TROBADA 18-02-2009

LA MILLORA ACADÈMICAEl sistema educatiu té com a subjecte de la seva acció l’alumnat. Per acompanyar l’alumnat es constitueix una estructura que doni resposta als objectius plantejats, des de la societat en la seva concreció espaciotemporal, per tal que nenes i nens, adolescents i joves, facin un procés que els permeti formar-ne part, de manera activa, amb la maduresa i amb la preparació necessària per a la continuïtat de cadascuna de les agrupacions socials, amb la seva cultura i el seus mecanismes organitzatius. Al subjecte de l’acció educativa, les persones en edat de formació, se l’inclou en un sistema educatiu, pensat i construït per a la continuació de les societats, que defineixen, d’acord amb el plantejament sociopolític, el perfil ciutadà, és a dir, quina ha de ser la persona que formi part de la societat, amb uns valors, unes competències socials, comunicatives, culturals, cíviques, religioses i polítiques.

La societat, doncs, encomana a l’educació una tasca concretada en un currículum establert però, també encomana una tasca molt ambigua i imprecisa, la transmissió de normes, actituds i valors que formen part de l’estructura profunda d’aquesta societat. Les persones docents ens trobem amb una tasca difícil i, alhora, apassionant: l’acompanyament, en cadascuna de les seves etapes, de l’alumnat per transmetre’ls coneixements i valors.

Hem d’utilitzar els llenguatges propis de cada època i, en l’era de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), per poder fer arribar a l’alumnat, tant els valors com els coneixements propis de cada matèria, en una actualització de recursos, estratègies i activitats que ens permet fer les adaptacions corresponents. Els continguts poden ser lineals, però la seva transmissió requereix una formació permanent per a l’assimilació i la recerca de metodologies, estratègies o activitats educatives. En l’acompanyament de l’alumnat, hem de:

- Transmetre coneixements, i també valors.

- Utilitzar llenguatges que es modifiquen, en molt casos, ràpidament.

- Formar ciutadans i ciutadanes en una societat plural.

- Realitzar una tasca que té com a objectiu l’assoliment, per part de l’alumnat, de les competències que obren les portes a incorporació madura en la societat.

L’alumnat, està en període de formació, en creixement intel·lectual, axiològic, emocional, físic, i l’acompanyem amb una sèrie d’imputs que han de rebre, descodificar, entendre i assolir com a propis. Aquests ímputs han de ser emesos de manera que es puguin rebre correctament i es puguin desxifrar i, és per coordinar llenguatges de transmissió de coneixement que convoquem una reunió de docents de primària i de secundària.