onderhoud van grote delen van de vestingwerken heeft geleid tot een ontwikkelingsplan voor een integrale revitalisering van die vestingwerken en daarmee tot een visie op verruiming van de binnenstad. Dit resulteerde in het ontwikkelingsproject ‘Versterkt Den Bosch’.

De vestingwerken omsluiten de oude binnenstad en de vestinggracht omsingelt vesting. Deze gracht staat in verbinding met het, gedeeltelijk ondergrondse, water in de binnenstad. Hiermee is het vestingwater een beleving voor toeristen die Den Bosch ook eens van een andere, historische kant willen zien. Door een nieuwe doorgang in de oude vestingmuur kan men nu ook ‘buitenom’ een echte rondvaart maken.

Het project Versterkt Den Bosch, dat ook voor educatieve doeleinden wordt gebruikt, bestaat uit 95 deelprojecten.

Enkele voorbeelden hiervan zijn het weer opengraven van een gedempt deel van de stadsgracht, het aanleggen van een parkeergarage onder de gracht met een uitgang naar de stad door de oude vestingmuur, het versterken van het idee van een vestingstad bij de entree van de binnenstad en het creëren van faciliteiten voor o.a.vleermuizen in de oude gewelven en een habitat voor zeldzame flora aan de buitenzijde van de vestingwallen.

Meer info:

x